Od 9 kwietnia będzie można w Polsce kupić Hobbita na Blu-Ray http://poral.eu/filmy_data.php
Informacja z Facebooka Galapagos https://www.facebook.com/photo.php?fbid=517301534980818&set=a.198472480197060.50 477.194485723929069&type=1&theater .
SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czyli jednak to Galapagos bedzie dystrybutorem filmu tak jak to bylo w przypadku LOTRa a nie Imperial o ktorym krazyly plotki... :) naprawde super wiadomosc "sevseverusie", dzieki :) w takim razie jest takze szansa ze wydanie rozszerzone w pazdzierniku bedzie z jakims kolekcjonerskim gadzetem w postaci figurki :)
Z tego co wyczytałem to na wakacje edycja rozszerzona ma zostać oficjalnie zapowiedziana a premiera na pewno październik-listopad :)
Na stronie facebookowej Galapagos pokazana jest inna okładka. Czy to oznacza, że w Polsce będziemy mieli inną grafikę, czy to jest zdjęcie zastępcze, czy to jest zdjęcie na dvd? Zadałem pytanie, ale nie odpowiedzieli.
Szczerze, okładka z wersji amerykańskiej umiarkowanie mi się podoba, więc nie obraziłbym się gdyby była taka jaką pokazali w reklamie.
Wiesz co do wydań Warnera to w różnych krajach są inne okładki. Np. Harry Potter co kraj to miał inną okładkę. Więc tutaj może być podobnie. Mi ta amerykańska też średnio do gustu przypadła, ale liczy się to co jest na płycie. Okładka to tylko opakowanie :)
Oczywiście, zawartość najważniejsza. Ale ponieważ lubię też dobrą szatę graficzną w płytach cd i dvd/bd to się ucieszyłem kiedy zobaczyłem inną okładkę u nas.
Też kolekcjonuje płyty bd więc mam podobnie. Zobaczymy na razie mamy tylko info o dacie i wstępna, niepotwierdzona na 100 procent okładka wydania DVD. Trzeba poczekać na 100 procentowe informacje.
Zapraszam na forum: http://forum.kolekcjonerdvd.pl/index.php
Temat o Hobbicie: http://forum.kolekcjonerdvd.pl/viewtopic.php?f=24&t=107&p=30093#p30093
Może wiadomo coś na temat wydania rozszerzonego, czy w ogóle jest planowane. Natknął się ktoś na jakieś informacje?
Będzie na jesieni. Dlatego nie ma sensu kupować tego wydania, chyba że ktoś chce płacić za film dwa razy.
Ma sens. Nie każdy będzie chciał obejrzeć rozszerzoną wersję. Ja tak, ale moi znajomi, kiedy wpadną do mnie na seans, już nie. Dlatego ja mam na blurayu WP w wersji kinowej jak i rozszerzonej.
Przy czym z reguły wersje kinowe kupuje w wersji polskiej (tak by więcej osób mogło obejrzeć) a rozszerzoną kupuję w UK, bo taniej, a polskich napisów nie potrzebuję.
Może zamieszczą na bluray'u obie wersje: kinowa i rozszerzoną (i będzie mozna kupić to np. w amazonie). Ja chcę mieć wersję kinową filmu, ale bardzo zależy mi na dodatkach związanych z produkcją, więc dla mnie byłoby to rozwiązanie doskonałe. Osobiście też wolę kupować wersje z UK, np. WP miało tam dźwięk w wersji DTS, a rozszerzone wydanie w Polsce chyba tylko w 5.1.
Jak mówiłem - "chyba że ktoś chce płacić za film dwa razy", ty chcesz, ok, w twoim przypadku ma to sens. Jesli ktoś chce tylko jedno, jak najlepsze wydanie - jedyną słuszną opcją jest poczekać, zwłaszcza jeśli ktoś chciałby lektora zamiast dubbingu bo na to jakiekolwiek szanse są tylko w wersji rozszerzonej.
Co do oglądania ze znajomymi to LOTR czy Hobbit to jak dla mnie za długie filmy do takich celów, nawet w wersjach kinowych.
Gdybym ja miał na półce wersję kinową i rozszerzoną, kinowej bym raczej nigdy nie oglądał.
W przypadku WP mam na DVD zarówno wersję kinową jak i rozszerzoną, na BD mam już tylko wersję rozszerzoną ale " Hobbita " zakupię w obu wersjach
a co do wydania kinowego:
"Hobbit: Niezwykła podróż" na Blu-ray 3D, Blu-ray i DVD zadebiutuje już 9 kwietnia w wydaniach:
4-dyskowe wydanie Blu-ray 3D zawiera kinową wersję filmu w 3D w jakości High Definition na Blu-ray, na 2 płytach Blu-ray, kinową wersję filmu w 2D w jakości High Definition na Blu-ray oraz dodatki specjalne na płycie Blu-ray.
