PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425101
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

kazda z czesci wladcy pierscieni miala budzet ok. 95 mln. hobbit 500 mln na dwie czesci to 250 mln na jedna czesc. dlaczego taka duza jest roznica miedzy wladca a hobbitem???. wladca jest bardziej widowiskowy niz hobbit jako ksiazka.

exent

Bo Hobbit ma rozmachem połknąć Avatara:). Będzie to prawdopodobnie widowisko jakiego jeszcze nie było. Zwiastun to tylko surowa próbka tego co do tej pory nakręcono, a przez najbliższe dwa lata spece od efektów specjalnych będą robić cuda.

użytkownik usunięty
obleh

Zobaczymy jak wypadnie... Mam nadzieję, że twórcy zaskoczą nas czymś więcej niż tylko efektami specjalnymi.
Czytałem zarówno "Hobbita", jak i "Władcę Pierścieni", ale nie wierzę że "Hobbit" odniesie większy sukces kinowy niż Władca.

exent

obleh skad takie przypuszczenia ze hobbit ma rozmachem polknac avatara i ze bedzie to prawdopodobnie widowisko jakiego jeszcze nie bylo ???

exent

Gdyż mocno interesuję się przebiegiem produkcji. Scenariusz będzie rozbudowany o efektowne wydarzenia nieopisane w książce. Zobaczymy więcej bitew, twierdz, niesamowitych krajobrazów. Po raz pierwszy będzie można zobaczyć 3d w jakości 48 klatek/ sekundę. Dla przykładu Avatar miał tylko 24 klatki, więc różnica w jakości obrazu będzie znaczna. Warto obejrzeć wszystkie pięć filmików z produkcji, aby zobaczyć jak wielkie zaangażowanie wśród twórców panuje. Poza tym na Hobbita czeka taka armia widzów jak chyba nigdy wcześniej na żaden film. Na samym filmwebie jest już rekordowa liczba ponad 16000 osób chętnych do obejrzenia, na rok przed premierą. Na facebooku 350000 osób czeka na premierę. Zwiastun Hobbita w ciągu pierwszych czterech dni obejrzano na jednym tylko adresie youtuba milion razy : http://www.youtube.com/watch?v=G0k3kHtyoqc

ocenił(a) film na 9
obleh

Sorry, ale to jest 10 mln. I to na jednym adresie. 64534 głosów na tak i tylko 1001 na nie.

ocenił(a) film na 8
Banner

no tak jest to 10 mln :D ale cieszy mnie to ze jest juz 16,200 osob na FW ktore czeka na ten film wedlug mnie nie bylo do teraz zadnego filmu na ktoryludzie tak czekali na filmwebie nawet na dzien przed premiera :D chociaz tylko rok mam konto na filmwebie to nie wiem jak bylo przed avatarem ale hobbit na start juz ma wiekszy rozglos bo ci sami aktorzy jak i rezyserzy z wladcy pierscieni a avatar to byla pierwsza czesc wiec przypuszczam ze dzien przed premiera na filmwebie bedzie jakies 40 tys ludzi na samym filmwebie ktorzy beda mieli zaznaczonego hobbita :)

Holek94

Tak to rekord na filmwebie.

Banner

Faktycznie nie doceniłem. Dziesięć milionów odtworzeń w cztery dni :). Co ciekawe w Hobbita zaangażowane są aż trzy wielkie wytwórnie filmowe: Warner Bros, New Line Cinema i Metro Goldwyn Mayer. Dla porównania Władcę zrobiła tylko jedna NLC, a Avatara też jedna, czyli 20th Century Fox.

ocenił(a) film na 8
obleh

tak mnie tez zdziwilo to ze podczas ogladania trailera zobaczylem 3 wytwornie hahaha no ale w sumie sie nie dziwie jak 500mln na film przeznacza :P

ocenił(a) film na 4
Holek94

500 milionów? A to prawda, że mają być dwie części? Nie czytałem "Hobbita", ale z tego co mi wiadomo, nie jest to aż tak "widowiskowa" książka jak WP. Zwiastun też nie powala.

ocenił(a) film na 10
obleh

Tak właściwie ro dwie wielkie wytwórnie New Line Cinema należy do Warnera :)

ocenił(a) film na 10
exent

jeżeli się przypatrzysz to filmy mają coraz to większe budżety

użytkownik usunięty
exent

Odpowiedź jest bardzo prosta, LotR nie był kręcony w 3D. Z tego co pamiętam to Jackson kręci Hobbita 50 kamerami Epic RED, a każda z tych kamer kosztuje tyle co nowy samochód sportowy. Dlatego budżet to 500 mln.

exent

Nie wiem w sumie ja osobiście wolę skupić się na filmie na jego znaczeniu pięknej historii grze aktorskiej a nie efektach specjalnych i 3D osobiście jestem przeciwnikiem d drażni mnie straszliwie. Ale mam nadzieje że Peter nie przesadzi i zrobi z Hobbita arcydzieło jak udało mu się to z WP

exent

No bitwa pięciu armii na pewno będzie megawidowiskowa - już nie mogę się doczekac! Jestem strasznie ciekawa jak będzie wyglądał Smaug i jego skarb. Obejrzałam zwiastun i już zakochałam się w muzyce i pieśni krasnoludów. Jak dla mnie sama muzyka jest warta 100mln :)

ocenił(a) film na 9
exent

Z tego co wiem to "Hobbit" pokaże nie tylko wyprawę krasnoludów, ale też wydarzenia w innych częściach Śródziemia. Już wtedy toczyły się wojny z orkami i Mordorem. Nie pamiętam jak to dokładnie było. Polecam zajrzeć do chronologii wydarzeń w dodatkach na końcu "Powrotu króla" i zobaczyć co się działo w Śródziemiu w czasie akcji "Hobbita".