PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8625}
8,0 168 tys. ocen
8,0 10 1 168109
8,1 76 krytyków
Full Metal Jacket
powrót do forum filmu Full Metal Jacket

Druga część też świetna :) (ale już nie tak). Mimo to 10/10 jak nic!! Dopiero co obejrzałem ,(potem jeszcze 5 razy początek), a już chciałbym oglądać go znowu ;) Polecam w 100%!
pzdr

ocenił(a) film na 9
Kwic

Zgadzam się z kolegą "Kwicem" - film naprawdę wbija w fotel. Składa się na to przedewszystkim świetna praca kamery (Ach, ten Kubrick), piękne zdjęcia, scenografia, niesamowicie dobrana muzyka. I również aktorzy wywiązują się ze swoich roli. I znowu Wietnam, i znowu jeden z ulubionych. Po "Plutonie" Stone'a, Full Metal Jacket. Jeszcze kilka filmów o tej wojnie musze zaliczyć (to wiem) ale narazie oba te filmy mnie zachwyciły.
9/10

POZDRAWIAM !!!

ocenił(a) film na 9
zdrojek

bez przesady, druga część daje więcej pola do popisu kamerzyście. ujęcie, w którym każdy celuje z broni, a Cowboy- aparatem- cudowne.

ocenił(a) film na 10
ares_maskot

Szkolenie było genialne, ale wojna niewiele gorsza. Fwilm wyśmienity.
10/10

Beznickowy

Szkolenie... genialnie ukazane. Proces przemian w psychice szeregowego Pyle'a, ktory z czasem staje sie maszyna do zabijania. No i scena jego samobojstwa... utrzymuje w napieciu i zrobila na mnie duze wrazenie.

Troche mniej pasjonujace bylo ogladanie scen z wojny, chociaz same zdjecia do tych scen filmu bardzo przemyslane i ladnie dobrane oswietlenie (moment przed przechwyceniem kobiety-snajpera)

ocenił(a) film na 10
coccodrillo

Film nakręcony w naprawdę genialny i pomysłowy sposób.Nie jest nużący,posiada elementy humorystyczne,przy czym jest bardzo prawdziwy,oddaje realny klimat środowiska żołnierzy.Wątek psychologiczny (Pyle) - mistrzowski.Trzeci film w życiu,któremu postawiłam 10 - tkę.

użytkownik usunięty
Kwic

Najlepsza jest scena w kiblu i samobójstwo Pyle'a.
"7,62 mm. Full... metal... jacket..."
No i to demoniczne spojrzenie Pyle'a.
Też 10/10

ocenił(a) film na 9

Jednak zmieniam na 9 ;) Piękne rzucanie kurwami to nie powód ,żeby dawać 10 :) Oczywiście nie tylko to w filmie zauważyłem, dlatego jest 9 :D

pozdro

ocenił(a) film na 7
Kwic

fajny film-wlasnie go zdobylem,przejrzalem sceny i juz wiem ze mi sie spodoba.Wspaniale,zimne,symetryczne kubricksowskie ujecia kamery.
Jednak Pyle to zadna tam maszynka do zabijania-to zwykly szaleniec.
Wroga trzeba na wojnie zabijac bez wahania,zmiatac z powierzchni ziemii jesli to konieczne,cwiczenia musza dac w kosc,zeby wyzbyc sie slabosci,ale trzeba ocalic w sobie ten element czlowieczenstwa,zeby nie zabijac po powrocie do domu.