O co tu w ogóle chodzi? : P Czym on sie zajmuje?
Reżyser drugiej ekipy - odpowiada za te mniej ważne sceny i ujęcia scen - w zasadzie bez dialogów, zbliżenia (detale), ujęcia ogólne w planie pełnym, także sceny akcji, ale głównie te z użyciem dublerów, kaskaderów (czyli m.in te niebezpieczne). Robi się to po to, by główna ekipa z głównym reżyserem i najważniejszymi aktorami nie musiała na to tracić czasu (przyspieszenie produkcji) i mogła skupić się na najbardziej istotnych aspektach, a "wypełniacze" pozostawić drugiej ekipie.
Z filmów z planu można zauważyć, że Serkis przykładowo odpowiadał za ujęcia ze statystami (Hobbitami), ale też za jakaś scenę walki w lesie (prawdopodobnie z dublerami).
Jackson dał Serkisowi tę fuchę mimo dosyć niewielkiego doświadczenia w tej dziedzinie, bo uznał, że mają podobna wizję filmu i się dobrze rozumieją. Z początkowych filmów z planu można wywnioskować, że nałożenie na niego takiej odpowiedzialności trochę go przytłaczała - był wyraźnie spięty i niepewny siebie. W najnowszym filmie z planu wygląda to już zupełnie inaczej ;) tak psychologiczna ciekawostka dla spostrzegawczych ;)
Trochę dziwię się Serkisowi, że się zgodził - cholernie wielka produkcja, bardzo droga i z rozmachem, do tego kręcona w 3D, a to potrafi sprawić masę problemów nie jednemu reżyserowi. Operatorzy musieli być bardzo czujni :P
I dziękować.
Ale ujęcia z użyciem kaskaderów, przez to, że są niebezpieczne, to często są też bardziej widowiskowe, ciekawsze. I takie coś dostaje się pod ręce drugiego reżysera...?
Czyli tak naprawdę mamy dwóch reżyserów i możemy spodziewać sie, ze na początku filmu ujrzymy napis:
Directors:
Peter Jackson & Andy Serkis
?
Mnie się wydaje że on pracuje toroche jak "rzemieślnik" tzn. przed rospoczęciem zdięć Jackson dał mu pewne wytyczne i razem omawiali scenopisy
Z resztą każdy większy film ma drugiego reżysera, nie często widzimy napis "Film Kogoś tam oraz Kogoś Innego"
Jak niewiele jeszcze wiem... Nie miałem pojecia, że wiele filmów ma drugiego reżysera. ;)