PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249897
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Proponuję w tym temacie utworzyć zasady funkcjonowania podforum filmu BPA.
To Wy, użytkownicy, będziecie decydować o tym, co ma być zablokowne, i w jakim temacie, może i cały temat?
Czy to ma być obraza, prowokacja, czy zwykła wypowiedź.
Na początek proszę o wyrażanie propozycji co do zasad, oraz formy opiniowania poszczególnych wypowiedzi/tematów.

Ja jako moderator deklaruję się zaglądać tu co najmniej raz dziennie (oczywiście mogą być większe przerwy, czasami jeżdżę w delegacje, niestety pracuję...),
jednak temat będzie monitorowany i propozycje zgłoszone przez Was będą regularnie realizowane.
Przypominam jedynie, że moderatorzy Filmwebu mogą tylko blokować wpis/temat i w tym zakresie się poruszamy.
Kolejną możliwością moderatorów jest zgłoszenie "dalej..." osób do bana/blokady 30 dniowej pisania, jednak wpływ na to jest znikomy.

Oddaję zatem WAM temat, zachęcam do wypowiedzi i zgłoszeń.

ocenił(a) film na 5
Oro

Ja Cię chłopie doskonale rozumiem, że chcesz dobrze wypełniać swoje obowiązki jako moderator i dbać o porządek forum. Tak to są dobre chęci, ale może po prostu chcesz za bardzo? ;) Napisałeś mi o tym punkcie dającym możliwość blokowania tematów i ludzie wysyłają zażalenia na PW czy tam na tego bloga i myślę, że to wystarczy. Decyzję natomiast powinieneś podejmować SAM bo to Ty dostałeś do tego uprawnienia. Znasz sytuację na tym podforum więc wiesz, że wprowadzenie demokracji/ głosowania dotyczącego usuwania danego tematu/ postu nie zda po prostu egzaminu. Istnieją tu trzy obozy userów: zagorzałych zwolenników, którzy przy każdej minucie filmu wpadają w euforie i płaczą ze szczęścia; zagorzałych hejterów filmu, którzy obrażają go bo taka jest zasada i dla nich dzień bez hejtu to dzień stracony; normalnych użytkowników dostrzegających w filmie plusy i minusy. Przy głosowaniu zawsze więc będą przepychanki i wyjdzie z tego więcej złego niż dobrego. Myślę, że wiesz co robisz bo administracja miała swoje powody by zrobić Cię modem. Masz takie kompetencje to z nich korzystaj i pozostaje Ci zaufać w tym aspekcie. Jak to już ktoś w tym temacie wspomniał, demokracja to głupi ustrój.

ocenił(a) film na 8
Pallado

Lepszego ustroju niż demokracja nie wymyślono.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Diego_fw

Wyrośnij z Korwina...

ocenił(a) film na 5
Ryloth

Tak. Wystarczy spojrzeć na wynik październikowych wyborów. Ale to już dyskusja nie na to forum ;)

ocenił(a) film na 8
Pallado

Wynik rzeczywiście do kitu, ale tak to już jest. Lepszego ustroju nie ma i trzeba to zaakceptować. Problem polega jedynie na tym, że Polacy jeszcze nie dorośli do demokracji jak społeczeństwa zachodnie, inaczej tacy politycy jak Korwin, Kukiz, Kaczyński, Macierewicz itd. już dawno zeszliby ze sceny politycznej. Ale ostatnio nawet i USA ma swojego błazna, tj. Trumpa.

ocenił(a) film na 5
Ryloth

Dwa głosy gości nie mających pojęcia nawet o programach danych partii, których jedyną pasją są popijawy z kolegami, są ważniejsze od jednego głosu żywo zainteresowanego gościa, znającego się na rzeczy, jakiegoś doktora nauk czy ogólnie wykształconego człowieka. Zawsze wygrają te dwa głosy, które mogą być kupione od meneli pod sklepem za piwo. Rzeczywiście najlepszy ustrój i muszę to zaakceptować :D Ale jak pisałem, temat na inne forum więc skończmy tę dyskusję i pozostańmy z odmiennymi poglądami ;)

ocenił(a) film na 8
Pallado

Nie mówię, że to system idealny, tylko że najlepszy z istniejących. Bo jaki niby miałby być lepszy? Monarchia może? :p

Ryloth

A co ci się w Trumpie nie podoba?

ocenił(a) film na 8
sentia

To gościu, który zdobywa elektorat tym, że jest śmieszny. Nie mówi nic sensownego i nie ma pojęcia o polityce. Zresztą jego wypowiedzi są czasem tak radykalne, że szkoda w ogóle to komentować...

Ale abstrahując od tego, wolałbym gdyby wygrała Clinton, bo ona chce zdecydowanie opierać się putinkowi, a nie iść na jakieś ugody.

Ryloth

Trump i elektorat głównie dlatego że media i jego przeciwnicy starają się go ośmieszyć i coraz bardziej chcą manipulować odbiorcami. A jak wiadomo ludzie nie lubią jak się nimi manipuluje

ocenił(a) film na 8
sentia

W Polsce lubią - wybrali przecież PiS.

Poza tym nie rozumiem początku zdania: "Trump i elektorat głównie dlatego" - chodziło ci, że Trump zdobywa elektorat głównie dlatego, że (...)? Pewno tak samo manipulują jego wypowiedziami jak tą "o gorszym sorcie"? Daj spokój. Trzeba uważać, co się mówi i tyle.

Ryloth

Tak chodziło mi własnie o to że Trump zdobywa elektorat dlatego że media chcą go oczerniać....

Co do Pisu i PO...
Ehhh PO siało i nadal sieje propagandę i straszy Pisem. A media im w tym pomagały i nadal pomagają. Tak samo było przed wyborami. Oglądając zwykłe Dzień Dobry TVN można się już nabawić bólu głowy. Ot wczoraj pomiędzy gadką mobilizacyjną "Co zmienimy w swoim życiu w 2016" prowadzący miał bekę z tego, że ludzie składają dłonie w modlitwie. W sumie się nie dziwię jakby mnie po 8 latach oderwano od koryta to też bym pewnie się sadziła. Pis teraz robi " swoje porządki" i robi w sumie naturalną rzecz. Obsadza swoich ludzi. Jak dla mnie to oczywiste jest. Jednak robią to tak szybko, że nic dziwnego że są protesty. Mogli najpierw przepchnąć kilka ustaw ze swojego programu, ale zaczęli z grubej rury. Mnie bardzo śmieszą hasła" Obrona demokracji" kurczę... skoro ludziom nie pasuje kto rządzi to mogli ruszyć tyłki sprzed telewizora i iść zagłosować. Ci co poszli wybrali i wyniki są takie jakie są. A teraz wielkie oburzenie. Śmieszne

ocenił(a) film na 8
sentia

Problem w tym, że PiS co innego obiecywał, a co innego robi. Oszukał ludzi, którzy na nich głosowali (tych, co nie są twardym elektoratem). PO nawet nie musi siać propagandy, wystarczy popatrzeć na to, co robi PiS i do czego dąży. Powtórka z lat 2005-2007.

Naprawdę nie widzisz, że cyrk z Trybunałem to jawne łamanie Konstytucji twarzami prokuratora z okresu komuny i "profesor" pawłowicz? Prezydent też mógłby zresztą pokazać klasę, a nie zachowywać się pod dyktando kurdupla i podpisywać bez sensu co dają. Właśnie, kaczor... Dopóki on będzie w polityce, nieważne, co zrobi PiS. TO jest człowiek ogarnięty nienawiścią i żądzą władzy. Jest gorszy od wszystkiego, co było. Gorszy to już chyba byłby tylko Korwin, ale to inna bajka. Nie potrzeba żadnej nagonki. Ta twarz mówi sama za siebie.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Po primo: Cyrk wywołany przez Platformersów, trybunał byłby ich i blokują w tej instancji wszystko co PiSowskie

Po drugie primo: Co było źle w latach 2005-2007? Proszę o uzasadnienie i poparcie swojej tezy statystykami lub jakimś porządnym artykułem. Gospodarczo nie ma nic do zarzucenia. NIC! I każdy Ci to powie. Studiuję finanse i nie miałem wykładowcy co by złe słowo powiedział na PiS pod względem gospodarczym. Mają mnóstwo ekspertów (Jerzy Żyżyński jak sie dowiedział, że "sławny" "ekonomista" Swetru dostał sie do sejmu, to zapytał, "a kto to do .... jest" - oczywiście żartuje, ale petru to moze Żyżyńskiemu buty czyścić wraz z balcerowiczem) , wykształconych ludzi (w przeciwieństwie do innych partii, nie chodzi tu o wykształcenie, tylko o ekspertów - ich nie maja inne partie), ale maja też oszołomów, ale tych nie brakuje w innych partiach, nawet ich jest więcej.

Po trzecie: Mamy najlepszego prezydenta... reprezentantywny, wstydu nie robi, wykształcony. Zauważ co zrobił w Chinach, jak się zachowywał, co wywalczył, jak przemawiał. W TVN i TVP pokazali tylko, że nie mógl utrzymać równowagi jak szedł po oblodzonym chodniku. Na Ukrainie oddał hołd poległym i zamordowanym żołnierzom, uklęknął, był wdzięczny, że walczyli za nasz kraj. Nie wchodził na krzesła, nei gada, że mamy wziać kredyt. To są dwa światy... PiS to socjalistyczne świnie, ale wole ich niż postkomunistyczne ośmorniczki i ślimaki w sosie sporządzonym przez Związek Socjalistycznych Republik Europejskich, których wielbicielem jest Platforma.

