JEST PIERWSZY ZWIASTUN NA CELEBRATION ANAHEIM !!!!!!
Robi wrażenie i ta spalona maska Vadera *.* i Chewie i Han na końcu <3
Moim zdaniem średnio. Pierwszy teaser podobał mi się o wiele bardziej, a tutaj mam kilka zastrzeżeń.
1. Otwierająca scena ze zniszczonym Star Destroyerem chyba najfajniejsza w całym zwiastunie. Bardzo klimatyczna.
2. Mowa Luka również super. Zniszczona maska Vadera wypadła znakomicie. I fajnie, że podkreślili upływ czasu i zmianę pokoleń.
3. Scena z X-wingami może być, chociaż lepsza była w pierwszym teaserze.
4. Zamachnięcie się mieczykiem jak najbardziej ok.
5. Ucieczka i pierwszy zgrzyt jak dla mnie. O ile Daisy Ridley niczego nie mogę zarzucić to John Boyega wygląda bardzo nie Star Warsowo. Przede wszystkim nie pasuje mi jego strój. Jest tak zwyczajny i tak bliski naszej rzeczywistości, że miałem wrażenie, że to postać która dziwnym zrządzeniem losu wpadła do świata Gwiezdnych Wojen. Jak w jakiś komediach, gdzie ktoś ze współczesności przenosi się do średniowiecza i kompletnie odstaje swoim wyglądem.
6. Stormtroopersi na tle czerwonej flagi skojarzyli mi się jakoś z nazistami i bardzo dobrze, bo przecież na nich było wzorowane filmowe Imperium.
7. O, robot-kulka powrócił. Nic do niego nie mam i nie wierzę, żeby miał być nowym Jar Jar Binksem. Ot taka zabawka i miło, że próbują czegoś nowego, zamiast iść na łatwiznę i dawać C3PO i R2D2 jako kompanów głównych bohaterów.
8. Sokół Millenium fajniej pokazany był w pierwszym teaserze, ale to szczegół. I tak wygląda dobrze.
9. I mój największy zarzut wędruje do ostatniej sceny czyli pojawienia się Hana i Chewiego. Ford wypadł strasznie staro (w przeciwieństwie do Chewbacci :D), ale to można byłoby pominąć, gdyby nie fakt, że jego postać za bardzo przypomina postać ze Starej Trylogii. W tym momencie pewnie ktoś się zastanawia, o co mu kurde chodzi? Przecież Han Solo to powinien być Han Solo! Tak, ale w Starej Trylogii Ford grał młodego kosmicznego awanturnika i jego wygląd pasował w 100% do tej postaci, ale teraz, kiedy ma 72 lata ubrano go w ten sam kostium i najwyraźniej jego charakter nie ulegnie większej zmianie. To źle, jak kogoś starego stara się włożyć w te same buty, które nosił 30 lat temu. Przypominam co się stało z Indianą Jonesem, gdzie stary facet miał grać postać, która z założenia powinna być młoda, aby móc bez przeszkód wykonywać wszystkie przeznaczone dla niego sekwencje akcji. Liczę, że to jednak złudne wrażenie i młodym zostawią sceny akcji, a starzy będą po prostu pełnić rolę mentorów, zamiast wciskać Carrie Fisher czy Forda w kosmiczne bijatyki.
Nie mniej jestem dobrej myśli. Wciąż wygląda to dobrze i wierzę, ze Abrams nie popełni błędów Lucasa z Nowej Trylogii. Przynajmniej można odetchnąć z ulgą, że klimat starych SW zostanie zachowany i już zamiast ciągłego greenscreena będą wykorzystywane praktycznie efekty specjalne. Nic tylko czekać na kolejne zwiastuny.
Cieszę się, że rozwinąłeś swoją wypowiedź ;)
Spokojnie Luke, Han, Leia będą pewnie pełnić rolę takich mentorów, którzy pewnie pod koniec VII Epizodu w pełni przekażą "pałeczkę" nowym bohaterom + zauważ że póki co wszystkie sekwencje akcji pokazane w zwiastunie były z udziałem nowej ekipy, a starzy mieli role "siedzące" póki co. Luke pewnie będzie kimś w rodzaju Starego Bena, a Han doświadczonego generała czy kogoś tam a Leia pewnie ktoś w stylu Mon Mothmy (?)
