PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391518}
6,6 80  ocen
6,6 10 1 80
Ghosts
powrót do forum filmu Ghosts

widziałam go ostatnio bodajże na Channel4; nie jest to żaden film akcji, jeśli ktoś takowego by się spodziewał - to raczej swoista dokumentacja o życiu emigrantów z Chin, szukających lepszych zarobków w Anglii. może brzmi "zwykle" to co pisze, ale film oparty jest na faktach i świetnie ukazuje dramat tych ludzi. końcówka filmu (uwaga SPOILER) stawia kropkę nad strasznym "i" - przypływ (ci, co byli/są na Wyspach wiedzą o co chodzi), o którym bohaterowie nie mieli pojęcia, większości z nich odebrał życie. główna bohaterka, której udało się uratować (niestety nie wiem jak, ponieważ w tej scenie właśnie ktoś do mnie przyszedł.....) powraca do Chin. napisy pojawiające się po projekcji: "rząd Angielski odmawia wypłacenia odszkodowania rodzinom ofiar" też mówi swoje. cóż, taka rzeczywistość. polecam.

ocenił(a) film na 8
minds

Wyławiają ją ratownicy. Podpisuję się, że film ważny i zwracający uwagę na problem, którego świat zachodu często widzieć nie chce, bo przecież lepiej mieć tanią cebulę w hipermarkecie.

minds

Niesamowite wrażenie....żyjemy sobie w tym naszym wychuchanym świecie i fakt ,że zapominamy i odwracamy oczy od tego co niewygodne.Stanowczo dokument wart obejrzenia.Polecam