Gra aktorska=10, scenariusz=10, muzyka=10.
Świetny, wstrząsający film. Opowiadający historie niby niemożliwą - a jednak tak się dzieje na tym chorym świecie. Człowiek człowiekowi za pieniądze wszystko zrobi. Ku przestrodze
Masz na imię Justine. Opis z filmweb:"Mariola chciałaby się wyrwać z małego miasteczka. Marzy o lepszym życiu. Artur, jej chłopak mieszkający na stałe w Niemczech, proponuje krótkie wakacje, podczas których chce ją przedstawić swoim rodzicom. Po drodze mają przenocować u znajomych Artura w Berlinie. Tam pojawiają się koledzy chłopaka, wręczają mu pieniądze. Mariola właśnie została sprzedana jako prostytutka. Na świecie rocznie sprzedaje się 2 miliony ludzi. 200 tysięcy z nich to kobiety sprzedawane do domów publicznych. W tej liczbie jest 15 tysięcy Polek. Film przedstawia historię jednej z nich."
i MASZ NA IMIĘ JUSTINE. jest dość podobny, ale moim zdaniem nieco ciekawszy, żywszy
Po obejrzeniu Trade sięgnęłam po Human trafficking i muszę przyznać,że ten drugi bardziej mną wstrząsnął.W Trade czegoś mi brakowało.Pomysł był ciekawy..meksykański chłopiec ratujący swoją siostrę,któemu pomaga amerykański policjant,dziewczyna wystawiona na internetową aukcję.Wszystko pięknie ładnie,ale jednak nie do końca..Na dodatek gra aktorska Alicji jakoś nie powala.Jest wiele dobrych filmów z polskimi aktorami i nie jestem uprzedzona,ale przez to,że mówiła w tym filmie głównie po polsku,jakoś mało przekonywująco to wyszło.Końcowa scena iście w hollywoodzkim stylu..
moze pomysl i dobry, bo prawdziwy (chyba tylko dlatego dalem mu 3), aczkolwiek kazdy szczegol filmu jest niedopracowany. scenariusz kuleje, gra wszystkich aktorow, procz paru 3-planowych jest mizerna (gl tyczy sie to curus, meksykanca no i klina (gdzie sie zdziwilem, bo jest dobrym aktorem), myuzka jako tako - bez rewelacji!
filmow o tej tematyce jest dosyc sporo jak np. sławna uprowadzona (wiem, ze glownym motywem jest akcja i to zupelnie inny film, ale motwy jest ten sam), pamietam tez dobry rosyjski film gdzie przemycano kobiety za wschod do moskwy, bardzo brutalny i megarealistyczny. jednakze bardziej wstrzasajaca historia, ktora dzieje sie do teraz sa morderstwa w miescie smierci, czyli w Juarez. kilka razy w miesiacu sa tam odkrywane masowe groby zamordowanych kobiet.
dalem mu 9 .. bardzo dobry .. wstrzasajacy .. scena na tym a'la parkingu .. gdzie Ci zwyrodnialcy czekaja na ' towar ' .. straszne.. kara smierci od razu ( plus 100 dni ciezkich tortur ) :D
Mroczna Argentyna z Banderasem. Moze niewiele podobny, ale ogladajac Handel skojarzylam z tym pierwszym. Tez poruszajacy i wstrzasajacy, jednak dla ludzi z mocnymi nerwami.
10, 10, 10 to czemu ocena tylko 9/10 :DD ja niedługo sobie wrzuce, więc za pare godzin podziele sie odczuciami, ale zapowiada się dobry film :)
Zdecydowanie polecam Whistleblower z Rachel Waisz, tam macie prawdziwa historie o handlu kobietami, Taken to kino akcji i tyle