2-dyskowa edycja specjalna Blu-ray zawiera kinową wersję filmu oraz dodatki specjalne w najwyższej jakości obrazu i dźwięku High Definition.
2-dyskowa edycja specjalna DVD zawiera kinową wersję filmu oraz dodatki specjalne w standardowej jakości DVD.
Wydania Blu-ray 3d, Blu-ray i DVD zawierają film w polskiej wersji językowej (dubbing i napisy) oraz ponad 100 minut fantastycznych dodatków specjalnych z polskimi napisami, m.in:
Video blog:
Wyrusz w swoją własną podróż za kulisy filmu wraz z reżyserem Peterem Jacksonem, który zabierze Cię na wyprawę, podczas której zobaczysz tajniki powstawania Hobbita. Przyłącz się do niego i zobacz cały proces pracy nad filmem, odwiedź Hobbiton, udaj sie w plenery. Zobacz jak Jackson przekroczył granice filmowe i wkrocz na czerwony dywan oglądając 10 obszernych materiałów filmowych stworzony specjalnie dla fanów.
Początek produkcji
Filmowanie w 3D
Post-produkcja
Światowa premiera w Wellingtone
Film w Polsce dystrybuuje firma Galapagos.
"Video blog:
Wyrusz w swoją własną podróż za kulisy filmu wraz z reżyserem Peterem Jacksonem, który zabierze Cię na wyprawę, podczas której zobaczysz tajniki powstawania Hobbita. Przyłącz się do niego i zobacz cały proces pracy nad filmem, odwiedź Hobbiton, udaj sie w plenery. Zobacz jak Jackson przekroczył granice filmowe i wkrocz na czerwony dywan oglądając 10 obszernych materiałów filmowych stworzony specjalnie dla fanów."
Dostępnych oficjalnie na youtube. Też mi atrakcja.
I co z tego? Ich też nigdy nie kupiłem ani nawet nie zastanawiałem się czy to zrobić.
Są takie w połowie przypuszczenia biorąc pod uwagę zagraniczne wydania, czekam na oficjalne info w tej sprawie. Szkoda, że w edycji specjalnej nie przedłużyli film o chociażby 10 minut, a na wersji reżyserskiej 30-40 i to było by lepsze rozwiązanie.
"Co do oglądania ze znajomymi to LOTR czy Hobbit to jak dla mnie za długie filmy do takich celów, nawet w wersjach kinowych."
Ale już z rodziną można. Żona próbowała obejrzeć rozszerzoną wersję WP i trochę się jej dłużyło więc przeszliśmy na wersję kinową. Dla niej (osoby, która nie jest wielkim fanem Tolkiena) kinowa wersja jest lepszym rozwiązaniem.
To jeszcze bardziej by jej podpasował mój fanedit (który niestety diabli wzięli wraz z padniętym dyskiem), była to całość LOTRa przemontowana do postaci jednego, trwającego 3,5h filmu.
Ja z żoną oglądam wersje rozszerzone, ale po jednej płycie dziennie, wtedy zamiast trzech 3,5-4 godzinnych filmów mam sześć trwających od 1h40 do 2h i nie ma problemu, za to jest "tydzień z LOTRem" :)
Może nie na temat, ale ciekawy filmik o efektach specjalnych. http://insidemovies.ew.com/2013/02/13/the-hobbit-weta-digital-face-of-the-future /
Czekam tylko na wersję rozszerzoną.
Gdzieś czytałem, że PJ mówił, że będzie dłuższa o około 20-25 minut.
Będzie sobótka u Tuka, Bilbo na targu, groby nazguli i parę scen dodatkowych w znanych nam już lokacjach.
W wywiadzie z grudnia padło zdanie, że obróbka wersji rozszerzonej zakończona i że ma być 20-25 minut więcej. Czy obróbka jest ostateczna - nie wiem.
Okładka polskiego wydania i oficjalne info od dystrybutora http://www.galapagos.com.pl/film-6353.html
Prawdopodobna lista wydań Hobbita w Polsce:
-Hobbit (2DVD)
-Hobbita 2D (2 Blu-ray)
-Hobbit 2D (2 Blu-ray) Steelbook
-Hobbit 3D (4 Blu-Ray)
- Hobbit 3D (4 Blu-ray) Steelbook
Na dodatek prawdopodobnie pod koniec roku Galapagos wyda wszystkie trzy części kinowe Władcy Pierścieni na blu-ray w steelbookach.