Pozdrawiam ;)
Zobaczymy w grudniu. Myślę, że nie ma co spekulować o Hanie Solo, który na razie pojawił się na 4 sekundy i wypowiedział jedno zdanie.
Oczywiście to nie zmienia faktu, że cieszyłem się jak mała dziewczynka jak go zobaczyłem.
Ten zwiastun... TO NAJLEPSZA RZECZ NA ŚWIECIE !!!!!
KLIMAT STAREJ TRYLOGII, BOSKIE EFEKTY SPECJALNE I TA MUZYKA... po prostu P.O.E.Z.J.A !!!
No i Han I Chewbacca na końcu... łezka mi się w oku zakręciła...
CZEKAM CZEKAM CZEKAM CZEKAM CZEKAM CZEKAM CZEKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wybaczcie moje przesadne podcienienie ale jestem Wielkim fanem SW i po prostu nie mogę inaczej ;)
Już chyba 15 razy obejrzałem ten zwiastun i za każdym razem to samo wzruszenie i euforia. Wzruszenie głównie podczas monologu Luke'a oraz spalonej maski Vadera.
Jim Abrhams jest mistrzem jeśli idzie o tworzenie napięcia wokół filmu, potrafi stworzyć naprawdę zjawiskowe zwiastuny ale później efekt końcowy, tzn. filmy jednak aż tak dobre nie są, zachowuję rezerwę bo wiem że ten gość już niejednokrotnie rozbudzał nadzieje, by je na końcu zgasić ale jak dotąd jest to najlepszy zwiastun amerykańskich filmów XXI wieku. Wzór na to jak przyciągnąć widzów do kina.
Nooo możliwe, osobiście nie oglądałem filmów Abramsa, tam tylo fragmenty Star Treka w TV, ale jestem spokojny bo scenariuszem zają się człowiek odpowiedzialny za OT - Lawerence Kassadan ( jakoś tak to się pisze xD ), pieczę sprawuje Disney, który chcąc nie chcąc robi dobre i lubiane filmy ( patrz Universum Marvela ), do tego Muzyka Wiliamsa, którego nowy utwór już zachwycił przy tym zwiastunie, starzy aktorzy, mniej CGI i blue screenów jak to byłó w Prequelach tylko więcej makiet i rekwizytów itp jak w OT.
Film jest w dobrych rękach ;)
Zwiastun naprawdę prezentuje się znakomicie, mnie też poruszył chociaż nie nazwałbym się wielkim fanem uniwersum Gwiezdnych Wojen a to już wyczyn! Do zasług reżyera na pewno należy 3 część Mission Impossible oraz Super 8. Czekam na grudzień by przekonać się co to będzie a będzie na pewno największe otwarcie w historii kina!
Nie wiem, który raz to oglądam. Jutro to samo i pewnie cały weekend bede oglądał. Ciekawe kim jest czarny szturmowiec
Gorzej nie będzie jak między Anakinem a Padmą w II Epizodzie, gdzie George Lucas odpowiadał za ten wątek miłosny.
Natomiast tu scenariusz pisał Lawrence Kasadan, który pisał scenariusz do V i VI epizodu i doskonale poprowadził wątek miłosny między Hanem a Leią, bądźmy dobrej myśli. :D
Możesz mi powiedzieć w której dokładnie minucie jest ten " czarny szturmowiec" ?? :D
Co do tego szturmowca co jest prawdopodobnie w TIE co ściga Sokoła to byłem przekonany, że jest to zwykły pilot ;o
A już wiem, jest to nowy rodzaj szturmowców, Chrome Trooper, był zaprezentowany na konceptach parę miesięcy temu. Wtedy nie było powiedziane czy te koncepty są prawdziwe, ale jak widać po zwiastunie sprawdziły się :D
Zastanawia mnie jedna kwestia. Luk mówi:
"Moc jest silna w mojej rodzinie.
Mój ojciec ją ma,
ja ją mam,
moja siostra ją ma,
ty też maż ją w sobie."
O kogo może chodzić na końcu tego cytatu?
Wydaje mi się, że chodzi o Rey ( Daisy Ridley ) jakiś czas temu były plotki, że jest córką Hana i Lei która się ukrywa czy coś, lub może to syn Luke'a ( nie wiadomo narazie czy Luke ma potomka etc, to tylko moje domysły )
Czytałem gdzieś że Domhnall Gleeson zagra syna Luke'a który jest po stronie Imperium, a jego zadaniem będzie wytropienie Szturmowca Dezertera (John Boyega).
