PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249897
5,6 60 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Proponuję w tym temacie utworzyć zasady funkcjonowania podforum filmu BPA.
To Wy, użytkownicy, będziecie decydować o tym, co ma być zablokowne, i w jakim temacie, może i cały temat?
Czy to ma być obraza, prowokacja, czy zwykła wypowiedź.
Na początek proszę o wyrażanie propozycji co do zasad, oraz formy opiniowania poszczególnych wypowiedzi/tematów.

Ja jako moderator deklaruję się zaglądać tu co najmniej raz dziennie (oczywiście mogą być większe przerwy, czasami jeżdżę w delegacje, niestety pracuję...),
jednak temat będzie monitorowany i propozycje zgłoszone przez Was będą regularnie realizowane.
Przypominam jedynie, że moderatorzy Filmwebu mogą tylko blokować wpis/temat i w tym zakresie się poruszamy.
Kolejną możliwością moderatorów jest zgłoszenie "dalej..." osób do bana/blokady 30 dniowej pisania, jednak wpływ na to jest znikomy.

Oddaję zatem WAM temat, zachęcam do wypowiedzi i zgłoszeń.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Belief

podpisuje się pod tym rękami i nogami. Innymi słowem masz mój miecz :)

Mój również :)

użytkownik usunięty
wort801

ale świetlny czy elficki? Bo ja rezerwuję elficki :D

Ja świetlny :) Belief ma moje pełne poparcie :)

użytkownik usunięty
wort801

spoko :) moje również :)

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

"Prowokacje dotyczące rzeczy, o których, Oro, wiesz, że są prowokacjami, znając już trochę to forum i jego userów." - Skoro proponujesz taki podpunkt to też musisz się do niego stosować:

http://www.filmweb.pl/news/Kto+z+%22Przebudzenia+Mocy%22+zagrzeje+miejsce+w+seri i+%2B+gigantyczny+spoiler+od+Harrisona+Forda-114752

PS Też mam nadzieję, że Oro zna to forum i jego userów.

matysek150

Tak, proponuję taki podpunkt.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

No to się do niego stosuj!

matysek150

I ze wzajemnością.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Tylko, że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie prowokuje.

matysek150

Moge powiedzieć to samo. To temat dotyczace kodeksu, wiec daruj sobie sprzeczki.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Nie chcę się sprzeczać bo nawet Oro potwierdził, że Twój wpis z linku powyżej jest prowokacyjny. Chciałbym tylko, żebyś stosował się do podpunktów które sam wymieniłeś, to że ty je wypisałeś to nie znaczy że ciebie one nie obowiązują. Ja pod żadnym newsem na temat "Hobbita" nie pisałem żadnych prowokacyjnych komentarzy na forum również, więc o mnie nie możesz powiedzieć tego samego, jeśli uważasz inaczej to musisz to udowodnić.

matysek150

Niczego nie muszę udowadniać. Według mnie np. twój temat też jest prowokacyjny:

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discuss ion/%22Hobbit%22+-+szczeg%C3%B3%C5%82owa+analiza,2591585

I co? Jakoś afery z tego nie robię. Nie pisze do ciebie wprost, więc sie nie rzucaj, bo nie ma o co.

kamilxxx09

Chyba przesadzasz. Topowy temat filmu ma być prowokacją?
Właśnie dzięki takim wpisom zdobywasz grono przeciwników.

