PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=745376}
5,4 510  ocen
5,4 10 1 510
Gernika. Prawdziwa historia
powrót do forum filmu Gernika. Prawdziwa historia

... Hiszpańskiej Republiki Ludowej! Powinni dziękować Franco.

ocenił(a) film na 6
tkow

Znacznie lepszy był terror frankistów, odpowiedzialny za kilkaset tysięcy ofiar.

mati1229

.. z rąk republikanów, też zginęło mnóstwo osób (w tym duchowni) i jest wielce prawdopodobne, że we wspieranej przez Stalina Republice Ludowej, te czystki poszłyby jeszcze dalej. Teraz zobacz jak na socrealizmie wyszła Polska, a jak na autorytaryzmie Franco Hiszpania. Kolejne 50 lat będziemy równać do najbiedniejszych krajów starej unii.

ocenił(a) film na 6
tkow

Czyste dywagacje. Faktem jest to że Franco przy pomocy Hitlera i Musoliniego z poparciem papieża dokonał zamachu stanu i wprowadził dyktaturę odpowiedzialną za śmierć setek tysięcy ludzi. Gdyby świat nie wypiął się na legalnie wybrany, demokratyczny rząd Hiszpanii to nie doszło by do "pomocy" ZSRR.

mati1229

... i oczywiście zakładasz, że rządy "republikanów" byłyby oazą spokoju ... historia pokazuje, w bardzo wielu przykładach jak socjalizm przeradza się w dyktaturę i jak to się kończy ... proponuję przeprowadzkę na Kubę.

"Demokratyczna, w naszym pojęciu, forma rządów nie da się połączyć z socjalistycznym ustrojem gospodarczym. Gdy państwo staje się właścicielem wszystkich przedsiębiorstw, gdy państwo staje się kierownikiem całości życia gospodarczego, demokratyczna forma rządów musi ustąpić miejsca dyktaturze państwowej. Niektóre partie socjalistyczne używają nazwy „partia socjalistyczno-demokratyczna”. Otóż pierwszy przymiotnik tej nazwy wyklucza przymiotnik drugi. Nazwa ta powstała w czasach, kiedy ludzkość nie miała jeszcze doświadczenia, że upaństwowienie życia gospodarczego musi prowadzić do zaniku form demokratycznych."

Stanisław Cat-Mackiewicz

ocenił(a) film na 6
tkow

Wpierw do edukuj się co to jest "socjalizm" w wersji stalinowskiej, a co to jest socjalizm w wersji demokratycznej. Podpowiedź: bardziej nam współczesne słowo socjaldemokracja.

mati1229

Nie wiem o czym piszesz mając na myśli socjaldemokracje ? o rządach republikańskich w Hiszpanii ? ... to chyba historii uczyły cię pedauy z partii Razem ? Wiesz jakie było tło wybuchu wojny domowej ?

Po przejęciu władzy republikanie:
- aresztowali i zabili strzałem w tył głowy szefa skrajnych-syndykalistów, trzeciej siły opozycyjnej,
- aresztowali i zabili strzałem w tył głowy szefa drugiej co do wielkości partii opozycyjnej Monarchistów,
- szef głównej partii opozycyjnej konserwatywnej CEDA cudem uniknął śmierci i musiał emigrować do Portugalii.

Wyrżnięcie szefów opozycji kilka miesięcy po wyborach nazywasz demokracją :) ?

tkow

Dobrze mówisz Tkow. A tym wszystkim miłośnikom "socjalistów z ludzką twarzą" polecam ten film: http://www.filmweb.pl/film/Sowiecka+historia-2008-479740

tkow

Za socjalizmu powstal w Polsce przemysl. W 89r gospodarczo bylismy na 8m na swiecie. To "zasluga" Unii, ze dzis jestesmy biedna kolonia bez porownania do starych krajow czlonkowskich, nawet tych najbiedniejszych. Nie rownamy i nigdy nie dorownamy, bo nie lezy to w interesie kolonizatorow.

CyboRKg

Cieciu ... ja pamiętam czasy 30 $ na miesiąc i puste półki ... myślisz, że bez socjalizmu przemysł by nie powstał ? Powstałby ekonomicznie wydajny. To przez pie#rzony socjalizm musimy robić teraz za kolonie.

tkow

Nie pozwalaj sobie! Tez zarabialem po 30$. I co z tego? Moglem za polowe tego wyzyc i stac mnie bylo na lokale i taksowki, a druga polowe przeznaczalem na zakupy w Pewexie. Nie pamietam, zeby czegos mi brakowalo. W 89r za pol wyplaty zjezdzilem pol swiata az po M,Japonskie. Teraz nie stac mnie na nic, no koszty zycia sa wyzsze od zarobkow. Polacy robia za niewolnikow we wlasnym kraju.

CyboRKg

Chyba palcem po mapie. Gimbusie nie wiesz o czym mówisz. Wracaj do lekcji !

tkow

Jak Zachód zrobił Polskę w konia (dr Jan Przybył, Marcin Janowski, Józef Białek)

https://www.you tube.com/watch?v=UDtKD8LO1Xk&index=20&list=PL9E0A9F0582F6B20E

CyboRKg

Piorą mózgi takim odrostom ... no robi nas w konia, bo po komunie nie mamy grama kapitału ... i co z tego ... powrót do komuny to ma być to rozwiązanie ?

tkow

Nie potrafisz dyskutowac na temat, bez wycieczek osobistych? Twoje poglady to oficjalny matrix, zgodny z planem NWO - czyli efekt prania mozgu totalnego.
A ja twierdze, ze gdyby nie grabiez majatku narodowego po 89r to teraz Hiszpanie by nam zazdroscili! Teraz juz "po ptokach". Nawet rzad zlozony z cudotworcow nie uzdrowi sytuacji po zadluzeniu kraju na 10 pokolen. A obecny robi te same bledy co poprzednicy.

CyboRKg

To się zastrzel ... nie ma już żadnego ratunku. Bredzisz ... nie masz pojęcia, jak to wyglądało. Siedząc na forum i wymyślając bajki o NWO na pewno nie zarobisz pieniędzy !