PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425101
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Macie może jakieś informacje o 3 trollach?
Czy trolle będą w filmie posługiwać się ludzką mową?Bo w książce normalnie mówią ale np w pierwszej częsci władcy pierscieni jakos pod koniec jest troll który nie mówi.

kamilxxx09

W 1-wszej części Władcy Pierścieni również występują te trolle. Możemy zobaczyć je w postaci 3 kamiennych posagów<logiczne ponieważ akcja filmu dzieje się po wydarzeniach z Hobbita> . Pokazane zostały w momencie gdy Aragorn szuka "lekarstwa" dla Froda < akcja dzieje się w lesie> Nie są podobne do tych trolli które widzimy w kolejnych 2 odcinkach , ani również do trolla który jest pokazany w Morii.

http://www.google.pl/imgres?q=lord+of+the+ring+trolls&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1280&b ih=681&tbm=isch&tbnid=SuAt5VnDbbpSfM:&imgrefurl=http://www.patriotresource.com/l otr/places/troll.html&docid=i_aXmTrvvwOYgM&imgurl=http://www.patriotresource.com /lotr/pics/locations/troll.jpg&w=490&h=275&ei=P0TdTorYKMmF-wbqm8jYDQ&zoom=1&iact =hc&vpx=413&vpy=413&dur=587&hovh=105&hovw=187&tx=114&ty=67&sig=10429069252454988 9170&page=3&tbnh=105&tbnw=187&start=36&ndsp=17&ved=1t:429,r:13,s:36 ---słabej jakości fotka

http://www.herr-der-ringe-film.de/v3/media/galerie/herrderringe/merchandising/Si deshow_Trolle.jpg

ocenił(a) film na 9
ryanwrk

A mnie się wydaje, że nie będą normalnego języka używały tylko "gulgotały" etc. A w tym czasie będą wyświetlane napisy co takiego mówią :-)
Czyli takie jakby zwierzęce odgłosy pomieszane z jakąś pierwotną mową i prostymi słowami i do tego tłumaczenie :-)

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Trole na 100% będą używały wspólnej mowy. Jak inaczej wytłumaczyć, że Bilbo i krasnoludy rozumieli o czym rozmawiają? Nawet wśród orków używano współnej mowy, ponieważ między plemionami były takie różnice językowe, że inaczej by się nie zrozumieli.
Z resztą kto czytał książkę ten powinien wiedzieć, że to Bilbo wywołał kłótnię troli wtrącając się do romowy : )

ocenił(a) film na 10
zonk_2

Kłótnie wywołał Gandalf. Bilbo w tym czsie leżał gdzieś na jakimś krzaku czy drzewie

ocenił(a) film na 5
Misior_pl

możliwe , książkę czytałem dawno, dawno temu i mogło mi się pomylić, dzięki za poprawienie mnie, ale jestem pewien, że Trole mówiły wspólną mową : )

ocenił(a) film na 9
zonk_2

Ok, tego nie kwestionuje... ale to by się nie trzymało kupy. W Hobbicie Trole nagle nabrałyby inteligencji, zaczęłyby gadać wspólną mową a we władcy poza siłą, rykiem i postrachem nie cechowała ich żadna wzmianka o intelitencji. Trochę to dziwnie odbierze przeciętny widz, który załóżmy, że Władce Pierścieni zna tylko z filmu a nie z książki i powstanie pytanie: "Dlaczego we władcy tylko ryczały i nic więcej a w Hobbicie nagle mówią"?

Dla mnie to nie problem. Znam wszystkie książki Tolkiena i akurat to, że Trole zaczną mówić w Hobbicie czy nawet cytować Hamleta, mi nie przeszkadza :D

Mam nadzieję, że wraz z Hobbitem nie wypuszczą jednak limitowanej edycji broni białej, bo znów będę musiał wydać na pasję ładnych parę tyś. by na ścianie widniały rekwizyty z filmu :-)
A jak ktoś chce zobaczyć moja kolekcję mieczy z filmu THE LORD OF THE RINGS to zapraszam na Priv :-)
W kolekcji znajdują się: Laska Gandalfa Białego, Laska Sarumana Wielu Barw, MIecz Króla Nazguli, Sztylet Króla Nazguli (ten którym ranił Froda), Miecz Froda Żądło, Miecz Sama, Glamdring - Miecz Gandalfa :-)

