Bardzo jestem ciekaw jak P. Jackson przedstawi umiejętności bojowe armii krasnoludów w Gór Żelaznych z Dain-em na czele:) Czegoś takiego nie było w trylogii- nawet fragmentycznie. Ludzie i elfy, nawet orkowie... ale krasnoludy:) Wyjatek to Gimli, ale jeden krasnolud napewno walczy inaczej niż cała armia. Jestem ciekaw strategii:) I ogólnie nie mogę się doczekać :D
We władcach pierścieni byli głownie orkowie i ludzie (no i troszkę elfów)natomist w Hobbicie będzie cała Armia elfów a do tego jeszcze ok 500 krasnoludów i wargowie.Myśle ze bitwa pięciu armii będzie zdecydowanie bardziej rozbudowana niz w ksiązce:)
Orkowie to... jakby to nazwać, upadłe elfy. Poprzez tortury Morgoth (czyli poprzednik Saurona, gdybyś nie wiedziała) wyhodował orków.
Natomiast gobliny to stworzenia bardziej podziemne ( w książce opisy dobitnie świadczą o tym, że gobliny są w dużej mierze podziemnymi istotami i nie lubią słońca, o orkach nie ma ani słowa w tym temacie) plus gobliny dosiadały wargów i żyły z nimi w sojuszach.
Mam nadzieję, że nie mylę się co do tych różnic :).
Morgoth to nie poprzednik Saurona, tylko jego władca, tak dla ścisłości. Był przecież Valarem, a Sauron tylko Majarem.
Z resztą, podejrzewam, że o tym wiedziałaś :)
Oczywiście. Miałam na myśli to, że Morgoth rządził pierwszy a po nim rządy objął Sauron. :)
Oczywiście, ,,podstawowa" wiedza musi być ;p. Niedawno dostałam w prezencie ,,niedokończone opowieści", a jakoże jest trudno o tę książkę u mnie w mieście, to z radością delektuję się zawartymi w niej w ,,wersji rozszerzonej" opowieściami z ,,Silmarilliona".
Przyłączam się do pytania Nessa_3.
Z tego co czytałem w internecie, w książkach nazwa "goblin" to synonim orka. Jednak w filmach jest rozróżnienie pomiędzy tymi rasami, Saruman w "Drużynie Pierścienia" skrzyżował goblina z orkiem, tworząc Uruk - Hai.
Tak samo stwory z Morii - czym one są? W książce to orkowie, na stronach internetowych też piszą, że to orkowie przystosowani do życia w podziemiach, ale przy ich zdjęciach (np. na One Wiki To Rule them All) często bywają podpisy np "Goblin archer". Więc czym są gobliny? W "Hobbicie" miały swoje królestwo, stolicę, króla, sprawiały więc wrażenie, że są autonomiczną rasą, niezależną od wszelkich czarnoksiężników, którzy "produkowali" orków do celów wojennych...
Być może jest to tak, że Tolkien nie rozróżnił ich do końca... A wydaje mi się, że większość ludzi myśląc goblin/ork wyobraża sobie dwie nieco różne istoty .
Cytat z Wikipedii:
"W świecie tolkienowskim orkowie to jedna z ras, zamieszkujących Śródziemie, wywodząca się z elfów schwytanych przez Morgotha, który za pomocą powolnych tortur wyhodował orków. Uczynił ich swoimi niewolnikami i odtąd orkowie toczyli zażarte boje z ludźmi, krasnoludami i elfami.
W pierwotnym wydaniu Hobbita i wczesnych szkicach Władcy pierścieni Tolkien nazywał orków goblinami i używał nazwy hobgoblin dla większych i silniejszych orków. W późniejszym okresie nazwy goblin i hobgoblin zastąpił w większości przypadków nazwami ork i Uruk-hai."
Gobliny i Orkowie to to samo z tym, że Gobliny pochodzą z czasów panowania Morgotha w Anbandzie. Po upadku i zatopieniu krain północy czyli Beleriandu orkowie Morgotha uciekli i skryli się w podziemiach gór mglistych i nie tylko - i to ich nazywamy Goblinami. A Orkowie już powstawali za czasów Saurona w Mordorze.
