PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681825}

Gwiazd naszych wina

The Fault in Our Stars
2014
7,4 230 tys. ocen
7,4 10 1 229605
5,3 46 krytyków
Gwiazd naszych wina
powrót do forum filmu Gwiazd naszych wina

American beauty
memento
i jeszcze innych filmów
pozdro dla ludzi oceniających 10/10
Miałem nadzieję że hazel zginie wtedy dałbym 7

ocenił(a) film na 6
lukkru

Twoja argumentacja oceny jest tak porażająca...
że obejrzę, zapewne z rosnącą nadzieją, że film ma dwa alternatywne zakończenia i Hazel <kimkolwiek ona jest> jednak umrze xD

haha, luuubię takie oceny :D

ocenił(a) film na 4
lukkru

Smutna, naiwna historia o wielkiej miłości i każda nastolatka ślepo da dyszkę :D

Dealric

zgadzam sie 100%

agnjeszkia

Czyli dałaś 10/10?

ocenił(a) film na 1
Dealric

Prawda. Ogólnie teraz zrobiła się wśród młodzieży taka moda na "smutne historie", które właściwie kręcą się wokół jednego. Książka może i ładna, ale zdecydowanie zbyt inteligentna. Wiek postaci jest niemożliwy- oni mają po 17 lat, w rzeczywistości paliliby trawę i łazili na imprezy a nie latali do Amsterdamu i mówili o metaforach (pomijając fakt, że większość 17-latków w dzisiejszych czasach nie ma pojęcia, co to metafora).

ocenił(a) film na 8
theMedicalDoctor

widocznie nie znasz zbyt wielu nastolatków ;)

ocenił(a) film na 1
greenlovely

Znam znacznie więcej nastolatków (niestety) niż ci się wydaje.

ocenił(a) film na 4
greenlovely

Nastolatki może i wierzą w swoją wielką wiedzę i inteligencję, ale w praktyce wygląda tak, że o ile minimalny promil można by uznać za takich, to zdecydowana większość z was to głąby. Ale z tego się wyrasta.

ocenił(a) film na 7
theMedicalDoctor

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, to smutne że oceniasz wszystkich w ten sposób tylko ze względu na wiek.

ocenił(a) film na 1
melisa7789

Rozumiem, że niektórym ten film się podoba, i ma prawo się podobać w każdym wieku. Ale książka raczej nie jest książką dla dorosłych, film z resztą też nie, więc większość jego widzów to również nie są osoby dorosłe. Nastolatki mogą widzieć w tym jakieś przesłanie, drugie dno, wielką miłość, etc., ale dorosłych, zaznajomionych z innymi dziełami, rozśmieszy raczej naiwność tej historii. Oczywiście historia może podobać się każdemu, bez względu na wiek, ale to nie jest film dla dorosłych.

theMedicalDoctor

jestem nastolatką(chociaż nie przepadam za tym słowem) i o ile lubię, jak to określiłeś/aś, 'smutne historie', to jak dla mnie ta była przesłodzona i tak jakby.. naiwna, nierealna
a pozorna głębia tego filmu jest dla mnie po prostu sztuczna, trochę metafor i przypadkowo skleconych 'mądrych' słów niestety nie wystarczy
co nie zmienia faktu, że nie ogląda się go źle, podobała mi się choćby próba pogrzebu, ale to za mało

ocenił(a) film na 1
lolcarolinee

Jak widać nie wszystkie nastolatki są takie same :)
o to mi chodziło- o nierealność, która może się spodobać tylko osobom w młodym wieku, które będą uznawały tę historię za głęboką i piękną. Moim zdaniem jest ona strasznie naiwna i naciągana. Bohaterowie są przerysowani i zdecydowanie zbyt mądrzy jak na swój wiek (wątpię, żeby każdy licealista wiedział, co to metafora), co jest kolejnym minusem tego filmu. Historia jest po prostu zbyt nierealna żeby brać ją na poważnie. Jeśli chodzi o "smutne historie", to polecam Ci szczerze książkę tego samego autora, Johna Greena "Szukając Alaski". Też książka dla nastolatków, ale wciąga i jest znacznie bardziej realna niż Gwiazd Naszych Wina.

theMedicalDoctor

hmm, bohaterowie mogli być teoretycznie tymi inteligentnymi wyjątkami, tyle że nie wyglądali na takich, ich postacie po prostu nie wydawały mi się autentyczne
a co do książki to dzięki, może się skuszę ;) to ja ci dla odmiany powiem czego nie polecam - filmu Trzy metry nad niebem, wady są mniej więcej analogiczne do Gwiazd naszych wina, tylko jeszcze bardziej rzucające się w oczy :D

Dealric

Jestem nastolatką, a wystawiłam 7.
Co ze mną jest nie tak?

ocenił(a) film na 4
Zuza88

Za szybko dojrzewasz?;P

użytkownik usunięty
Dealric

Wydaje mi się, że oceny takim filmom daje się za emocje jakie wzbudzają. Film może mieć świetny scenariusz, obsadę, reżysera i wszystko inne a nie dasz mu dychy, jesli czegoś w Tobie nie ruszy.
Ten może nie grzeszy oryginalnością, ale i tak wydaje się zdecydowanie lepszy pod względem scenariusza i gry niż osławione wśród młodziaków Szkoła uczuć czy Trzy metry nad niebem.

ocenił(a) film na 4

Prawda, większość osób ocenia takie filmy ze względu na wzbudzone emocje. Tylko, że tego typu filmy wzbudzają emocje przede wszystkim w młodszych, którzy nigdy nie mieli okazji ich przeżyć.
Stąd stwierdzenie o nastolatkach. Ludzie dojrzalsi, znający podobne problemy z życia, wiedzą jak wyglądają naprawdę i nie wpatrują się w takie historie jak w obrazki.

ocenił(a) film na 6
lukkru

i obejrzałam. Staryyy, czepiasz się - wielka miłość umarła, zadusiła się rakiem i wodą w płucach - o wiele lepsze zakończenie niż umierająca w atmosferze miłości główna bohaterka ;) Choć momentami przyznaję napsułeś mi filmu - już czekałam na sad end, ale... spam :P