I na koniec, skoro oceniasz ludzi po twarzy, to czemu nie widzisz tego, że świnie krzyczą, bo są ryje od koryta odcinane?

PS. w "The Economist" PiS określono jako "antykorupcyjnych maniaków", ja się pytam, czyli korupcja jest dobra? proszę jak nawet gazety zagraniczne są przesiąknięte propagandą :)

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Co było źle w latach 2005-2007? Nie wiem wiele o aspektach gospodarczych, bo się wtedy jeszcze tym nie interesowałem. Chodziło mi o to, że PiS rozbijał demokrację, ale mu się to nie udało, bo koalicjanci się na to nie zgodzili.

Co do "postkomunizmu", to miej pretensje do Polaków, że po Wałęsie wybrali Kwaśniewskiego i rząd SLD. Niewątpliwą porażką III RP jest jednak brak osądzenia zbrodniarzy komunistycznych i tu się z prezydentem zgadzam.

Problem z oszołomami jest taki, że w PO oni nigdy nie mieli władzy - Palikot, Niesiołowski. Natomiast PiS-em rządzi nie tylko oszołom, ale ktoś ogarnięty nienawiścią i rządzą władzy. Do tego w rządzie jest Macierewicz, który jeszcze zatrudnia jakieś dzieciaki na doradców i zaraz ich zwalnia. Dodaj do tego Kempę, Piotrowicza, Piętę i Pawłowicz. Same oszołomy.

Gdyby nie ci ludzie, to ja do PiS nic bym nie miał. Światopoglądowo pokrywamy się w dużej większości (cieszę się, że lewica światopoglądowa nie weszła do sejmu, bo to jest chore), sam też jestem o wiele bardziej socjalistą niż liberałem. Ale dopóki kaczor będzie mieć coś do powiedzenia, to będę im się sprzeciwiał z całej siły. PiS chce iść drogą Orbana. A przez niego na Węgrzech nie ma już demokracji i wolności słowa. PiS już wprowadza pierwsze kroki:

1) Lekceważenie wyboru sędziów Trybunału za kadencji poprzedniego rządu (PO nie jest bez winy), zaprzysiężenie nowych sędziów w NOCY (z czym się to kojarzy?), zmienianie ustawy o TK na szybko i po to, żeby nie przeszkadzał.

2) Zniesienie kadencyjności w komisji ds służb specjalnych i nowa ustawa inwigilacyjna.

3) Ustawa medialna, która zlikwiduje niezależność mediów publicznych i trzeba będzie oglądać TVN lub Polsat. A szkoda, bo w TVP wszystko wygląda profesjonalnie, w miarę obiektywnie i jedyną ich wadą jest to, że nie wykupili praw do LM oraz do EURO we Francji. Zych uzasadnił to w ten sposób, że "nie może być takiej sytuacji, by media krytykowały nasze posunięcia" - lol. Następnym krokiem ma być ustawa, wprowadzająca cenzurę w Internecie.

4) Łączenie funkcji prokuratora generalnego i ministra finansów - no tak, przecież nie może być urzędu niezależnego od rządu. Po co komu trójpodział władzy...

5) Plany unieważnienia wyborów samorządowych i rozpisanie nowych (bo PiS jeszcze tam nie ma władzy, więc musi sobie ją zapewnić). A gdyby wybory były fałszowane, to Duda by nie wygrał, a PiS nie uzyskałby samodzielnej większości...

Co do prezydenta, to rzeczywiście, sam się nawet trochę cieszyłem, gdy wygrał wybory. Reprezentacyjnie bez zarzutu (poza tym, że opowiadał za granicą, jak to w Polsce jest źle...). Problem w tym, że gdyby Komorowski wygrał (jak można było przegrać tą kampanię...), to przynajmniej stanowiłby jakąś zaporę przed działaniami PiS-u. Duda niestety jest tylko marionetką. Spodziewałem się po nim więcej...

Szkoda, bo PiS ma naprawdę kilku niezłych polityków. Morawiecki wydaje się poważny i rozsądny, Szydło też jest w porządku, ale podobnie jak Duda nie umie odciąć się od kaczora. Waszczykowski też wypowiada się spokojnie, bez tej buty jak u innych polityków PiS-u, ma doświadczenie. Cóż, PiS raczej niestety nie ma ekspertów ekonomicznych, skoro nadal chcą wprowadzać realizować taki budżet. 500 zł na dziecko to okropnie populistyczny chwyt, który nie poprawi sytuacji. Darmowe ubranka, książki, bilety, opłaty za przedszkole, szkołę - to jest droga.

Ryloth

Zgadzam się w stu procentach. Tyle że nie pokrywam się światopoglądowo ani trochę z tą partią (i bardzo przykro mi z powodu braku lewicy w sejmie).

ocenił(a) film na 3
Kinoman123456789

Chciałbyś aby "Razem" zabrało CI 70% Twojego dochodu? :) Jeżeli tak, to od dzisaij wyrzucaj 70% jedzenia na talerzu do śmieci, wylewaj 70% picia do zlewu, oddaj komputer, komórkę biednym i kup gorszy. Albo jeszcze bardziej socjalistycznie kup nowy, lepszy i daj go biednym, a obecny zamortyzowany zostaw sobie. Oddaj samochód, kup gruchota, trabanta.

Współczuję Marksistowskiego przekonania. Niech czerwień będzie z tobą!

ocenił(a) film na 8
Kinoman123456789

Lewica gospodarcza przecież jest i to w ogromnej części poza Kukizem i Nowoczesną.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

No oczywiśćie, robin hoody :D Dawaj biednym, zabieraj bogatym :D Przy okazji nam coś się hapnie z tego :D

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Od Kępy to Ty się odwal, bo gdyby nie ona, to dzisiaj afera hazardowa byłaby zamieciona pod dywanik. Co Macierewicz zrobił w tym rządzie źle? Dzieciaka już nie ma, ma ambitne plany posiadania elektrowni atomowe (którą PO tak obiecywało), ma nawet przetarg rozpisany i posiadanie przynajmniej jednej bomby atomowej i wprowadzenie protekcjonizmu polskiego przemysłu zbojeniowego. Źle? IDEALNIE! Platforma za to wolała kupić francuskie helikoptery 5,5 razy droższe niż te wyprodukowane w Polskich fabrykach, gorsze na dodatek. Polska firma co przegrała przetarg upadała.

Wałęsa to też komunista, żaden z niego bohater. Wczoraj mija 45 lat odkąd znany jest jako Bolek.

Rozbiło PiS demokracje w sposób jaki potraktowało koalicjantów? LPR i Samoobrona byli przekupieni, skorumpowani, dlaczego posłanka z Samoobrony popełniła samobójstwo jak ABW i CBA wjechało na chatę? no przecież nie z rozpaczy... Nie pamietam już nazwiska, Giertych kręcił z Platformą i do dzisiaj kręci - na marszu krzyczał "kto nei skacze ten za pisem" tudzież "jestem wesoły romek". Co mieli zrobić? A to, że nie mieli zdolności koalicyjnej sprawiło, że Polacy im ponownie nie zaufali.

To, że działają w NOCY nic nei znaczy. Wczoraj po 23 przeglosowano ustawę o sześciolatkach, nie będą zapierdzielać rok dłużej na moją (nieistniejącą) emeryturę. O mediach propagandowych dzisiaj będzie głosowanie w południe, wczoraj było czytanie. Nowelizację budżetu też przegłosowali. Co z tego, że w nocy, jak wszystkie posiedzenia sejmu są jawne i publikowane? Wszystko jest zapisane w dziennikach... Inni posłowie są na sali (oczywiscie jeżeli chcą być, a powinni chcieć i BYLI). Wiec to argument inwalida.

Inwigilację wcisnęły Ci media... oczywiście jesteśmy dzisiaj inwigilowani, byliśmy wcześniej. ALe to, że użyto tego słowa to tylko propaganda. Czemu nic nie mówili o ACTA i o inwigilacji?

Łączenie funkcji prokuratora generalnego i ministra SPRAWIEDLIWOŚCI (jak już) to dobry pomysł, sprawdza się chociażby w USA czy Kanadzie, w GB też chyba jest (ale nie dam sobie ręki uciać). Polega to na tym, aby sędziowie nie mieli zwierzchników nad sobą, zawód sędziego jest skorumpowany, renoma upadła, jest za duzo prawników i za dużo znajomości, ma to usystematyzować wybór na sędziego , prokuratorów, adwokatów itp - decyzja bardzo dobra. No ale u nas będą straszyć stalinizmem. Trójpodział władzy będzie zachowany, a niby czemu miałby nie być? Uzasadnij, bo rzucasz hasła co w mediach usłyszysz.

Nie ma planó unieważnienia wyborów samorządów lokalnych. Jest plan wprowadzenia trzech nowych województw, co oznaczałoby nowe wybory, jest to plan DŁUGOTERMINOWY, nie da się ot tak wymeldować ludzi z województw i przenieść ich do innych urzędów miasta/gminy/wojewodztwa/powiatu. dlaczego DŁUGOTERMINOWY? BO chcą by reforma zbiegła się jak najbardziej z terminem wyborów samorządowych kolejnych. Aby nie doszło do decentralizacji władz lokalnych.

