Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Filmy Kubricka moim zdaniem są przeciętne. Dlaczego tak wiele osób się nimi zachwyca? Oglądałem 3 filmy tego znanego człowieka i wszystkie 3 nie wzbudziły we mnie jakichś pozytywnych emocji , wręcz przeciwnie.Chociaż może jednak jedynym motywem który mi się podoba (to może być dziwne wg niektórych) to motyw psychopatów w tych 3 filmach.Tak po za tym to na filmie Full Metal Jacket usnąłem 2 razy , na Lśnieniu prawie usnąłem (tak prawie) a mechaniczną pomarańczę podzieliłem na 2 razy bo też mnie męczyła. Myślałem kiedyś że faktycznie ten Kubrick jest na prawdę niezłym reżyserem ale teraz myślę że nie oglądnę już żadnego tytułu od niego chyba że na siłę z jakąś osobą towarzyszącą.
Ja dopiero się zabieram za oglądanie twórczości Kubricka (obejrzałem tylko 4 filmy) ale już uważam go za jednego z najlepszych reżyserów, mimo że nie przypadła mi do gustu np. 2001;Odyseja kosmiczna. Jest to człowiek, który nie tworzy według schematu, nie ma jednego, określonego stylu. Potrafi podjąć każdy możliwy temat i zrealizować go we wspaniały sposób. Od satyr wojennych, przez dramaty, horrory i filmy science fiction, dla mnie to jest ogromna sztuka. Oczywiście nie każdy film musi się podobać, ale mimo wszystko uważam, że należy docenić jego twórczość. Osobiście polecam obejrzeć "Dr.Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę", jeśli ten film Cię nie przekona to po prostu znaczy, że nie jesteś stworzony do oglądania jego filmów, pozdrawiam ;].
Na filmy Kubricka trzeba mieć odpowiednie nastawienie oraz stalowe nerwy. Trzeba się wczuć w jego filmy. On stwarza swój własny gatunek. Mówiąc szczerze ,,Full Metal Jacket" mnie również troszkę męczył, ale nie mogę zignorować jak genialny jest pod względem prowadzonej reżyserii. ,,Lśnienie" to jego chyba najtrudniejszy do obejrzenia obraz. Trzeba wczuć się w całą przemianę psychologiczną postaci Nicholsona. ,,2001 Odyseja Kosmiczna" to film który mimo dłużyzn jest taki do którego powinno się co jakiś czas wracać by go zrozumieć. ,,Dr. Strangelove" to czysta przyjemność ze względu na genialnie kreacje Petera Sellersa. ,,Mechaniczna Pomarańcza" podobnie jak ,,Lśnienie" to film w którym trzeba się wczuć w głównego bohatera czyli Alexa. Aktorstwo Malcolma McDowella jest tam genialne. Szczerze film Kubricka jaki mógłbym Ci polecić najbardziej to ,,Oczy Szeroko Zamknięte" obejrzyj i przekonaj się sam.