Proszę zaprzestać tego wątku, kolejne wpisy blokuję.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Gdzie ty tam fanatyku widzisz prowokację? Na szczęscie zaczynają to już widzieć.

matysek150

Mam takie wrażenie, że znam, jednak zapewne nie do końca...
Tak, o takie wpisy mi również chodzi.

ocenił(a) film na 3
Oro

Nigdy nikogo nie zgłaszałem, ale sam widzisz jakim hipokrytą jest kamil - pisze jedno, robi drugie. A ja nie mogę przejść obok tego obojętnie, bo hipokryzji nie znoszę! Skoro zaproponował taki podpunkt to niech się do niego stosuje. Mam nadzieję, że mu to jakoś wytłumaczysz, bo mnie i innych użytkowników nie chce w ogóle słuchać.

matysek150

Ja uważam, że nie ma co tłumaczyć. Dyskusja jest otwarta, wszyscy widzą.
Tu trzeba zacząć działać!
Jak dyskusja zacznie zamierać, lub skończą się strony tematu, zrobię podsumowanie i przedstawię wnioski.
Zrobimy wówczas test i ruszymy.

ocenił(a) film na 3
Oro

Zgadzam się!

Oro

Odnośnie punktu drugiego który zaproponował Kamilxxx09...

Co innego "wycieczka personalna" a co innego drobny offtop jaki zdarza się na każdym forum. Tz. rozmowa między kilkoma userami, kulturalna, żartobliwa czasem nie na temat.
Nie ma sensu blokowania takich postów z jednej podstawowej przyczyny. Każda scena, dialog, postać z Hobbita została na tym forum już przewałkowana 100 razy i zwyczajnie czasem nie ma już o czym pisać. Więc pojawia się np temat memów z Hobbita... a z czasem memy o hobbicie przechodzą w porównywanie ich z innymi memami i nagle z memy pt "Boromir" przechodzi się w temat " Tort w kształcie pierścienia" a później jest długa dyskusja dlaczego to tort czekoladowy jest lepsiejszy od tortu truskawkowego.

Podsumowując
Na TAK
Podpunkty
3,4,5,6

Na TAK pod warunkiem wyszczególnia pewnych podpunktów.
2 ( Chyba że nastąpi modyfikacja)

Na NIE
1.
Filmy zostały już przewałkowane tyle razy że mało prawdopodobne aby odkryło się coś nowego... Uważam że powinno się rozmawiać również o innych filmach, ciekawostkach ze świata filmu. Nawet o aktorach którzy w nim grają.

Od siebie dodam

a) Ograniczenie tematów typu " Hobbit na TVN w niedziele o 20"
b) Dogadywanie i aluzje odnośnie poszczególnych osób na forum.

sentia

Zgadzam się z podpunktem a) i b) oraz dodatkiem do punktu 2.

Natomiast wciaż pozostaje jeszcze kwestia podpunktu 1. Według mnie jest ok, gdy ktoś tak wymieni pare zdań na jakiś temat, ale nie żeby zakładac osobny temat np. "Decyzja Andrzeja Dudy..." na forum Hobbita. Na to jest dział "Inne". To forum filmowe, nie pogaduchy przy herbacie. Jest jeszcze priv.

kamilxxx09

Nie da się rozmawiać z kilkoma osobami jednocześnie na priv na temat tego samego. Ew można na blogu ale to nie wygodne.
Ale punkt 1 jest jak dla mnie nie do zaakceptowania. Późnej znowu będzie tak że nie będe mogła założyć tematu o Oskarach... bo mi będa go blokować Bóg wie za co...
No nie bądźmy aż takimi świrami... Wydaje mi się że ludzie przychodzą na to forum żeby oderwać się od rzeczywistości i nikt tematu o polityce nie zapoda.

sentia

Bo ja osobiscie jestem za zebraniem głosów, żeby na filmwebie wprowadzono coś takiego jak na FB, że mozesz tworzyć grupę dyskusyjną i dodac do niej, ile osób chcesz. I myslę, że byłaby to dobra inicjatywa.

Temat o Hobbicie wyczerpał się już dawno temu. Ale to nie jest chyba powód, by robić tutaj śmietnik na wszystkie tematy, bo będzie to samo co na forum "Inne".

kamilxxx09

Skoro forum się wyczerpało a ty nie chcesz żeby były "Tematy nie na Temat" to równie dobrze moglibyśmy je na zawsze opuścić. Bo nie ma o czym gadać :P

sentia

Widzisz jakieś inne rozwiązanie?

kamilxxx09

Ależ oczywiście.