Dodam jeszcze więcej! Powstanie nowych województw jest krokiem na przód do likwidacji powiatów! O mój boże!! zamach na powiaty!!! I bardzo dobrze! Mamy w Polsce około 400 powiatów, z czego około 60 miast na prawach powiatu. Każdy powiat i każde miasto na prawie powiatu wymaga starostów i urzędników, ich liczba jest ogromna!!! Liwkidacja sprawiłaby, że zaoszczędzilibyśmy około TRZYMAJ SIĘ 40% wydatków na administrację! Z 230-240 miliardów (biorę pod uwagę budżety gmin, powiatów, województw i państwa - dane ze sprawozdania zbiorczego budżetu za 2014 rok) to około 90 miliardów złotych. Część z tej kasy można przeznaczyć samorządom na realizacje zadań lokalnych i zaspokajanie potrzeb na dobra i usługi ludności miejskiej, miejsko-wiejskiej i wiejskiej oraz do budżetu państwa (realizacja programu 500+ jest w tym przypadku piksuiem, chociaż uważam ten program za zły, nie z punktu widzenia budżetu, ale z punktu widzenai tworzenia państwa opiekuńczego).

Dodatkowo po likwidacji powiatów wpływy z PIT i CIT, którze otrzymują powiaty dzielimy pomiędzy wojewodztwa i gminy. Znowu mamy pieniadze na realizacje. Jetem w stanei pokusić się o stwierdzenie, że gminy nie miałyby deficytów budżetowych. Miałyby nadwyżki. Nadwyżka jest gorsza od deficytu, rodzi inflacje, jest oczywistym brakiem odpowiedniego wykorzystania środków pienieżynch (bo zostają), ale spłatę długu zaczyna się od JST, od samorządów do państwowego długu.

Marionetką? Złożył projekty ustaw za PO, odrzucono, teraz głosują za tymi projektami, m.in. wiek emerytalny. Powiesz PIS głosuje, Kukiz też jest za :) To jest marionetka? Komorowski by nic nie podpisywał, wszystko byłoby w TK, on nawet nie wiedział, że budżet podpisywał!! Czaisz? Podpisywał wszystko. Czemu tego nikt nie widział? Wszystkie podwyżki VAT, kradzież składek z OFE, podwyżka wieku emerytalnego.

500+ nie jest problemem budżetowym. Jak juz wczesniej mówiłem. Weź sobie poczytaj co mówi Modzelewski, uważany za "ojca VATu w Polsce". Chce uszczelnić system, ściągalność podatku. Zobacz co mówi Żyżyński, szkoda, że nie pokazują go w TV. Żyżyński i Gwiazdowski to dwa największe autorytety ekonomiczne w Polsce. Na dodatek to są kumple :). Dodatkowo, Eryk Łon jest w gabinecie prezydenta w radzie rozwoju, uczył mnie dwóch przedmiotów - "Rynek finansowy" i "Makroekonomia a giełda". I naprawdę wiem, że jest to człowiek, który wie co mówi... A nie gadał na zajęciach "PiS to, tamto" ani razu nie pochwalił sie ze ma cos wspolnego z polityką. Tym bardziej PiSem. A wiedziałem to, że odmówił wcześniej Kaczyńskiemu, że nie chce do Rady Polityki Pieniężnej, bo go to zmęczy i woli spokojne życie.

Powiesz ze te 500zl dostaną pijacy, menele, patologia. Nie dostaną 500zł do łapy, czemu nikt nie mówi w TV, że w projekcie jest zapisane, że będzie to realizowaen w formie bonów, czyli dostaną kasę na to co wspomniałeś - ksiażki, szkołę, ubrania, jedzenie, leki. Będzie to realizowane z jakimiś lokalnymi urzędami typu - spółdzielnie, fundacje, rady miasta itp itd, które będą wiedziały co jest potrzebne.

Ja się boję innej sytuacji. Gowin i Ziobro, czyli dwaj koalicjanci PiSu, jeden rodem z PO- przegrał wybory, założył Polskę Razem, drugi 4 lata rozbratu z PiSem, załozył Solidarną Polskę. Kaczyński zapewne w trakcie tej kadencji rządu, lub po niej zrezygnuje z prezesa. Będzie wojna o stołek, tak jak to teraz jest w Platformie. Zbyt dużo tam silnych polityków. A nie da się ukryć, że Kaczyński to obecnie najsilniejszy polski polityk. :)

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Jak słuchałem Kempy (chyba tak się pisze) w "Kawie na ławę" przed świętami, to po prostu aż się chciało jej porządnie przywalić za tę butę. Szkoda gadać. Macierewicz odpada przez swój radykalizm i całą sprawę z zamachem smoleńskiem (tylko nie mów mi, że w niego wierzysz...)

Elektrownia atomowa to dobry pomysł, tyle że gdzieś trzeba ją ulokować, a nikt nie chce jej mieć w sąsiedztwie. Bomba atomowa? Serio? Po co to nam? Nam jest potrzebna tarcza antyrakietowa, a nie jedna bomba, gdy ruskie mają ich setki. I skąd możesz wiedzieć, że firma polska zgłosiła lepszą ofertę? Nie wszystko, co polskie jest lepsze.

Od Wałęsy się odczep. To że ci ktoś powiedział, że był agentem, nie znaczy że nim był. Zresztą jak widzisz gębę prokuratora komunistycznego, który broni Konstytucji i nie oburza cię to ani trochę, to lepiej zamilcz w tej sprawie.

Ta posłanka to była Blida. Pamiętam też, że "agent Tomek" przyłapał na korupcji jakąś inną posłankę, ale w ogóle jej nie skazano - lol. To akurat za rządów PO było. III RP jak mówiłem słabo radziła sobie z tymi sprawami, nawet Ziobry ani Kaczora nie umieli postawić przed Trybunał Stanu. Przy czym ja nie mam zamiaru godzić się na taki układ, że korupcja będzie zwalczana, a demokracja zniesiona. Nie ma mowy.

Posiedzenia są jawne - na Węgrzech też są. Tylko co z tego, skoro nikt nie może powstrzymać partii rządzącej przed łamaniem demokracji.

Przecież w sprawie ACTA były ogromne protesty, pokazywane w telewizji. Tusk musiał się wycofać z tego idiotycznego pomysłu, narzuconego chyba przez UE jeżeli dobrze pamiętam. Tylko że teraz PiS chce wprowadzić to samo i nawet protesty tego raczej nie powstrzymają.

Sorry, oczywiście że minister sprawiedliwości, za szybko pisałem ;) Ten pomysł byłby nawet niezły, gdyby nie akcje z lat 2005-2007, gdyby nie akcje PiS-u, które dzieją się obecnie i gdyby tę reformę przeprowadzała inna partia. W takim wypadku Ziobro może wywierać duży nacisk na sędziów, by ci wydawali odpowiedni wyroki.

"Jest plan wprowadzenia trzech nowych województw, co oznaczałoby nowe wybory" - i tu masz odpowiedź. Po co tworzyć nowe województwa, kiedy teraz jest ok? Po to, żeby stworzyć nowe okręgi, w których PiS uzyska większość i żeby rozpisać nowe wybory. Nie, one nie będą za 4 lata, one będą wkrótce.

Państwo opiekuńcze to podstawa i ono nie zostanie zniesiono, bo na szczęście gimnazjaliści i licealiści wyrastają z Korwina. Jeżeli chcesz żyć w czasach, kiedy to garstka cwaniaków jedynie ma dobrze, to wypad do XIX wieku. Nie mam zdania na temat likwidacji powiatów - musiałbym na spokojnie przeanalizować sytuację. Jeżeli dałoby się na tym sporo zaoszczędzić, to jak najbardziej. Podział PIT i CIT - zapewne zostałoby więcej wolnych środków. Ale na samym początku zlikwidowałbym Senat, bo nie ma on żadnego znaczenia.

Nie ma to jak składać projekty bardzo ważnych ustaw tuż przed zakończeniem kadencji Sejmu... Komorowski także podpisywał, ale nie ustawy łamiące Konstytucję i demokrację. Wiek emerytalny trzeba było podnieść, bo jak inaczej można zadbać o emerytury skoro Polacy nie chcą mieć dzieci albo uciekają, bo na rękę nie dostają 5 tys? Oczywiście to tyko tymczasowo, trzeba wprowadzić sensowne rozwiązania, ale nie 500 zł... A co do składek to przecież one zostały, ale przeniesione do ZUS, jeżeli się nie mylę (niezbyt mnie to interesowało, więc dokładnie nie wiem). W każdym razie Komorowski byłby teraz jedynym, który mógłby powstrzymać PiS.

"Żyżyński i Gwiazdowski to dwa największe autorytety ekonomiczne w Polsce." - bo ty tak mówisz? Skuteczne uszczelnienie VAT dałoby ogromne pieniądze, tyle że o tym wiedzą także państwa zachodnie, a i tak im się nie udaje tego zrobić.

