PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 168109
8,1 76 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Chciałbym zaznaczyć, że chodzi o filmy wojenne, a nie te, których akcja rozgrywa się podczas wojny, albo traktują o holokauście ( np. ,,Życie jest piękne" ). Każdy niech poda trzy typy.
1. Ścieżki chwały
2. Full metal jacket
3. Łowca jeleni

ocenił(a) film na 8
SeverussSnape

Jest ich bardzo wiele, i ciężko czasem zdefiniować- czy film jest czysto wojenny czy psychologiczno-wojenny czy batalistyczny typowo...

Więc za bardzo się nie wypowiem...
Filmy które wymieniłeś w znacznym stopniu pokazują psychikę i osobowość bohaterów a nie działania wojenne...

:)

ocenił(a) film na 7
SeverussSnape

1 wróg u bram
2 bylismy zolnierzami
3helikopter w ogniu

ocenił(a) film na 9
linkin14

Wróg u bram? co dobrego jest w tym filmie? Dla mnie niestety słabizna. Nudny i przewidywalny

SeverussSnape

też uważam że wróg u bram jest słaby. Nie można go porównywać z takimi arcydziełami jak Kompania Braci czy Braterstwo Broni, który jest niestety niedoceniany.

SeverussSnape

1.9kompania film poza sasięgiem reszty!
2.wróg u bram
3.stalingrad

SeverussSnape

1. "Stalingrad" - Klasyk! Film wywarł na mnie duże wrażenie. Prawdziwy dramat wojenny, który trzeba zobaczyć! Mimo, że głównymi bohaterami są naziści, a Rosjan praktycznie nie widać.

2. "Czas apokalipsy" - prawdziwa schiza, że się tak wyrażę. Po tym filmie, za nic w świecie nie poszedłbym do wojska.

3. "Full metal jacket" - nic dodać, nic ująć.

ocenił(a) film na 9
SeverussSnape

Hmmm, no dobra to podam więcej niż 3 typy bo wszystkie są dla mnie dobre, ale umieszczam w kolejności od najlepszego:
1. Helikopter w ogniu
2. Szeregowiec Ryan
3. Idź i patrz
4. Byliśmy żołnierzami
5. Full Metal Jacket
6. Cienka Czerwona Linia
7. 9 Kompania
8. Jarhead
9. Tylko dla orłów
10. Okręt
11. Europa Europa
12. Szwadron* film troszkę przemilczany, no i trochę inne czasy ;) warto
13. Łowca jeleni
14. Pluton
15. Orzeł wylądował
16. Pearl Harbor

Dogrywka w postaci filmów wojennych wschodu i filmów mniej wojennych to:

z kina Wschodu:
Braterstwo Broni
Ostatnia bitwa

mniej wojenne:
Kobieta w Berlinie* taki mniej wojenny, no ale... arcydzieło
Upadek* taki mniej wojenny, ostatnie dni Hitlera od kuchni...
Tigerland

ocenił(a) film na 3
SeverussSnape

SeverussSnape
1. Ścieżki chwały
2. Full metal jacket
3. Łowca jeleni
jesteś w podstawówce?
1. szeregowiec ryan
2. wróg u bram
3.Kompania braci
4. Taegukgi
5. NIE ZNASZ SIE NA FILMACH WOJENNYCH!

użytkownik usunięty
Scorch

Jesteś w przedszkolu?

ocenił(a) film na 9
Scorch

,,Szeregowiec..." chociaż jest dobry to przy tym jest maksymalnie patetyczny, a we ,,Wrogu u bram" nie ma żadnej dobrej kreacji aktorskiej, więc czym się tu zachwycać?

ocenił(a) film na 9
Scorch

Patrząc na oceniano przez Ciebie filmy ogarnia mnie śmiech. 10 dla ,,2012" a 1 dla ,,Full metal jacket". Gratuluję, gratuluję

użytkownik usunięty
Scorch

Scorch zazwyczaj nikogo nie potępiam na forach, ale twoje zachowanie to szczyt bezczelności. Facet w pierwszym poście wypisał poważne dramaty wojenne, a ty z niego drwisz jakby wypisał jakieś masówki pod publikę co zrozumieją dzieci, po czym podajesz filmy na mega hit z Polsatu. Jeśli jego poziom to podstawówka, to twój nie mieści się w przedszkolu.

