PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324943
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Wertując stronki o pOtterku doczytłąm sie pewnejwiedomość dotyczącej reżysera trzeciej cześci przygódmłodego czarodzieja (lol). Otuż to Alfonso przyznał sie ze jakby dostał propozycje ponownego reżyserowanai nad szóstą czescią chetnie by sie zgodził:).
Ja bym bardzo chciałą żeby to on zasiadl na rezyserskim krześle filmu HP6!!! Bardzo..jest najlepszy a szósta czesc ksiażki podoba mi sie tak samo jak trzecia wiec zepsuta nie może być. Musi byc wszystko idealne od włosów Harrego po sama grę aktórów a wim że Alf mnie i innych fanów nie zawiedzie bo jeszcze nie słyszałam by ktoś uskarżał sie na trzecią cześć

ocenił(a) film na 9
anetek

Nom była fajna, ale nie wymarzona :) I tak mi sie podobała.

ocenił(a) film na 5
anetek

Sławniejsi reżyserzy jakoś nie chcą pracować na planie Harry'ego Pottera. Propozycję reżyserii Zakonu Feniksa otrzymał Jean-Pierre Jeunet, który odmówił. Teraz w przypadku Księcia Półkrwi propozycję otrzymał Guillermo del Toro, który również odmówił. Osobiście nie zdziwiłbym się gdyby reżyserem został właśnie Cauron lub Columbus, którego Komnatę Tajemnic uważam za najlepszą z części.

ocenił(a) film na 8
anetek

Mi również podobała się trzecia część filmu. Jednak Alfonso Cuaron zawalił reżyserkę. To właśnie film "Harry Potter i Więzień Azkabanu" reżyserii A. Cuarona odbiega daleko od książki. Na przykład - kiedy uczniowie przybywają i już ma się zacząć uczta, stoi i śpiewa chórek. W filmie pokazane są ropuchy, które przyśpiewują. Jednak w książce nic takiego nie ma. Do tego (wg książki) Malfoy i jego "goryle" byli obrzucani przez Harrry'ego nie śnieżkami, tylko błotem. A wspominając fioletowy bus dla czarodziei nigdzie w książce nie jest wspomniane o gadających i przeklinających małych główkach.
Sądzę więc, że 6. część "Harry'ego Pottera" jest ważna, m. in. śmierć Dumbledore'a i nic nie można zmieniać czy dodawać. Więc lepiej by było, żeby Alfonso Cuaron nie zabierał się za reżyserię Harry'ego, bo znów zawali.

ocenił(a) film na 8
adrian

Adran ty odniosłeś sie do błachych szczegółów w trzeciej czesci jakie Rezyser Caurone dodał, tu nie chodzi o to czy Harry miał rzucaćbłotem czy żaby spiwewały czy nie. Książka pozostaje ksiazka a film to juz inne dzieło! Jego dotatki miały urozmaicic film - to tak jak my opakowujemy prezety w kolorowe papiery i wstążki by podarunek ładnie sie prezentował. Film jest tak samo sztuka jak i ksiazka..tylko w filmie to sam wiesz co góruje obraz i gry aktorów w ksiązce opisy sytuacji i morał dlatego by dobrze zrozumiec nam lekture najlepsza jest wtedy czytanie jej a nie oglądanie.
Co do rezyserki Caurona nadal jestem za. Uwielbiam tego rezysera!!!