PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

http://stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=933653

kamilxxx09

Fajne.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Czyli Azoga początkowo miał grać aktor, ale Jackson zdecydował że biały ork musi się mocno wyrózniać.

Joecrou

No bo gra go aktor

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tak, ale podklada mu tylko mimike itp. A cała postać jest komputerowa jak Gollum i król goblinów.

Joecrou

No tak za pomocą moction capture.

kamilxxx09

a to lepsze niż charakteryzacja.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie powiedziałbym.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

Orkowie i Uruk-Hai we "Władcy..." są straszni i odrażąjący, bo zagrali ich prawdziwi aktorzy w świetnej charakteryzacji.
A Azog, gdy pojawia się w jednym kadrze i z innymi orkami czy zwykłymi aktorami, wygląda jakby się urwał z gry komputerowej.

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

100% zgoda.

Joecrou

Wyobrażasz sobie Króla Goblinów albo Golluma w charakteryzacji? Wątpię, więc motion capture lepsze. Przynajmniej w Hobbicie lepiej się sprawdziło.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Masz racje motion capture zawsze jest lepszy od charakteryzacji dzięki temu taki Azog wyglądał realistycznie a nie jak Gothmog w WP który mówił bez ruchu warg np albo pluł z gardła nie z ust.

ocenił(a) film na 8
adrian229

Czyli dla ciebie grafika komputerowa jest bardziej realistyczna niż charakteryzacja... Geniusz !
Zeby nie bylo, ze sam sobie to wymyslilem, to specjalnie dla adriana i kamila umieszczam cytat: "Masz racje motion capture zawsze jest lepszy od charakteryzacji dzięki temu taki Azog wyglądał realistycznie"

ocenił(a) film na 10
Baginzys

Ja odniosłem takie wrażenie jak oglądam Wp to wszystko to jest jakieś takie sztuczne jak Lurtz czy Gothmog. Tu każdy ork czy goblin wygląda lepiej(no może prócz mosznobrodego króla goblinów) a Azog chyba najlepiej ze wszystkich dzięki motion capture widać dobrze mimikę i gestykulacje postacie stają się żywsze.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Wiesz Geniuszu imiona pisze się z duże litery jakby coś. Nie chce cię poprawiać bo wiesz napisałeś posta nawet użyłeś cytatu i uważasz się za tego mondrzejszego.

ocenił(a) film na 8
adrian229

mondrzejszego? Geniusz
Tak btw. to ja użyłem nicków, a że masz nick: adrian229 (z malej litery) to nie moja wina..

ocenił(a) film na 7
adrian229

Ja mam odwrotne wrażenie, to właśnie w Hobbicie widać tą sztuczność motion capture, co prawda Azog jest świetnie wykonany od strony technicznej, ale cały czas czuć że mamy do czynienia z animacją komputerową. Orki z Władcy Pierścieni wyglądały bardziej naturalnie i realistycznie.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

W sumie masz rację. Film ogólnie świetny lecz faktycznie zdominowany przez CGI podobnie jak Avatar, King Kong i nowa trylogia Gwiezdnych wojen co ostatecznie powoduje iż wiele scen przypomina w 100% animacje. Władca pierścieni, Park jurajski czy stare Gwiezdne wojny po poprawce z 1997 wyglądają bardziej realnie z powodu innych proporcji pomiędzy klasycznym planem a grafiką. Z CGI lepiej nie przeginać.

ocenił(a) film na 6
Rahabiel

Jednak technika użyta w Avatarze otworzyła zupełnie nowe możliwości na tym polu, ale trzeba to zobaczyć na wielkim ekranie bo w domu film wygląda jak animowane smerfy. Czasami dopiero w dobrym kinie 3D można docenić pewne aspekty filmu i tak właśnie było w przypadku Avatara. To właśnie realizm i detal powalał.

adrian229

Dzieki za poparcie:)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Moim zdaniem najlepsze ujęcia są kombinowane, czyli realizowane różnymi technikami, a dopiero podczas montażu łączone w całość. Bywa że pewnych ujęć nie oddasz w CGI i motion capture tak jak w animatoryce i odwrotnie. Jak chcesz pogadać o filmach zapraszam. http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/539216#komentarze

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jak lubisz efekty specjalne to zapraszam na blog. Mam tam ranking. Hobbita jeszcze nie ma, ale są poszczególne części Władcy pierścieni. Możesz zagłosować. Pozdrawiam. http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/535942

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

Poruwnajcie sobie Dinozaury Spielberga krecone 20 lat temu ktore byly robione na wlasnie manekinach a nie na CGI.Do dzisiaj nikt nie zrobil lepiej dinozaurow niz wlasnie Spielberg.
W takim King Kongu dinozaury wygladaly nie naturalnie jak by byly urwane z jakiejs gry komputerowej wszystko bylo CGI.
Tak jak mowie CGI powinno byc tylko w ostatecznosci a nie za wszelka cene.
CGI nigdy nie oddadza prawdziwego realizmu a charakteryzacja i kostiumy zawsze beda numero one ;).

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

nawet w Avatarze caly czas sie czulo ze te wszystkie NAVI sa nienaturalne i nie pasuja do swiata i do ludzi.Jak tylko NAVI ma zblizenie i w poblizu jest czlowiek to odrazu widac ze to CGI.

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

Najlepsze CGI ever to jest Gholum i Davy Jones i koniec kropka!.Jeszcze nikt nigdy nie zrobil lepszego i moze juz nikt nigyd nie zrobi.Mialem napisac tez ze Cesar z planety malp jest swietnie zrobione ale nawet tam czesto czlowiek dostrzega sztucznosc CGI ze to jednak nie prawdziwa malpa ;].

ocenił(a) film na 8
lavrenzo84

Ale Super!Nie wiesz jak poderwac dziewczyne?To masz dzis szczescie jak nie wiem co!
http://www.youtube.com/watch?v=yC8wfs2pamY

ocenił(a) film na 8
lavrenzo84

Zgadzam się z tym co napisałeś. Jak lubisz efekty specjalne możesz zagłosować w rankingu FX. Link powyżej.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

powinna tam sie znalezc jeszcze scena z kamiennymi gigantami przeciez to jedna z najlepszych scen wogole w historii kina wtf?

mochi04

Ale to filmik raczej o motion capture