ocenił(a) film na 3

Chyba nie chcesz mi powiedzieć że metal jacket to mega (poważny dramat wojenny) produkcja, dla mnie to straszna chała dlatego go wyśmiałem. co do reszty to ok filmy jak najbardziej na miejscu. Jeszcze jedno bardzo chętnie obejrzał bym w polsacie kompanie braci albo taegukgi.
dodam jeszcze pkt 6. Pacyfik
A bezpośrednio twojego poziomu nie będe komentował.

ocenił(a) film na 10
SeverussSnape

1. Full metal jacket
2. Czas apokalipsy
3. Łowca jeleni

SeverussSnape

1. Full Metal Jacket
2. Platoon
3. Saving Private Ryan

ocenił(a) film na 8
SeverussSnape

1. Stalingrad
2. Pluton
3. Full Metal Jacket
4. Das Boot
5. Szeregowiec Ryan

ocenił(a) film na 8
southmilpitas

Dodam, że podałem 5, bo ciężko wybrać. Kolejność (oprócz numeru 1, przypadkowa).

ocenił(a) film na 8
SeverussSnape

Jak dla mnie absolutnym numerem jeden jest Platoon, choć Full Metal Jacket też dobry.

użytkownik usunięty
SeverussSnape

1. Czas apokalipsy
2. Pluton
3. MASH

1.łowca jeleni
2.czas apokalipsy
3.pluton
4.Full Metal Jacket

ocenił(a) film na 10
lotr_2

1. Na zachodzie bez zmian
2. Cienka czerwona linia
3. Das Boot
4. Pluton
5. Szeregowiec Ryan
6. Full Metal Jacket

użytkownik usunięty
SeverussSnape

Pamiętajcie że film wojenny nie musi być osadzony koniecznie w XX wieku. Ostatni samuraj jest przykładem filmu wojennego i kostiumowego.

ocenił(a) film na 6
SeverussSnape

1. Ognie polne 10/10 - absolutne arcydzieło.
Daleko, daleko za nim:
2. Łowca jeleni 9/10
3. Das Boot 8+/10
4. Pluton 8+/10
5. Czas Apokalipsy 8/10
6. Cienka czerwona linia 8/10
7. W księżycową jasną noc 8/10
8. Tora! Tora! Tora! 7/10

ocenił(a) film na 9
SeverussSnape

1. Szeregowiec Ryan- wyśmienite kreacje aktorów i zdjęcia Janusza Kamińskiego
2. Cienka czerwona linia- głębokie rozmyślenia nad sensem ludzkiego (żołnierskiego) istnienia oraz muzyka (Zimmera)
3. Helikopter w ogniu- Ridley Scott + Sławomir Idziak

Dość krótka lista, ponieważ nie chcę się rozpisywać (i tak już to zrobiłem). Jako wielbiciel (fan) filmów o tematyce wojennej, chyba nie jeden w tym gronie, przychylam się do każdej waszej propozycji, chyba wszystkie filmy przedstawione tutaj są świetne.

ocenił(a) film na 9
SeverussSnape

1. Łowca jeleni
2. Pluton
3. Full metal jacket
4. Czas apokalipsy
Chociaż ciężko było mi ustawić te filmy w kolejności.

SeverussSnape

Nikt nie wymienił "Żelaznego krzyża".

ocenił(a) film na 8
shoop

Mozna jeszcze dodac Hamburger Hill ,albo O jeden most za daleko .

ocenił(a) film na 9
DAWIDHACZKUR

1 Czas apokalipsy
2 Pluton , to na rowni z czasem apo...
3 Full metal jacket

ocenił(a) film na 10
Corey666

nikt nigdzie nie wspomniał o filmie BAT 21, zapomniany?

SeverussSnape

Numer jeden to PLUTON 10/10 !

Ten klimat wojny, te drastyczne sceny i wiele więcej, to jest to. Ten film zapada w pamięci i to mocno.

ocenił(a) film na 9
zer

1. Stalingrad
2. Bitwa o Anglię
3. Szeregowiec Ryan

ocenił(a) film na 8
mati8482

bitwa o anglię? chodzi o ten film, gdzie polscy lotnicy zostali raz jedyny pokazani, i do tego jako niesforne dzieciaki, które nie umieją nad sobą zapanować i wbrew rozkazom i upomnieniom dowódców dalej rozmawiają w eterze po polsku? pomijam fakt realizacji, np. gdy po eksplozji bomby stojący na lotnisku hurricane (czy raczej jego malowidło na kilku deskach) rozpada się na kilka listewek... dla mnie bardzo cienki film

ocenił(a) film na 9
zer

Drastyczne sceny... zgoda. Ale polecam "Hamburger Hill". W sumie, dość mało znany film i niedoceniony film. A zacny.

