PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 325 tys. ocen
7,5 10 1 324930
6,0 46 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Mam pytanie odnośnie lat w których dzieje się akcja. Nie raz się zastanawiałam który tam
mają rok i wydaje mi się, że nigdy nie było dokładnie powiedziane o tym w książce, aż
przeczytałam w ciekawostkach, że akcja szóstej części dzieje się w 1996.

"W filmie widzimy załamujący się most Millennium Bridge. Został on zbudowany w 2000
roku, a akcja Księcia Półkrwi według J.K. Rowling ma miejsce w 1996 roku. Mimo to w
filmach nie ma żadnych odwołań do tego jaki jest rok."

Czy w jakiejś części było odwołanie do konkretnej daty i przeoczyłam, czy to zostało
powiedziane przez autorkę w jakimś wywiadzie?

ocenił(a) film na 8

To z mostem to po prostu błąd filmu. Akcja HP i książe półkrwi dzieje się w 1996r. (Mój rocznik :D)

użytkownik usunięty
CzerwonyPazdziernik

Nie chodzi mi tu o błąd z mostem. Wkleiłam tą ciekawostkę, bo w niej jest fragment "akcja Księcia Półkrwi według J.K. Rowling ma miejsce w 1996 roku" no i to, że dzieje się 1996 już wiem, a moje pytanie: czy w którejś części książek HP było kiedyś powiedziane jaki mają rok, czy pojawiło się odniesienie np. "trzy lata temu, czyli w 1992" lub czy to było powiedziane przez autorkę w jakichś ciekawostkach? Czyli SKĄD wiadomo, jaki mają rok w HP? Nie wiem, jak to prościej napisać, żeby było wiadomo o co mi chodzi ;)

ocenił(a) film na 8

A ok. Nic lepszego mi nie przychodzi do głowy jak data śmierci Potterów w Insygniach śmierci. Prosty rachunek by dodać dziesięć lat wychodzi 1991r. czyli pierwszy rok Harrego w Hogwarcie.

użytkownik usunięty
CzerwonyPazdziernik

Dziękuję bardzo! ;) O to mi chodziło. Już o tym zapomniałam, że była tam data bo czytałam już jakiś czas temu, a najwyraźniej wtedy też na to nie zwróciłam uwagi ;D Teraz już mogę spać spokojnie