"Nie dostaną 500zł do łapy, czemu nikt nie mówi w TV, że w projekcie jest zapisane, że będzie to realizowaen w formie bonów, czyli dostaną kasę na to co wspomniałeś - ksiażki, szkołę, ubrania, jedzenie, leki" - Pierwsze słyszę, ale jeżeli to byłaby prawda, to na pewno sytuacja przedstawia się dużo lepiej. Tylko jakoś mam co do tego wątpliwości, że tak będzie w istocie. Wczoraj słyszałem też, że chcą ustalić górny pułap dochodu na członka rodziny - i bardzo dobrze, po co bogatym dodatkowe pieniądze? Kasa na 500 zł ma iść z dwóch nowych podatków (za które raczej zapłacimy my) i z uszczelniania VAT, co jest jedną wielką niewiadomą.

Kaczor nie zrezygnuje, to jeden mały skur...yn, który chce wszystkich zniszczyć i "panować" dożywotnio. Zresztą to jest tchórz. Premierem w demokratycznym państwie powinien być szef partii. Dobrze wiadomo, że gdyby on startował, to PiS nie uzyskałby takiego wyniku, bo ludzie go nie znoszą. Zresztą to jest paradoks - państwem demokratycznym rządzi partia, w której panuje dyktatura...

Kukiz to lekki przydupas PiS-u, co było widać we wspomnianej już wcześniej "Kawie". Co prawda czasem zagłosuje przeciw, jak przy budżecie, ale nigdy nie skrytykuje PiS-u, cały czas jedzie po opozycji.

Wzrost kwoty wolnej od podatku spowoduje spadek dochodów z PIT-u i zapewne zwiększy trochę przychody z VAT, ale nie zrekompensuje to straty z powodu wolnej kwoty. Czemu? A kto powiedział, że Polacy wydadzą 100% tej nadwyżki? Dużą część mogą odłożyć na lokacie albo zainwestować w inny sposób. Poza tym, właściciele gdy się zorientują, że Polacy wydają więcej, mogą podwyższyć ceny. Wzrost popytu powoduje przeważnie wzrost ceny.

Bycie w Unii i NATO to jedyna strategia na obronę przeciwko putinkowi.

racjonalista.pl to jedna z najgorszych stron jakie istnieją. Kółko samouwielbienia popisujących się ateistów.

PS. Gdzie studiowałeś? Ja na SGH teraz, 3. rok ;) Nie kojarzę jednak tych nazwisk, które wymieniłeś, więc prawdopodobnie w jakimś innym mieście się kształciłeś.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Teren pod elektrownie atomową już dawno wybrany, rocznie Platforma płaciła za jego dzierżawę parę milionow złotych :) Nie ma nawet fundamentów, gdzieś na Suwalszczyźnie. Bomba atomowa to elegancki pomysł. Przykład? Relacje Pakistan - Indie. Oba kraje mają, oba kraje się szanują z tego powodu. Jedna bomba rodzi kolejne. To znakomity pomysł.

Polska firma miała zrobić TE SAME śmiglowce, za 5,5 razy mniej. Przetargi są PUBLICZNE. Stąd wiem! Wesz co to protekcjonizm handlowy? Tu chodzi o to, że polska firma, miała zrobić to taniej, miała by zlecenie, tysiące ludzi miałoby pracę, firma miałaby dochód, rozwijałaby się, przyjmowała kolejen zlecenia, miała rozpisany plan do 2025 roku, prognozę dochodów, przychodów i kosztów osiąganych przez najbliższe 12 lat!!! Bo była pewna, że ten przetarg wygra. FIrma miała obok pojazdów zajmować się także bronią oraz urządzeniami technicznymi typu radary itp. Miała kosntruować nowe technologie, podpisała kontrakty na dostawy materiałów i półfabrykatów do produkcji... wpłacając zaliczki. I upadła bo wybrano francuzów... dlaczego? Bo tak nakazuje współpraca unijna... wspólnota europejska. To był problem. Należy wspierać polską armię i polski przemysł zbrojeniowy, który ledwo zipie, bo lepiej kupić drożej niż produkować na miejscu.

W zamach nie wierzę, ale popełniono masę błędów za które jak wspomniałem powinni postawic ekipę przed Trybunałem Stanu.

Na Węgrzech jest łamana demokracja? Proszę podać przykłady łamania demokracji. Bo nadal uważam, że piszesz to co powiedzą w mediach... To, że rządzi tam konserwatywny Orban to dobrze, bo gdyby nie on, to być może dzisiaj byś leżał w grobie, bo jakby tych arabów wpuszczono do Polski to zamiast Paryża miałbyś Warszawę...

Proszę mi powiedziec dlaczego obecne ustawy PiSu w sprawie służby cywilnej i mediów są tym samym co ACTA? Wiesz czemu wprwadzaja trzech swoich do Służb Cywilnych? Bo mają według USTAWY (czyli według PRAWA!!!) prawo do parytetu w służbach cywilnych, jednego swojego wycofują, bo jest cieżko chory i rezygnuje i wprowadzaja trzech nowych, bo mają do tego prawo, gdzie tu łamanie demokracji?

Ziobro nie będzie naciskał na sędziów, co jak co ale on i Kamiński są ostatnimi osobami, które będą naciskać na wyrok... Oni się brzydzą manipulacją i korupcją.

Teraz sięskupię na reszcie tekstu, masakrując Cię i Twoje chwalenie się tym, że jesteś na Handlowej i to jeszcze na 3 roku! Po pierwsze gratuluję, że doszedłeś tam do trzeciego roku. Bo z tą wiedzą... wydaje się to zadaniem niewykonalnym. Pan Robert Gwiazdowski jest ekspertem w dziedzinie podatków i gospodarki narodowej w Centrum im. Adama Smitha. Jest wykładowcą akademickim w Uczelni im. Łazarskiego, która Twoją Handlową zjada na śniadanie pod względem kadry i nauczania. Napisał książkę pt "Podatek progresywny i proporcjonalny: doktrynalne przesłanki, praktyczne konsekwencje", która jest sprzedawana na całym świecie, gdzie został uznany, za jednego z najlepszych ekspertów na świecie, po czym dostał zaproszenia do różnych center ekonomicznych. Prowadzi mnóstwo blogów ekonomicznych, w różnych językach, w stanach zjenoczonych nazwano go "Internetowym Guru Ekonomii" jak był tam na konferencji i bardzo mu to miano się spodobało, bo uważa, że pisanie felietonów i komentarzy to ciekawa rzecz. Ale nie o to chodzi. Jest uznany na całym świecie. Skoro go nie znasz, to gratulacje drugie już.

Że nie znasz Żyżyńskiego to okej. Ale napisał tyle artykułów o reformie polskiego systemu podatkowego (w tym wiele z wydawnictwa SGH, ale wątpei abyś cokolwiek z niej czytał), tyle projektów ustaw. Ale został odrzucone, bo był... z opozycji. Nawet nie zostały przeczytane pzez Platformę. Platforma wprowadziła ZSIN (Zintegrowany System Informacji o Nieruchomościach) wiesz co to jest? Taaa, nei wiesz oczywiście, czego was tam uczą? Jest to nic innego jak podatek katastralny. Przygotowana ustawa, która weszła w zycie 2013 roku. Ładnie to się nazywa ZSIN, tak aby typowy leming nie wiedizał o co chodzi, a wydoimy go z jego pieniędzy. Brakuje tylko w tej ustawie stawek podatku i warunków poboru i płatności. Jest napisane o obowiazku wyceny nieruchomości dla celów PODATKOWYCH, którą muszą powiaty wykonywać.

Inne osoby, znani ekonomiści, których ma w swoich szeregach PIS albo z nimi współpracuje - Etel, Owsiak, Ostaszewski. "Bo ty tak mówisz?" to mnie roz***ało :D Idź wierzyć w Petru dalej i Balcerowicza, który być może Cię uczy(ł), byłem na jego konferencji i nie brakowało zbyt dużo a bym też łyknął ładną śpiewkę.

"Gdyby nie akcje z lat 2005-2007" Proszę nadal o przykłady tych akcji! To, że straszą PISem to wiem, tylko to im zostało, mediom i opozycji. Nie jestem za PISem, nie głosowałem na nich, nie są idealni, ani nawet dobrzy. Ale nie dam sobie wcisnąc kitów, które o nich mówią... a raczej tylko straszą o konkretów brak. Proszę o przykłady :)

"Nie ma to jak składać projekty bardzo ważnych ustaw tuż przed zakończeniem kadencji Sejmu" a co ma to do tego? slużba narodowi.

Kasa na 500+ ma iść z dwóch nowych podatków. No i pójdize i my, jako klienci banków za nie nie zapłacimy. Jak ja słyszę Petru, że mówi, że Kredyty będą droższe nawet pięciokrotnie wyższe to ja wysmiewam go w telewizji!! Nawet nie go, bo wszyscy to mówią. Kreddyty nie zdrozeją! Dlaczego? Bo maksymalna stopa kredyty to czterokrotność stopy lombardowej, ustalanej przez RADĘ POLITYKI PIENIEŻNEJ. Że tego was nie nauczyli na SGH?! przciez to podstawy bankowości, podstawy polityki pienieżnej, podstawy finansów. Oj kiepsko...