I nie piszę tego by się chwalić, ale kto wie... może ktoś się tu znajdzie o podobnej pasji :-)

ocenił(a) film na 5
khazad7_2

Tylko, że we Władcy Trole nie za bardzo miały okazję, żeby sobie pogadać. Jeden był w Morii i raczej głupio by to wyglądało gdyby wpadł do sali z "dzieńdobry" na ustach : ) Poźniej były trolopodobne stworki otwierające czarną bramę i ten, który powalił w Aragorna w końcowej bitwie. Więcej troli nie pamiętam.

Właśnie wzbudziłeś we mnie fale zazdrości, ja niestety nie mogłem pozwolić sobie na zakup replik broni z Władcy Pierścieni. Niestety, ale to jest hobby nie na moją kieszeń :(

ocenił(a) film na 9
zonk_2

W sumie masz racje.
No ale zobaczymy jak ta rozmowa Twórcom wyjdzie :-) Ja jestem przekonany, że film będzie pod każdym względem kapitalny! :-)

A co do kolekcji, by ją całkowicie zamknać/zakończyć, muszę jeszcze zakupić topór wędrowny Gimliego i topór bitewny, miecz Anduril Aragorna i miecz Króla Theodena :-)
A jak już całość będzie, wszystko trafi do gabloty z ładnym podświetleniem :-)

ocenił(a) film na 5
khazad7_2

gwarantuję ci, że po premierze Hobbita wyjdzie seria nowych toporów i mieczy : )

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Fajne hobby, mimo że zabiera sporo pieniędzy ;) Jedynie mam łuk, ale to nie żadna replika z LotR, tylko taki zwykły ;) Ogólnie nie kolekcjonuję broni, jedynie kiedyś chciałam sprawić sobie miecz Aragorna, ale jak dotąd nie kupiłam go. Jeśli znajdę kiedyś po przystępnej cenie, to na pewno kupię.

ocenił(a) film na 9
Julia_20

Miecz Aragorna taniej jak za 900zł nie kupisz... mówię oczywiście o certyfikowanej replice a nie jakiejś podróbie.

kamilxxx09

Jeśli trolle będą mówić to będzie to mniej więcej tak brzmiało:
http://www.youtube.com/watch?v=gkfVdrtLcRs

problemy_

haaaa dobre :D
hmm a gdzie takie bronie można dostać? ebay'e jakieś itp?

ocenił(a) film na 9
lassa_2

www.goods.pl

Zakładka MIECZE LOTR.
Są też zbroje LOTR.
A także biżuteria.

Nie jest to tanie hobby...

kamilxxx09

Mnie to ciekawi jak poradzą sobie z mową Smauga. Nie chciałbym takiej dziecinnej gadaniny jak w Ostatnim smoku.

obleh

Na pewno jakoś sobie poradzą ;)

ocenił(a) film na 5
obleh

Draco i Smaug to dwa różne światy, dwie różne koncepcje. Z jednej strony smok z charakterem rycerza, z drugiej przebiegła, chciwa i narcystyczna bestia. Smaugowi bliżej do króla Einona niż do Draco. Nawet wymieniałem kiedyś Davida Thewlisa jako kandydata do roli smoka w Hobbicie : )

zonk_2

A puki co tak wygląda arcyklejnot którego strzegł Smaug:
http://elvenesse.net/blog/wp-content/uploads/2011/12/Arkenstone_Badali-201x300.j pg

obleh

arcyklejnot świetnie się prezentuje:)

ocenił(a) film na 9
obleh

A skąd pewność, że tak wygląda arcyklejnot :-)
Skąd Ty takie informacje czerpiesz?

:-)))

khazad7_2

Ta replika weszła niedawno do sprzedaży, więc jest spora szansa, że w filmie będzie podobny.

ocenił(a) film na 6
obleh

Nie podoba mi się. ;D Za bardzo kulkowaty. : P

Choć właściwie taki był w ksiazce : D