Tak też to czytałem było to w zbiorze plotek/spojlerów, które się okazał prawdą wraz z pojawieniem się Trailera, np. spalenie wioski przez Kylo Rena, John Boyega jako szturmowiec dezerter, Chrome trooper, itp, więc nie zdziwię się jak to okażę się prawdą :D
Oficjalnie !!!! PUSTYNNA PLANETA TO NIE TATOOINE!!!!!!! ZOSTAŁO POTWIERDZONE NA PANELU NA CELEBRATION. PUSTYNNA PLANETA TO "DŻAKU", nie podano narazie pisowni !!!
akurat ten fragment widziałem bo oglądałem na żywo na yt było, ale wyłaczyłem przed zwiastunem co ciekawe. Zastanawiam się jaka reakcja publiki była :D
Max von Sydow kogo gra? Gleeson, aktorka z Gry o tron może będzie miała moc?
Ja też oglądałem na żywo :D A co do rekacji nwm, bo wygasili ekran i po chwili zwiastun pojawił się mi na całym ekranie z wyłączonym dźwiękiem z sali i pozostawionym tylko trailera :D
Ja też nie mogłem się przekonać do niego po pierwszym teaserze, bo zwykle głównymi bohaterami byli biali i tak jakoś. Ale teraz po tym drguim teasrze myślę, że będzie spokój i wkrótce się przyzwyczaje, że prawdopodbnie głowna postać jest czarnoskóra. ( Nie jestem rasista :D )
to, że nie podoba się postać grana przez czarnoskórego aktora, nie znaczy, że ktoś jest rasistą. Chrzanić politykę politycznej poprawnosci. Oby tylko geja tam nie było bo naprawdę będzie do kompletu
Teraz trafiłeś :D Bo w nowym kanonie, za kilka miesięcy zostanie wydana nowa książka dziejąca się w czasach szczytu imperium między III a IV częścią, gdzie jakaś tam gubernator czy tampani inkwizytor ( w każym razie jakaś wysoko postawiona kobieta z imperium ) będzie lezbijką XDDD
niech będzie nawet hermafrodytą, ale cytując klasyka "komu to potrzebne? a po co?..." ;)
Inna planeta pustynna ? Egh to już lepiej było tatooine, wokół niej kręci się cała saga, tak jakby była jakaś zaklęta :p Gleeson podobno jest jakiś podwójnym agentem, raz działa dla imperium, raz dla republiki, podobno ma fajne napisaną postać. Oby tylko jakoś tych nowych aktorów "ogarnęli", jak narazie tylko ridley i kylo ren w zwiastunie jakoś wygląda, bo ten boyega to porażka bez wględu na to co ubierze na siebie, czy zbroję, czy zwykłe ziemskie ciuchy, a Poe Dameron ma jakby za mały chełm na swoją głowę.
Fajnie, że nowa planeta etc, ale tą pustynie już mogli dać jako Tatooine i tak pewnie zbytnio nie będzie się różnic od starego poczciwego Tatooine tzn. że to pewnie będzie dziura pełna łajdactwa i występku.
Tak btw. myślę, że brak Tatooine może wyjść na dobre filmowi, bo patrz, najlepszy Epizod sagi czyli V jako jedyny nie posiada scen z Tatooine, więc jeśli tu też by się wgl nie pojawiło to jest szansa, że chociaż przebije wszystkie epizody, i być może dorówna "Imperium..."
Mam nadzieję, że przebije ep. V, w końcu im lepiej...tym lepiej ! Efekty zarąbiste, klimat też, wszystko cacy tylko te nowe postaci to jakaś kpina noo. A to wokół nich cała historia się kręci, ktoś powinien Abramsowi dupsko złoić za taki nedzny kasting
Nie warto wdawać się z takimi w dyskusję, którzy nawet nie uzasadnili swojej wypowiedzi ;o
To nie twój interes jeżeli komuś po prostu nie podobał się trailer. Prosto i na temat.
Świetny zwiastun, ale... wciąż jak dla mnie za mało pokazali. I za mało ujęć z Jedi i mieczami świetlnymi, a te co są to takie sobie (oprócz tego z Lukem i R2D2). Ale koniec narzekania. Jest zajebiście. Wspaniałe ujęcia i klimat. Ach te zniszczone Gwiezdne Niszczyciele i X-Wingi. i Sokół. A Han i Chewie kradną wszystko. MEGA!