"Zgodnie z przepisem art. 359 § 21 Kodeksu cywilnego maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać czterokrotności wysokości stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego (odsetki maksymalne)"

"A co do składek to przecież one zostały, ale przeniesione do ZUS, jeżeli się nie mylę (niezbyt mnie to interesowało, więc dokładnie nie wiem" - to proszę poczytać. ZUS ma deficyt w wysokości 80 miliardów złotych. Tyle rocznie SP musi przeznaczyć do ZUSu aby go ratować. przekazano dodatkowo środki z OFE, czy Ty rozmiesz o ile wzrósł dług ZUSu?! Który musiał wypłacać wyższe emerytury tym, którym wzrosły składki? Powiesz, że dostał 170 miliardów składek... To tylko fikcja, ta kasa nie istnieje. A dlaczego to zrobiono? Nie dlatego, aby podnieść emerytury... Otwarte Fundusze Emerytalne miały i mają nadal w Skarpie Państwa zakupione mnóstwo obligacji skarbowych. Czym jest obligacja? DŁUZNYM papierem wartościowym. Po prostu PO umorzyło dług o 170 miliardów!!! Czy Ty to rozumiesz? To jest zamach na demokracje, na pieniądze emerytów, obecnych i przyszłych! Okradziono ludzi! Dlaczego nie wyszli na ulicę? Bo media przekazały to w taki sposób, w jaki Platforma chciała to widzieć. Na świecie nie było takie go czegoś nigdy. Tak z ciekawosci, czytales wyrok TK sprzed jakoś półtora miesiąca o tej reformie? Była niekonstytucyjna! Ale przeprowadzono ją już i w tym przypadku trzeba postawić dobro budżetu na wyższym miejscu. Rozumiesz to? Dobro budżetu jest ważniejsze od dobra narodu. Masz swoje państwo opiekuńcze, które zawsze istnieje tylko na papierze.

Państwo opiekuńcze to najgorsza rzecz, jeżeli was tego nie nauzcyli to gratuluje. Doprowadza do deficytu (PIS stosuje ktowice budżetową, poczytaj co to jest, u mnie na uczelni w 2011 roku pierwszy raz o tym usłyszałem i bardzo chwalili te rozwiazanie w latach 2005-2007 i jakby je platforma stosowała to byśmy mieli PKB wzrost 4-7%, a nie ledwo nad kreską), doprowadza to tego, że ludzie wiecznei oczekują więcej, bo wiedzą, że mogą sobie na to pozwolić. Wszelkiego rodzaju zasiłki powinny zostać zlikwidowane. Podatnik sam wie jak zadbać o swoje pieniądze, lepiej niż państwo!

Tak maja to być bony, ale mało kto o tym gada. PIS doskonale wie o tym, że jakby było 500zł do ręki,to ludzie kupowaliby to co nie jest potrzebne - używki. A w formei bonów nikt nie wejdzie do sklepu po kurczaka czy wózek dla lalek, aby to za rogiem zamienić na piątaka, którego wyda na piwo.

Wzrost kwoty wolnej od podatku - trybunał orzekł - ohhh ten twój trybunał :) że kwota powinna wynosić prawie 7 tysiecy. Koszty godnego życia w PL roczne wynoszą 69XXzł. Liczby 7 tysiecy, dane GUSu. Czyli opodatkowani są ci, których nie stać na godne życie. Gdzie tu konstytucyjność? Gdzie obroncy praw człowieka? Był projekt złożony przez obywateli o podwyższenie kwoty wolnej od podatku. PO ją zmieliło... skasowało!!! Rozumiesz to? Nie szanują głosu ludów.

Skąd pewność, że Polacy wydadzą to o ile mniej zapłacą PITu, po podwyżce kwoty wolnej? W naturze człowieka leży wydawanie, konsumpcja. Czyli to co tworzy Produkt Krajowy Brutto. Produkcja zwiększa się, bo więcej wydajemy, wiecej inwestujemy (to są lokaty także o których wspominasz, które są opodatkowane podatkiem od dochodów kapitałowych - podatkiem Belki). Dlatego wzrost gospodarzy będzie wyższy i to zdecydowanie wyższy. Więc tu strzelasz w kolano i nie wiesz jak działa mechanizm produkcji krajowej, sfery nominalnej i realnej gospodarki.

Nowa ekonomia? Wzrost ceny to wzrost popytu? Weź skończ dyskusje w tym momencie - wraz ze wzrostem ceny danego dobra, zmaleje zapotrzebowanie na dobro, a wraz ze spadkiem ceny dobra zapotrzebowanie na nie rośnie. W zależności popytu do ceny i podaży do ceny wystepuje zjawisko odwrotnie proporcjonalnie...

TVN, Polsat, TVP, Gazeta Wyborcza to najgorsze fabryki kłamstwa na świecie, Goebels byłby dumny.

Nazwiska, które wymieniłem nie mają nic wspólnego z moją uczelnią (z wyjątkiem Łona, który mnie uczył). Są to nazwiska, które zna, lub powinien znać każdy kto chociaż trochę interesuje się sferą gospodarki. Moja mama i tata znają Gwiazdowskiego i Żyżyńskiego, chociaż nie interesują się polityką, gospodarką, podatkami. A ani razu im o nich nei wspominałem.

Prawa Unijne to ograniczenie wolności gospodarczej w kraju czlonkowskim, ale nie chce mi się o tym już pisać. A Putin jakoś chyba jest zbyt leniwy, aby choćby spojrzeć na Polskę...

Kończę w tym roku magistra na Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu, za rok zaczynam doktorat na Uniwersytecie Ekonomicznym.

PS. W PO nie było oszołomow na najwyższych stanowiskach?
http://www.youtube.com/watch?v=f_7Y0pFUOu4 - więcej mi nie trzeba. On jeden gorszy niż cały PIS razem wzięci. Zobacz sobie pożegnanie Kopaczowej przed expose Szydło. Mowa nienawiści... - pewnei na tym sie skupisz w kolejnej wypowiedzi, ale prosiłbym o wypowiedzi an moje poprzednie linijki wypowiedzi. A także podanie konkretnych przykładów co robił PIS źle, bo ja mogę podać co PO robiło, że demokracją wycierano tyłek i prawa człowieka były łamane.

Amen i do nauki, bo na obronie jak zadadzą pytanie o relację popytu i ceny to nie obronisz sie :)

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Ech... coś czuję, że to będzie jeden z moich najdłuższych postów, jakie na tym forum napisałem. No ale do rzeczy.

No to zobaczymy, co PiS z tym terenem zrobi. Suwalszczyzna leży troszkę za blisko ruskich, ale może lepszego terenu nie ma - nie wiem. Gdyby rząd zajmował się właśnie takimi sprawami, a nie ustrojowymi, to nikt by nie protestował. Ale i tak zobaczymy, co się stanie, bo przecież ludzie na pewno wyjdą na ulicę w razie zaczęcia budowy. Z kopalniami też trzeba coś zrobić i nie wiem, czy rząd się na to odważy. Co do bomby, to także mam wątpliwości, czy ruscy by nas szanowali za jedną bombę przy ich ogromnym arsenale. Najlepiej, gdyby tej broni w ogóle nie było.

W sprawie przetargu muszę ci uwierzyć na słowo. Ta sprawa nie wzbudziła mojego zainteresowanie i kojarzę jedynie to, co słyszałem/czytałem w tamtym okresie. Wiem tyle, że w przetargach, rząd PO bardzo często kierował się kryterium najniższej ceny, np. w sprawie dróg i potem nie dało się ich dokończyć, bo koszt okazywał się wyższy. Jeżeli śmigłowce polskie rzeczywiście były tańsze, a jakością aż tak nie odbiegały, to może i dobrze byłoby wybrać inaczej. Nie wiem, czy Macierewicz cofnie decyzję, raczej nie, bo teraz byłoby to niepoważne trochę.

W sprawie smoleńska błędy popełnili piloci (z tego, co pamiętam, to mogli być pod naciskiem któregoś z pasażerów, wieża kontroli lotów ). Jakie błędy? Że wraku nie chcą oddać? To ich zmuś. Nic na to nie poradzisz, że ruskie to chamy i ciągle muszą się popisywać, jacy to oni są ważni. Przed Trybunałem to powinien stanąć kaczor, a że on nie stał, to i inni nie powinni.

Orban na Węgrzech tak zmienił granice okręgów, żeby jego partia wygrywała. Uchwalił nową konstytucję. Ograniczył też wolność słowa w mediach i Internecie. I to jest tylko to, co pamiętam. Tego chcesz w Polsce?

Szef klubu PiS powiedział, że nie będzie tolerował mediów, które krytykują ich działania. I to jest ta wolność słowa. Ustawa medialna będzie cenzurować media publiczne. Ustawa podobna do ACTA jest w planach, bo Internet też przecież trzeba ocenzurować. O służbie cywilnej nic nie mówiłem.

Cieszę się, że wspomniałeś Kamińskiego, to kolejny przykład na to, że Duda jest marionetką. Ułaskawił go i to zanim jeszcze w ogóle zapadł wyrok. Brawo.

Hmm, fajnie tak kogoś obrażać, tylko najpierw się trzeba nad jednym zastanowić. Ty interesujesz się ekonomią. Ja jedynie pobieżnie. To, że studiuję na uczelni ekonomicznej, nie znaczy, że jestem zapalonym pasjonatem ekonomii. Moją specjalnością jest rachunkowość, dorzucę też zapewne bankowość. Nie jestem fanem Balcerowicza, bo jest przeciwnikiem zadłużania. Nie uważam jednak jego reform za złe. Na wykładach nie byłem, jedynie raz go słyszałem, gdy w naszej uczelni świętowano 25-lecie transformacji i pojawiło się wielu gości, w tym Komorowski.

