PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5779}

Gangster

Hoodlum
1997
6,8 3,0 tys. ocen
6,8 10 1 2952
Gangster
powrót do forum filmu Gangster

Mamy tutaj dobrą obsadę, wciągającą historię, wiarygodną, dobre tempo, niezłą ścieżkę dźwiękową oraz sprawną reżyserię Billa Duke`a - pamiętnego jednego z komandosów z filmu "Predator".

Największe brawa należą się moim zdaniem Timowi Rothowi, bo on stworzył najciekawszą kreację, niezły był Fishburne, a także Andy Garcia, jak i taka aktorka jak Cicely Tyson, zabawny duet Chi McBride - Loretta Devine (jeśli ktoś zna serial "Boston Public" skojarzy tą parę), oraz Richard Bradford jako najczarniejszy charakter z filmu. Kiepska była za to Vanessa Williams. Nie zapominajmy o zabawnym duecie zabójców na zlecenie, grali go prawdziwi bracia Starr.

Nie lubię w filmach nudy i przeciągania nie wiadomo czemu scen, szczególnie miłosnych. Tutaj tego nie ma. Reżyser zadbał o konkrety, a wątek miłosny jest bardziej w tle. Mimo to czuć chemię między bohaterami.

Dobrą pracę kamery uzupełnia muzyka. Całkiem dobra.

Film jest z początku zabawny, potem robi się poważniejszy i bardziej smutny, co pozytywnie wpływa na jakość. Tak musiało być. Moja ocena jest więc taka a nie inna, bo taki film - którego jednakoż nie znałem wcale, przypadkowo obejrzałem, mogę rzec - zasługuje na co najmniej 7.