Handel

Trade
2007
7,2 17 tys. ocen
7,2 10 1 17484
4,8 4 krytyków
Handel
powrót do forum filmu Handel

Skąd tak wysoka ocena? Brak słów na irracjonalność i realizację tego megagniota. Porwane kobiety w liczbie bodajże pięciu zawsze nieskazitelnie czyste, bez śladów bicia i jakichkolwiek emocji, maszerują grzecznie i równo pod strażą jednego meksykańskiego poldka, w biały dzień. Po przejściu przez rzeczkę, której poziom sięga kolan, wszyscy z wyczerpania słaniają się na nogach. Po nielegalnym przekroczeniu granicy cała gromadka trafia do więzienia, jednak... KOBIETY NIE MÓWIĄ POLICJANTOM, ŻE SĄ PORWANE... Jedna nieśmiało próbuje, jednak gdy strażnik niedowierza, natychmiast odpuszcza. Po krótkiej odsiadce grupka przechodzi więc przez granicę jeszcze raz, w środku dnia, spacerkiem, z uśmiechami na ustach. Przemytnicy zabawiają się regularnie w sutenerów. Moje zdziwienie sięgnęło zenitu, gdy koniogębna Alicja, która po ucieczce wreszcie zdołała dorwać się do telefonu (nieważne, że obok stał policjant – ona musiała właśnie teraz odbyć międzykontynentalną rozmowę z mamusią), NIE zaczęła opowiadać matce o nowym, za*ebistym lakierze do paznokci, który niedawno sobie kupiła... bo to tak bardzo pasowałoby do poziomu i generalnej koncepcji tej ultraszmiry! I tak podjeżdża zaraz poldek i w biały dzień, w środku defilady, sprzed nosa policjantów zgarnia Alicję, która przez to, niestety, nie zdążyła zapytać matki o przepis na makowiec. Jednak to jeszcze nic, bo 'film' składa się z ciągu idiotyzmów – tuż po sekwencji na defiladzie, nasza szkapa ma zostać ukarana za ucieczkę – poldek ma wymierzyć jej kilka klapsów pasem. I tu największe jaja: Alicja odwraca się do poldka, mówi: 'You'll pay for this. I'll make sure.', po czym... wykonuje samobójczy skok w przepaść. Scena uruchamia smutną, pseudorefleksyjną muzyczkę, która wyje niemiłosiernie przez kilka minut, podczas których obserwujemy zdziwione i smutne miny pozostałych bohaterów. Czy pozbawienie się życia było sposobem na to 'upewnienie się', o którym mówiła? Czy też może bohaterka wolała zginąć, niż dostać klapsa? Gdy ogłupiony do końca widz uświadomi sobie, że według scenariusza czekało na nią dziecko, na usta niepowstrzymanie ciśnie się soczysta 'k**** mać?'. Przykłady galopującego debilizmu można mnożyć i mnożyć.
Film dla opóźnionych w rozwoju, 10-latków, ameb i kur domowych. Jednak niektórzy nie mają aż tyle czasu, żeby oglądać każde g**no, jakie się napatoczy. I zwracają uwagę na ocenę filmu przed jego obejrzeniem. Po to te oceny w końcu są. Tutaj jest ona zafałszowana przez pomyleńców – najprawdopodobniej pseudopatriotów, którzy się unieśli, bo zobaczyli końską gębę Bachledy – Curuś. Normalnie dałbym 2 (bo na upartego można ten twór potraktować jako parodię i nieźle się uśmiać), jednak to, jak zwodniczo, nieuczciwie i podstępnie oceniono tę ordynarną kiszkę (oraz skala ocen tutaj stosowana), nie daje mi wyboru – 1.

ocenił(a) film na 9
Asketel

Asketel przeczytałem Twój dość denny komentarz.Pełen rozpaczy i pełen kompleksów.Według Twojego komenarza jestem opóźniony w rozwoju.Ale nie tylko JA. PArę tysięcy ludzi w Polsce którym ten film się podobał według Ciebie muszą być debilami.Ale jeszcze muszę tysiące ludzi z strony IMDB podać że są debilami ,bo tak samo im film się spodobał.Że jak ktoś ogląda film bez ochoty,czy w złym humorze to po co oglądać?Wszedłem w Twoje oceny i się przeraziłem.Jesteś usprawiedliwiony.Jak Cie nie usprawiedliwie to będa mówić że jestem naprawde nietolerancyjny do upośledzonych ludzi.Takich jakim Ty jesteś. Pasuje do Ciebie dowcip jak jedzie baba samochodem autostradą i slyszy w radiu relację,że jakiś jeden pirat jedzie autostradzie po prąd.Po czym mówi,jeden? tu ich jedzie setki :D Niestety tym komentarzem sam z siebie durnia robisz.Mi się film podobał.Fajna historia i przyjemnie się ogladało.A Ty pozostan na ocenaniu Antychryat I Blair witch Project na 10 :D Oby takich więcej kinomaniaków jak Ty i niedługo Moda na Sukces oskara dostanie.

ocenił(a) film na 2
Asketel

100% racji, ten film z powodów jakie wymieniłeś/aś jest żenujący.

ocenił(a) film na 5
Asketel

Skoczyła, bo nie miała już dziecka - właśnie o to chodziło. Dziecko zabrano i pewnie czuła, że już nigdy nie dowie się gdzie ono jest. Uznała że jej dalsze życie jest bez sensu.
A co do tego że dopilnuje aby Manuelo został ukarany - chodziło o to, że on był wierzący, więc wiedziała że on uwierzy w jej słowa.

Co do reszty masz absolutną rację. Dziwi mnie czemu Kline (zdobywca Oscara, więc nie jakiś pierwszy lepszy aktorzyna) zagrał w tym filmie. Chyba przez pomyłkę.
Sam pomysł dobry i chwytliwy, lubię filmy o handlu kobietami, ale tutaj było tyle bzdur, że aż raziło w oczy...

Asketel

zgadzam się, twoja ocena wprowadza w błąd

Asketel

Ja byłam bardziej litościwa dla tego filmiku - ... przepis na makowiec - bezcenny :-) Podzielam Twoją opinię, Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Asketel

Nie pitol tyle bo ci nie wychodzi.