Lol, ty mnie nie zrozumiałeś. Logiczne jest, że w przypadku dóbr normalnych popyt spada ze wzrostem ceny, w przypadku podaży na odwrót, ale ogólny poziom cen może wzrosnąć, gdy każdy nagle zacznie otrzymywać więcej pieniędzy. Spójrz na krzywą popytu - jeżeli chodzi o ruch po tej krzywej, to wraz ze wzrostem ceny, popyt spada. Natomiast jeżeli przesuniemy krzywą popytu w górę (czyli rośnie popyt), to cena też wzrasta. Nie wiem, dlaczego się nie zgadzasz.

Słyszałem o przygotowaniach do wprowadzenia podatku katastralnego. Ja jestem za obecną formą, czyli ilościową, ale nie jest ona do końca sprawiedliwa, bo właściciel willi może uiścić taką samą opłatę jak właściciel jakiejś rudery o takiej samej powierzchni. Jednak forma wartościowa uderzyłaby zwykłych ludzi bardziej, więc jestem za pozostawieniem formy ilościowej. Zresztą wtedy byłyby problemy z rzetelną wyceną nieruchomości oraz istniałoby pole do korupcji, więc to nie jest dobry pomysł. I tak dużo oddajemy państwu.

Co ma do tego składanie takich projektów tuż przed wyborami? A to, żeby potem móc mówić, że rząd nie chciał tego przyjąć.

Koszt kredytu to nie tylko stopa %, ale też mnóstwo prowizji, których wysokość można sobie odpowiednio regulować. Zawsze istnieje też opcja zmniejszenia oprocentowania lokat. Banki nie pozwolą, by to one poniosły rzeczywiste koszty tego podatku. Lobby bankowe jest najsilniejszym lobby w Polsce i nawet powstrzymało wprowadzenie ustawy pomagającej frankowiczom (chyba utknęła gdzieś w Senacie). Przy czym frankowicze też chcieli się wycwanić, ale to jednak niesprawiedliwe. Kosztami wzrostu waluty powinny się podzielić po równo banki z klientami, a nie tylko klienci.

Państwo opiekuńcze jest po to, by zmniejszać dysproporcje dochodowe i pomagać tym w trudnej sytuacji. Sam doświadczyłem takiej pomocy, bez niej byłoby mi dużo ciężej. Dlatego jak słucham takich imbecyli typu Korwina, którzy nie mają bladego pojęcia o tym, co mówią, to aż mnie przysłowiowa krew zalewa. Ale jak mówiłem, dzieci z niego wyrastają. Ale zgadzam się, że przydałby się trochę większy rozsądek w przyznawaniu świadczeń.

O OFE musiałbym na spokojnie poczytać.

"Tak maja to być bony, ale mało kto o tym gada. PIS doskonale wie o tym, że jakby było 500zł do ręki,to ludzie kupowaliby to co nie jest potrzebne - używki." - no i inni też o tym wiedzą, a PiS jakoś nie dbał o doprecyzowanie tej informacji.

TK nakazał podwyższenie kwoty wolnej od podatku, wbrew PO. Ciekawe, czy PiS się do tego wyroku zastosuje.

Tak, tak, wszyscy kłamią i wszędzie są spiski. W TVP po manifestacjach pokazywano wypowiedź, gdzie mówili, że większa liczba uczestników była w niedzielę(marsz poparcia rządu), a dane ratusza mogą być niego upolitycznione i uczestników marszu KOD było mniej niż 50 tys. Chyba stanęło na 20 kilka tysięcy.

Przecież mówiłem, że Niesiołowski to jeden z oszołomów PO, tylko że on jest nieszkodliwy i w porównaniu do Macierewicza i kaczora to bohater narodowy. Nie ma nikogo gorszego (poza korwinem) od kaczora.

Ja krytykuję PiS za to CO ROBI, a nie za to CO ROBIŁ. Za 4 lata mogą już nie oddać władzy i co wtedy? Nie zgadzam się na oddanie demokracji w zamian za kasę.

Tylko PO CO tworzyć trzy nowe województwa skoro teraz jest dobrze? Odpowiesz sobie na to pytanie sam. TVN-u nie oglądam, ale chyba będę musiał skoro rząd ocenzuruje TVP i wprowadzi swoich ludzi, w tym tego &^&%&^% kurskiego.

Tamto zdjęcie jest kontrowersyjne, tyle że dziennikarze powinni byli ujawnić, kto im dostarcza te taśmy, żeby można było gościa zamknąć i przesłuchać.

PS. Wg rankingu SGH jest najlepszą publiczną uczelnią ekonomiczną w Polsce, a łącznie z prywatnymi druga - za Koźmińskim. To tak gwoli ścisłości.

PSS. Odpowiadaj w jednym poście.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

http://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10155856_1020749508519 1144_7306951035020554077_n.jpg?oh=8f96c3db5531f9edd95695e342950ad0&oe=570B4C98 - zmanipulowany ponownie :)

Tak chcę Orbana w Polsce i takich reform gospodarczych. Vat tam zmniejszono na mieszkania z 25 na 5%. :) Można? można. Oczywiście to nie jedyna obniżka podatków, ale pokazuje, że można zrobić to raz a porządnie. PIT też obniżył. Zresztą, na Węgrzech nikt nie narzeka. Tylko media go źle kreują, te zagraniczne media... Orban przeprowadza obecnie rewolucje gospodarcze podobnych do tych na Łotwie jeszcze niedawno, do tych z Singapuru sprzed 10 lat i do tej z Chile w latach 70-80 i 90. Tak tego chcę :) PS - w Chile zlikwidowali ich odpowiednik ZUSu, jest emerytura obywatelska :)

PiS ma projekt kwoty wolnej od podatku jakoś w okolicach 8-9 tysięcy. Według mnie odpowiedni poziom to 12 tysięcy, aby dogonic w rozwoju gospodarczym kraje zachodnie. Z konsekwentnym jego zwiększaniem wraz ze wzrostem gospodarczym.

"Przy czym frankowicze też chcieli się wycwanić, ale to jednak niesprawiedliwe. Kosztami wzrostu waluty powinny się podzielić po równo banki z klientami, a nie tylko klienci." - frankowiczów zostawmy, ich sprawa. Nie powinno im się w ogóle pomagać. Skoro PIS pomoże im, to powinien też pomóc tym, co mają lokaty w walutach zagranicznych i osiągają straty w konsekwencji spadku kursu walut obcych.

O popyt rośnie - ceny maleją i odwrotnie. podaż rośnie - ceny spadają, podaż spada, ceny rosną.

Katastralny jak mówiłem, mała stawka, nie tak jak propnowała platforma - 1%.

"Hmm, fajnie tak kogoś obrażać, tylko najpierw się trzeba nad jednym zastanowić. Ty interesujesz się ekonomią. Ja jedynie pobieżnie. To, że studiuję na uczelni ekonomicznej, nie znaczy, że jestem zapalonym pasjonatem ekonomii. Moją specjalnością jest rachunkowość, dorzucę też zapewne bankowość. " - uwielbiam jak u mnie na uczelni tak gadają <3. Nie usprawiedliwia cię to od znajomości podstawowej wiedzy ekonomicznej.

Balcerowicz jest zwolennikiem zadłużania się, tylko nie mówi tego wprost...

A co Kaczyński zrobił złego w ostatnich 8 latach? :D

Bo jak stworzysz te województwa to jest otwarta droga do likwidacji powiatów! Mówiłem już to wczesniej

Wolność słowa mamy, można mówić co się chce i pisać co się chce. Nie musieli nikogo ujawniać. Chcesz inny przykład? Blog Anty-Komor. Dlaczego zamknięto autora tego blogu? Nie obraził nikogo, został ostatnio uniewinniony. Pewnie PiS przekupił sędziego :)

"Państwo opiekuńcze jest po to, by zmniejszać dysproporcje dochodowe i pomagać tym w trudnej sytuacji. Sam doświadczyłem takiej pomocy, bez niej byłoby mi dużo ciężej." Cieszę się, ze ci taka pomoc pomogła. Naprawdę, mówię to szczerze. Ale jestem przeciwny takim pomocom. DLaczego? Każdy jest kowalem swojego losu, będą niższe podatki nie będzie potrzebna pomoc. Korwin to oszołom, zgadzam się z nim w wielu kwestiach, ale w wielu też nie. Piszę magisterkę na temat podatku pogłównego, którego jest on zwolennikiem, będę krytykował ten podatek oczywiście. Mniejsza o to. Podam Ci przykład.