ocenił(a) film na 10
zer

dokładnie święta racja.

ocenił(a) film na 8
SeverussSnape

Czas Apokalipsy
Cienka Czerwona linia

Pełny Magazynek
Szeregowiec Ryan
Helikopter w ogniu

Listy z Iwo Jimy
Pluton
Sztandar chwały

ocenił(a) film na 9
krzychun

krzychun super, że wspomniałeś o filmie "Listy z Iwo Jiny".

Dziwi mnie że nikt nie napisał o chińskim arcydziele "Ji jie hao" (Assembly), polskiego tytułu nie wymienię bo wstyd mi za tłumacza:( Film naprawdęgodny polecenia.

ocenił(a) film na 9
Ramirez_3

1. Łowca jeleni
2. Pluton
3. Full Metal Jacket

Mlynek_1986

jest taki film: na początku wraca weteran z wojny samolotem do domu po drodze zaczepiali go dresiarze nie pamietam tytułu może ktos kojarzy ??

ocenił(a) film na 3
szlachfgfgfgfdfffff

Może to: Z podniesionym czołem? albo rambo:)
Do listy dodam Braveheart.

ocenił(a) film na 9
SeverussSnape

1. Czas Apokalipsy
2. Łowca Jeleni
3. Pluton
4. Full Metal Jacket
5. Stalingrad

ocenił(a) film na 7
SeverussSnape

Oprócz oczywiście filmów, które już wymieniono (nie z każdą opinią się zgadzam, aczkolwiek oglądanie różnych filmów jest pozytywne i opiniotwórcze), polecam starszy już film, "Żelazny Krzyż". Warto się z tą pozycją zaznajomić.

SeverussSnape

Jeśli o mnie chodzi to kompletnie nie zwracam uwagi na filmy dotyczące frontu zachodniego w czasie II WŚ. "Szeregowiec Ryan", "Kompania braci", wybaczcie ale to jeden szajs, bo co to był za front, gdzie biło się 90 dywizji przez circa 10 miesięcy, w porównaniu do frontu wschodniego - 400 dywizji i 4 lata, spalona ziemia, pacyfikacja itd. Moim numerem 1 jest niemiecki "Stalingrad" - traktuje o froncie wschodnim, pokazuje sytuacje taką jaka była - bez demonizowania jednej czy drugiej strony, bez panującego nad filmem wątku miłości jak w filmie "Wróg u bram", po prostu zwyczajny film o wojnie, bez bohaterstwa, za to z ucinanymi brzeszczotem nogami i syfem panującym dookoła. Na drugim miejscu ex aequo - "Full Metal Jacket" i "Czas Apokalipsy", w zasadzie ten pierwszy tak cenię za jego prostotę, bez efekciarstwa, drugi za Waltera Kurtz'a - niesamowite połączenie szaleństwa, inteligencji i jakiegoś ogólnie pojętego spojrzenia na świat w jednym, do tego pokazania wojny w Wietnamie bez zbędnego patosu jak w "Byliśmy żołnierzami". O filmach wojennych mógłbym się długo rozwodzić.

ocenił(a) film na 8
SeverussSnape

Jak rozpętałem II wojne światową
Bękarty wojny
Jaja w tropikach

ocenił(a) film na 10
SeverussSnape

Pluton zdecydowanie zamiata resztę filmów jak napalm zamiatał wietnamskie wioski.Peace.

ocenił(a) film na 10
vince25xx

to może jeszcze Bitwa o Midway,wiekowy film ale też dobry.

ocenił(a) film na 9
drughi85

Dla mnie:
- "Pluton"
- "Czas Apokalipsy"
-"Full Metal Jacket"
- "Wróg u Bram" (Ponieważ lubię snajperów)
-"Helikopter w ogniu"

ocenił(a) film na 8
BISKUPMAT

Łowca jeleni to dla was film wojenny ??

ocenił(a) film na 10
WielkieES

to chyba dramat wojenny

ocenił(a) film na 8
vince25xx

generalnie filmy wojenne sa dramatami

SeverussSnape

No nie wierze, że nikt nie wymienił Parszywej Dwunastki.