Uważam, że poza tematami o Hobbicie na tym forum można by dodawać w jednym temacie " Premiery Kinowe" ---- > czyli to co grają w kinie, jak się to usherom podoba jak to oceniają i luźna rozmowa co ostatnio oglądali. Kolejny luźny temat. Ogólne o fantastyce, filmach, książkach ( na filmwebie nie ma działu poświęconego książkom" A PRZYDAŁ BY SIĘ!!!). Tematy o nagrodach filmowych OBOWIĄZKOWO. Dodatkowo jakieś newsy o planach filmowych reżysera, aktorów itd. Tematów jest naprawdę mnóstwo ale nie musza one bezpośrednio dotyczyć Hobbita.

sentia

Zgadzam się na tematy dotyczace tego, co zgodne z ideą filmwebu - czyli na tematy dotyczace filmów/kinematografii (premiery kinowe, inne filmy, nagrody, aktorzy itp.). Nie zgadzam się na jakieś pierdoły typu "co lubicie jeść" albo "co robicie?" . Od takich pogaduszek jest forum "inne". Od ogólnej fantastyki zresztą też.

kamilxxx09

Dobra dobra... po prostu zamiast "Co lubicie jeść?" bądzie " Czy lubicie jeść lembasy? "

sentia

Temat jest dość powazny, więc nie wiem, czy to miejsce na żarty. Ale ok.

kamilxxx09

A lubisz jeść lembasy? :P

sentia

Nie.

kamilxxx09

Heh jaka poważna i konkretna odpowiedź. :D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

A jadłeś ? :D

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lembasy-elficki-chleb

przygotuj sobie

sentia

Hmm... nie jadłem, ale bym spróbował :)

Oro

Ponoć bardzo ekonomiczne pożywienie. Skoro jeden kęs napełni żołądek dorosłego człowieka to ile pieniędzy na jedzenie by się zaoszczędziło :)

Oro

Przy okazji filmowego jedzenia. Pamiętam kilka lat temu na inne pojawiła się jedna kobieta która miała w planach założenie restauracji chyba w Krakowie albo w Warszawie właśnie z "Filmowym jedzeniem". I prosiła o pomysły filmowych dań, potraw, dziwnych posiłków. :D

użytkownik usunięty
Oro

masz przepis :) możesz spróbować :)

użytkownik usunięty
sentia

jak już jesteśmy tacy dosłowni :)

kamilxxx09

Z tym pomysłem o grupach dyskusyjnych Oro nic nie jest w stanie zrobić. Może za 10 lat się doczekamy czegoś takiego na portalu. ;D

użytkownik usunięty
bartoszcyc8

takie grupy możesz samemu zrobić zakładając ciekawy blog.

http://www.filmweb.pl/user/Gwen_1/blog/563238-lost?commentsPage=40#komentarze

jeśli odpowiednio zachęcisz do wchodzenia na twój profil to masz pewną grupkę.

To nic nie daje. Bo czasem na blogach pojawiają się niechciane osoby i wtedy trzeba kasować ich posty.

użytkownik usunięty
sentia

też prawda, ale na filmwebie tak już jest. To taki schemat, nic się nie zrobi.

sentia

Zapewne wiesz, że takie niechciane na blogach posty również można zgłaszać.
One znajdują się w innej kolejce niż forumowe, i na chwilę obecną nie ma tam żadnego zgłoszenia.
Reasumując - takie posty najszybciej znikają.
Flower_34 ma rację, na blogach można tworzyć grupy, w końcu rozmawiali by tam smi znajomi, mam nadzieję.

Oro

Wiem, ale szybciej jest je usunąć. Znaczy właściciel bloga może je usunąć i kilkakrotnie musiałam już z tej opcji korzystać z powodu wątpliwej jakości komentarzy.