Stypendia socjalne. Rozumiem, są potrzebujący itp. Jestem na uczelni PRYWATNEJ (nie znaczy że gorszej :*). Czyli za studia trzeba płacić (ja nie płacę, bo mam zniżke na czesne za konkurs na najlepszy licencjat i średnią jako nagrodę). Osoby, które dostają sociala musza wykazać niskie dochody, w skali roku poniżej 1000zł. Im niższe dochody, tym wyższy socjal. Większość osób, to synusie/córunie rodziców, którzy prowadzą firmę albo maja działalność. I wykazują albo stratę albo sztucznie zaniżają dochody zaciągając kredyty, albo wrzucając w koszty wszystko co się da. Jeszcze trzeba za studia zapłacić! Ja się pytam skąd kasa na studia? Z kredytu? A może z lewych źródeł albo mhmhm (domyśl się co mam na myśli, nie napiszę tego "na głos"). Skoro nie mam dochodów, to nie mam pieniędzy na studia i nie idę na prywatną uczelnie. I tak jest wszędzie, publicznych też to dotyczy. Ja rozumiem pomoc osobom poszkodowanym przez los, umożliwienie osobom niepełnosprawnym pracy, wyrównywanei szans, walka z wykluczeniem społecznym i cyfrowym, w szczególności na terenach wiejskich. Ale nie pomoc w postaci zasiłków (dlatego też jestem przeciwny programowi 500+, nie z powodu dochodów, a z powodu kreowania państwa opiekuńczego).

Co PiS robi? Narazie nic co mogłoby niepokoić. Podobno dzisiaj o 19;30 w TVP pożegna się kraśko, lewacka i lis z widzami. Sami odchodzą. Dobrze :)

Podatek bankowy to też dobre zabezpieczenie odpływów kapitału za granicę. Obecnie mamy jeden polski bank tylko, z polskim kapitałem. Reszta zagraniczne. Takie coś zniechęci zagranicznych inwestorów do inwestowania w kapitał w bankach w Polsce. W towarzystwach ubezpieczeniowych ta sama sytuacja. 0,44% całości aktywów rocznie to i tak mało, na zachodzie podatek taki jest obecny i wynosi nawet 2,5%. Wiedzą co robią, autorem projektu jest Żyżyński :) Był za tym także, aby opodatkować SKOKi, ale wstrzymał się z pomysłem, ponieważ uważa, że 95% kapitałów w SKOKach jest polska, to należy polski kapitał dopieszczać, szanować, pielęgnować. Tu się zgodzę. No ale PO powie, że zrobił to bo Kaczyński ma pół miliona w SKOKach na rachunkach. Te pół miliona to kropla w morzu pasywów banków. W bankach i instytuacjach finansowych, aktywa i pasywa są na odwrót :)

Teraz katastralnego się nie musisz bać :) Wycena nieruchomości kosztowna i korupcja. Kosztowna byłaby, gdyby wyceniano każdą nieruchomość z osobna. Ale wycena polega na tym, według ZSINu, że wycenai się nieruchomość wzorcową, czyli taką na podstawie której opodatkowane zostaną inne, podobne. Powiaty wykonują taką wycenę obecnie (nie jest to argument za powiatami). Jeżeli ktoś sobie zażyczy i będzie czuł się poszkodowany wyceną wzorcową, to będzie mógł na swój koszt dokonać wyceny nieruchomości dla celów podatkowych przez rzeczoznawcę i notariusza. Bardziej sprawiedliwy jest podatek ad valorem, jeżeli chcesz państwa opiekuńczego to też jest on lepszy. Płacą więcej ci co są właścicielami/posiadaczami nieruchomości o większej wartości niż wartość przeciętna rynkowa lub wartość wzorcowa. To był temat mojego licencjata i artykułu, który napisałem w zeszytach naukowych mojej uczelni :) - jakby co na PW mogę dać link :)

Ruscy by szanowali, dlaczego? Jedna taka bomba w nich posłana i muszą zmieniać stolicę na najbliższe.... do kolejnej epoki lodowcowej.

Wracając do Trybunału, wspomniałeś Senat. W szwajcarii nie ma Trybunału, nie ma senatu. Niepotrzebne to, kolejni urzędnicy, spowalniający pracę rządu. Fakt, tam jest inna kultura pracy politycznej. U nas byłaby lepsza gdyby było jak w Singapurze, ilość posłów uzależniona od frekwencji. Przykład: 460 mamy posłów, frekwencja wynosi 50%, w sejmei zasiądzie 230 posłów. Pracują sprawniej, szybciej. Większa aktywność polityczna, więcej projektów, większa integracja z narodem, bo by im zależało więcej. Obecnie mamy koryto, przy którym najwięcej krzyczy PO i Nowoczesna, bo są odcinane ryje od tego koryta, ryje korporacji i zachodnich państw którym służą i zmiany te są nie-na-rękę.

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Sens wypowiedzi się nie zmienia. Rządowi nie podoba się, że ktoś krytykuje ich posunięcia, więc chcą wszystkich uciszyć. Przy czym TVP jedynie przedstawia fakty i opinie wszystkich stron. Gdyby ci z PiS-u nie mieli nic do ukrycia, nie musieliby mediów uciszać. Poza tym, to powiedział szef klubu PiS, ten Terlecki, a nie posłanka.

VAT obniżono, PIT obniżono - a czym zrekompensowano te straty? Jak dla mnie, to chwilowa zagrywka, by ludzie się nie czepiali, że demokracja jest ograniczana. Jedynie zagraniczne media go źle kreują, bo ocenzurował krajowe. Logiczne ;)

"Skoro PIS pomoże im, to powinien też pomóc tym, co mają lokaty w walutach zagranicznych i osiągają straty w konsekwencji spadku kursu walut obcych." - tutaj racja, ale jednak obciążenie dla ludzi stało się zbyt duże. Banki nie ucierpią zbytnio, gdy pomogą.

Jeżeli najpierw rosną ceny - popyt maleje. Ale jeżeli to popyt rośnie pierwszy, ceny wtedy też rosną. Załóżmy, że usłyszano informację, że jabłka leczą raka (xD). Sądzisz, że cena by nie wzrosła, gdyby ludzie masowo rzucili się, by go kupić? Albo gdyby ogłoszono, że kupno karpia na święta uprawnia do jakiegoś świadczenia? Wszystko zależy od tego, co rośnie pierwsze. Podstawową wiedzę ekonomiczną mam, o mnie się nie martw ;p Nie odpowiedziałeś też na mój komentarz odnośnie prowizji. Prowizje to najlepszy sposób na manipulacje przy niskich stopach procentowych, więc tym bardziej przy podatku.

1% to rzeczywiście duża stawka, powinny być dużo mniejsze i mam nadzieję, że jak już wprowadzą, to będzie niska. Bać się raczej nie muszę, bo nie posiadam jako takiej nieruchomości. W razie czego wzrośnie mi czynsz za mieszkanie niestety ;/

"Bo jak stworzysz te województwa to jest otwarta droga do likwidacji powiatów! Mówiłem już to wczesniej" - niby w jaki sposób? To lepiej potworzyć z 50 malutkich województw? Współczuję uczniom na WOS-ie. Tak naprawdę chodzi o jedynie o wybory.

"Wolność słowa mamy, można mówić co się chce i pisać co się chce." - na razie tak. Tylko jak długo?

Ja wolę jednak pomoc niż niższe podatki. Nie zyskałbym tyle, co dostaję od państwa jedynie dzięki obniżkom podatków.

"Ja rozumiem pomoc osobom poszkodowanym przez los, umożliwienie osobom niepełnosprawnym pracy, wyrównywanei szans, walka z wykluczeniem społecznym i cyfrowym, w szczególności na terenach wiejskich. Ale nie pomoc w postaci zasiłków" - zgadzam się :) Tylko że likwidacja zasiłków oznacza w takim razie, że każdy może mieć pracę i nie ma bezrobocia.

Większość uczelni prywatnych niestety poziomem nie powala xD Ale są i takie na wysokim poziomie, jak wspomniany przeze mnie wcześniej Koźmiński.

"A może z lewych źródeł albo mhmhm" - galerianizm? Cwaniaki będą zawsze, tylko że w państwie opiekuńczym dobrze mają też ci, którzy nie oszukują. Gdyby zlikwidować socjal, takie osoby miałyby problem z utrzymaniem się. Nie każdy musi mieć własną firmę i zarabiać kokosy.

"Podobno dzisiaj o 19;30 w TVP pożegna się kraśko, lewacka i lis z widzami. Sami odchodzą. Dobrze :)" - Szkoda, bo to dobrzy dziennikarze. Teraz naprawdę trzeba się przerzucić na TVN albo Polsat. TVP było najlepszą stacją ze wszystkich. RIP :( Pierwszy krok cenzurowania mediów za nami.

Aktywa banków są gigantyczne, sięgają kilkanaście, kilkadziesiąt miliardów (PKO i Pekao mają powyżej 100 chyba), więc nawet to 0,44% to bardzo dużo. Tylko że banki się zabezpieczą, zrzucając koszt na nas albo łączyć w jakieś organizacje (mówił coś nam o tym na zajęciach ktoś, kto siedzi w zarządzie banku). Skoki nie będą opodatkowane, bo tam przyjaciele PiS siedzą, a Skoki staną się bardziej konkurencyjne, bo nie będą musiały podwyższać cen kredytów/zmniejszać oprocentowania lokat.

Tylko że ruscy taką bombę zlikwidują zanim dotrze do stolicy...

"U nas byłaby lepsza gdyby było jak w Singapurze, ilość posłów uzależniona od frekwencji. Przykład: 460 mamy posłów, frekwencja wynosi 50%, w sejmei zasiądzie 230 posłów. Pracują sprawniej, szybciej. Większa aktywność polityczna, więcej projektów, większa integracja z narodem, bo by im zależało więcej. " - Bardzo fajny pomysł, tyle że Singapur to malutkie państewko i sztuczny twór. Ale można by coś takiego wprowadzić. Przynajmniej może ruszyli by tyłki z domu leniwce, którym się nie chciało iść na wybory, a politycy wzięliby się w garść.

