PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 167739
8,1 74 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Nie to żeby mi napisy przeszkadzały, ale jeszcze się z takim przypadkiem nie spotkałam aby stacje główne komercyjne puszczały jakiś film z napisami.

Odpowiedź na to pytanie padała tu już dziesiątki razy i nie widzę powodu, aby zakładać w tym celu kolejny wątek.

Kubrick po prostu się na to nie zgodził.

Odpowiedź na to pytanie padała tu już dziesiątki razy i nie widzę powodu, aby zakładać w tym celu kolejny wątek.

Kubrick po prostu się na to nie zgodził.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
_maestro_x

Haha maestro daj na luz przecież to nie jest jakaś tragedia ogólnoświatowa xD

ocenił(a) film na 9
Prokaster

"nie jest jakaś tragedia ogólnoświatowa"

Zapewne nie jest ogólnoświatowa. Albowiem w całym świecie zjawisko "szeptacza" znane jest tylko:
a) w byłym ZSSR (a i to z wyjątkami)
b) w Mongolii
c) w Polsce.
W państwach WNP coraz częściej lektorów (mężczyznę i kobietę) zastępuje dubbing. Tylko w Polsce mafia lektorska trzyma się dobrze.

ocenił(a) film na 8
_maestro_x

Zgadzam się z tobą.W dzisiejszych czasach małe dzieci wszędzie wlepią swoje gały i lektorzy bardzo mocno psują filmy tłumacząc 30% filmu reszte za nic sobie mają.Wole oglądać filmy z napisami bo słychać oryginalny dźwięk a napisy tylko pomagają mi rozumieć o co chodzi.Film taki jak Full Metal Jacket w tv z lektorem to profanacja.Bardzo dużo filmów spierdolili lektorzy.Po za tym ton,głos,słownictwo itp. czasem znacząco wpływa na oglądanie filmu (Pulp Fiction) a lektor to wszystko zagłusza

ocenił(a) film na 8

Na TCM jest z lektorem.

ocenił(a) film na 9
ABEL

wie ktoś może kiedy będzie powtórka na TCM?

ocenił(a) film na 9
Mjentus

czytać nie potraficie ? film z napisami to nie jest jakaś tragedia... każdy film powinien być z napisami... najlepiej bez ale nie każdy zna wszystkie języki :P

ocenił(a) film na 8
specjalized

W tym filmie są tak rozbudowane dialogi, że też macie się w czym gubić. Słyszałem o wersji z dubbingiem i ponoć full metal jacket przetłumaczyli jak uzbrojony po zęby, w scenie kiedy żołnierz popełnia samobójstwo w kiblu. Podziękuję...

No_Name_5

Ten film miał polski dubbing? Przetańcie w końcu pierdzielić o tym zakazie. Na TV1000 Lśnienie zawsze leciało z lektorem, a u ruskich? http://www.youtube.com/watch?v=YnLODJKTbfI full metal jacket z lektorem. Zaczynam wątpić w ten cały zakaz...

ocenił(a) film na 10
makintosz

Jest wersja z lektorem.

macbdotcom

Z profesjonalnym? Gdzie widziałeś? Tak z ciekawości xD

makintosz

Ok. Znalazłem. Rzeczywiście jest z lektorem profesjonalnym.

makintosz

Troll23
W dzisiejszych czasach małe dzieci wszędzie wlepią swoje gały i lektorzy bardzo mocno psują filmy tłumacząc 30% filmu reszte za nic sobie mają.
------------------------------------------------
Od kiedy to lektor tłumaczy filmy? Kolejny matoł, który nie odróżnia zawodu lektora od zawodu tłumacza. Zrozum, że
winę za złe tłumaczenie ponosi tylko i wyłącznie tłumacz, a nie lektor! Lektor nawet nie wie, czy tłumaczenie, które czyta jest kiepskie czy nie. Czyta to, co podsunie mu tłumacz.

Zwykle przy napisach końcowych lektor czyta taką formułkę
Tekst polski: [imię i nazwisko tłumacza]
Czytał: [przedstawia się sam lektor, czyli facet, którego głos było słychać przez cały film, CZYTAŁ tłumaczenie wykonane przez tłumacza]

makintosz

A mnie sie to podoba. Powinien być jednak wybór czy wolimy napisy czy ich brak. Canal+ juz od dawna oferuje takie rązwiązanie
'

impaler1

I dlatego przy ostatniej emisji na TCM wyłączyłem tego beznadziejnego lektora, zero emocji przy czytaniu.

7791keram

lektor właśnie nie powinien wyrażać emocji. powinien być całkowicie neutralny.

Bardzo dobry film, każdy powinien go obejrzeć, gorąco polecam.
Podobał mi się jeszcze bardziej ze względu ile go szukałam :P
A właśnie może komuś od razu przyda się link:
strefa-filmu. pl/pelny-magazynek
Proszę i nie ma za co ;)

ocenił(a) film na 10

Online są same wersje z lektorem niestety