Dziwi mnie też, że Kukiz nie rozumie, iż JOW-y prowadzą prostą drogą do systemu dwupartyjnego.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

Szkoda też, że pominąłeś całkowicie kwestię likwidacji powiatów. 3 nowe województwa wymagają wyborów. Jak wspomniałem, nie będzie to proces krótkotrwały, ponieważ będą wymogi administracyjne, zmiany urzędów cywilnych, przemeldowania itp itd. Nie potrwa to rok, dwa. Za trzy-cztery lata wybory. Po załatwieniu wszelkich formalności.

"Nie, one nie będą za 4 lata, one będą wkrótce." - dobra wróżka z TVNu Ci to powiedziała?

A prezez KODu nie płaci 80 tysiecy alimentów.... :( Rozumiem, nie płaci się na dzieci, bo na wojnę poszedł... wojnę z kaczorami :(

http://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/1935239_74687690210906 7_7048553706467637065_n.jpg?oh=43da8e95eeeb3bc27231b7a41ab06341&oe=56D3FA9F

zdjęcie z czasów złotej demokracji. RIP Demokracja! :(

ocenił(a) film na 3
Ryloth

500 plus - kasa wróci, towary i usługi są opodatkowane podatkiem od towarów i usług i akcyzami. Więc spokojnie :) Wiedzą co robią :) Podwyższenie kwoty wolnej od podatku to samo - zmniejszą się wpływy z PITu - o około 10%. Ale zwiększą sie z VATu bo będą więcej wydawać. Na prawdę co do gospodarczej strony nie ma czego się doczepić w PISie, mają najlepszych ekspertów w Polsce. Gorzej o sprawy zagraniczne (jakbyśmy nie byli w Unii to bym sie nie martwił) i nie chodzi tu o Smoleńsk nawet, bo co jak co, ale Tusk powinien z Kopaczową (jako minister zdrowia wtedy) stanąć przed Trybunałem Stanu za to jak postępowali wtedy, nei bronili interesów państwa. :) CO jak co, ale wrak to własność skarbu państwa, a raczej samolot, więc nie walczyli o mienie, które do nas nalezy. Nie poszanowali symboli narodowych itp. Był obszerny artykuł o tym na niezależnej.pl i racjonalista.pl

ocenił(a) film na 3
Ryloth

demokracja elit :)

LukeuszLFC

75% podatku wg. Razem płaciłyby tylko osoby zarabiające ponad 500 tys. zł rocznie. Link do kalkulatora podatkowego razem: ht tp:// partia razem.p l /kalkulator/

ocenił(a) film na 3
Kinoman123456789

Ja wiem. Ale postaw się na ich miejscu. To że nie zarabiasz tyle nie ma nic do rzeczy. Nie masz prawa zazdrościć komuś kto ma takie zarobki... Nie masz prawa zabrać mu tego. To jest chore, że przez widzimisię wyborców takie osoby mogą stracić swój majątek. Dlaczego osoba będąca wynalazcą albo naukowcem, zarabiając dużo pieniędzy ma płacić taki podatek? Całe życie zapierdzielała na uczelniach, osięgnęła tytuł profesora, pracuje w instytucie, wynaleźli... grafen. I nagle sprzedali patenty. Ich roczne dochody to około 4 miliony złotych. Dlaczego mają oddać 3 miliony dla państwa? Z jakiej racji? Oni wynaleźli to. Ktoś założyl firme, roczny zysk to 2 miliony złotych. Płaci CIT, założmy 20% aby się łatwiej liczyło, czyli zostaje 1,6mln złotych. 600 tysięcy reinwestuje w firme, na rozwój, na produkcje zagraniczną itp. Milion do kieszonki. Oddaje 75%. Czyli łącznie płaci.... 57,5%. A gdzie ZUS, NFZ? :) Wychodzi, że odda państwu 80% swojego mająku. Tak myślałem, że tutaj będzie chodziło o partię razem, a nie o SLD. Po prostu to wyczułem...

Taki podatek zniszczy naukowców, odkrywców, przedsiębiorców, sprawi, że zyski będą wyprowadzane za granicę, powstanie szara strefa. Przykład? Zobacz ilu uciekło z Francji, na czele z Deppardieu. Partia razem chce zwiększyć dochody. Nie tędy droga! Należy obniżać podatki bezpośrednie (czyli takie, które w sposób bezpośredni obciążają dochód podatnika - PIT i CIT), należy utrzymywać podatek od towarów i usług na względnie równym poziomie, należy podnieść akcyzę na wyroby alkoholowe i tytoniowe, a obniżyć na wyroby naftowe, prąd i gaz oraz należy relatywnie do obniżek dochodowych podnosić podatki majątkowe (od nieruchomości, rolny, leśny). Należy opodatkować rolników na zasadach ogólnych! Ma strate nie płaci, ma dochód placi. Proste, dlaczego mają mieć przywileje?

Płacąc mniejsze dochodowe podatnik ma pieniądze aby podnieść poziom konsumpcji, inwestycji i importu. Zwróci się to w postaci VATu oraz ma pieniądze aby oplacic podatki majątkowe, które są DUUUUŻO niższe niż podatki dochodowe. I podatnik nie odczuje ich wzrostu. Nawet wprowadziłbym podatek katastralny, ale nie w takiej wysokości jak proponowała Platforma, tylko w promilach - 0,10%. 1% z 500.000 (wartość przeciętna neiruchomosci - domu 1 rodzinego) to 5000 rocznie, obecnie płaci się 400zł. 0,10% to 500zł. JEst wzrost o 100zł, ale nie odczuwa się tego jak podwyżki PITu. Trzeba zmienić system podatkowy, ale nei tak jak tego pragnie lewica, aby zyskać dochody.

LukeuszLFC

Może i masz rację, ale:
po 1 - nie jestem wyborcą partii razem
po 2 - w moim pierwszym poście chodziło o sprawy światopoglądowe.

ocenił(a) film na 3
Kinoman123456789

Czyli bogatsi maja placic wiecej, bo tak wypada - światopogląd?

LukeuszLFC

Dobrze wiesz, że nie chodzi mi o to.

ocenił(a) film na 3
Kinoman123456789

To o co? Nie rozumiem w takim razie. Chodzi o to, że należy wspierać biednych poprzez zabieranie bogatym? Tak odbieram podatek 75%

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Lewica światopoglądowa a gospodarcza to dwie różne sprawy.

ocenił(a) film na 8
Kinoman123456789

75% - chyba cię coś boli... I tak zysk z tego byłby niewielki, ale przede wszystkim nie można komuś odebrać aż tyle jego własnych dochodów.

ocenił(a) film na 3
Ryloth

I tak według skali podatkowej tylko 2% podatników jest ponad progiem 85.528 zł :) No i jeszcze dochodzi krzywa Laffera, że wraz ze wzrostem stawki podatkowej (po osiągnięciu punktu optimum) spadają dochody, ponieważ powstaje zjawisko oporu podatkowego. Podatnik zwyczajnie przestaje płacić, bo jest stawka za wysoka.

ocenił(a) film na 8
LukeuszLFC

Tak, znam tę krzywą :) Bardzo często się powtarza na zajęciach. Jej wzór to y = -x^2 ;p Myślałem nawet, że jeszcze mniej tych osób jest.

Także takie hasła to czysty populizm, nie mają one realnego znaczenia dla budżetu. We Francji wprowadzono podobny (chyba 70%) i w związku z tym Depardieu ześwirował.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
zpycialec

Haha dziękuję :)

Oro

Ten temat jeszcze żyje?

Oro

Czy walka z trollami okazała się być za ciężka? :)

Oro

Ja miałbym taki pomysł:
Ktoś zgłasza jakiegoś użytkownika i pisze krótkie uzasadnienie. Pozostali userzy w komentarzach oceniają szkodliwość użytkownika dla forum w skali od 1(użytkownik jest zupełnie nieszkodliwy. Brak bana) do 5 (użytkownik bardzo destrukcyjny - ban dożywotni). Później zlicza się punkty i dzieli się przez liczbę głosujących (minimum 10 na przykład). Trzeba by później ustalić jakąś skalę, np.
średnia od 3 do 4 - ban 30 dniowy.
średnia od 4,5 do 5 - ban dożywotni.

Kinoman123456789

Oczywiście w uzasadnieniu trzeba by podać linki do konkretnych wpisów/prowokacji itp. :)

użytkownik usunięty
Kinoman123456789

tyle że ty masz konto z 27 listopada i twoich pomysłów nie przyjmujemy

czyli że nie mam prawa głosu?

użytkownik usunięty
Kinoman123456789

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/Kodeks,2713791

według bartosza i kamila tak :P

Akurat zdanie tych dwóch osobników nie za bardzo mnie obchodzi :P A ty poparłbyś mój pomysł?

użytkownik usunięty
Kinoman123456789

twój pomysł bardzo dobry :) w sumie sprawiedliwy :) ale masz rację zdanie tych dwóch osób :P nie wiem w ogóle kto im daje prawo głosu no ale cóż :)