Orkowie - to bardziej ogólna nazwa, oby dwie rasy zostały wyhodowane przez Morgotha. Rozróżnia się:
- Orkowie niewolnicy - zniewoleni i upadli efowie, wyniszczona rasa. Byli silniejsi od goblinów i bardziej okrutni, ale jedyną ich wadą było to, że nie mogli przemieszczać się w dzień.
- Gobliny - jaskiniowi orkowie, można się z nimi dogadać, są mądrzejsi, mogą przemieszczać się w dzień i jedyną ich wadą jest to, że są słabsi.
A jeśli miałbym coś dodać od siebie tzw.swojej wyobraźni to według mnie gobliny są mniejszym, ale za to zręczniejszym gatunkiem. Zresztą takich jak mówiłem widział bym ich w filmie :)
Zainteresowanym polecam te dwie strony :)
Wyjaśnia wszelkie niejasności co do pochodzenia nazw ork, goblin i Uruk-Hai :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ork_%28%C5%9Ar%C3%B3dziemie%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Goblin
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uruk-hai
Pod bramą Morii w dolinie Azanulbizar.Temat niżej się rozpisałem akurat o niej:
http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Mnie+si%C4%99+marzy+zdj%C4%99cie+trzech+kr%C3%B3li.,1843750
Krasnoludy będą walczyć pewnie jak wikingowie do których ich przypisują czyli murem tarcz u łożonym niechlujnie i naprędce. Zostaną też ukazane jako siejące strach i obrzydzenie mali wojownicy z długimi brodami pewnie mało który będzie miał ukazaną twarz. W walce będą jak wypisani wcześniej wikingowie czyli z szałem wpadną w przeciwnika wybiją wielu wrogów i zaczną tracić moc oraz przewagę aż w końcu się wymanewrują jakoś i rozpoczną cykl od nowa tak ja odbieram słowa bohaterów z filmu i książki oraz wszelakie opisy.
Myślę że masz rację przyjacielu. Krasnoludy będą wykorzystywały potężny, aczkolwiek nieskordynowany atak. To najbardziej pasuje do ich natury.. Nawiasem mówiąc- bardzo jestem ciekawy jak Jackson przedstawi Beorna:) Chyba się nie doczekam..:)
Widzę masa tu "fanów" Tolkiena i znawców od siedmiu boleści. Goblin i Ork to to samo, nie różnią się niczym, ani pochodzeniem, ani wyglądem. W filmie natomiast owszem, to dwie różne rasy, ale to TYLKO W FILMIE.
Goblin to ork nie na odwrót, są różnice ale wyhodował je Morgoth . W Hobbicie nie wszystko jest rozwinięte, bo książka została napisana wcześniej niż Władca Pierścieni. Tak jak wcześniej pisałem:
"- Orkowie niewolnicy - zniewoleni i upadli efowie, wyniszczona rasa. Są silniejsi od goblinów i bardziej okrutni, ale jedyną ich wadą jest to, że nie mogą przemieszczać się w dzień.
- Gobliny - jaskiniowi orkowie(inaczej), można się z nimi dogadać, są mądrzejsi, mogą przemieszczać się w dzień i jedyną ich wadą jest to, że są słabsi."
P.S "Gobliny" patrz w górę według zebranych informacji, przypuszczeń są mniejsi za to zręczniejsi w przeciwieństwie do tych pierwszych. Możliwe, że ich gatunek, bądź nawet nazwa wyewoluowały ze względu ich późniejszego pochodzenia w podziemiach, jaskiniach Gór Mglistych. Według mnie są to nadal orkowie, ale można te rasy rozróżnić lecz z początku za panowania Morgotha byli jednakowo nazywani.
Chociaż jak tak szukam informacji to bardzo możliwe, że LordWieslaw55 ma rację i najlepiej to wyjaśnia.
Nie wiem czym będą się kierować w filmie, ale myślę, że podobnymi informacjami i spostrzeżeniami. Szkoda, że Tolkien nie zrobił dokładnych opisów i charakterystyki dwóch gatunków co ułatwiło bym ich spostrzeganie. Zawsze można przypuszczać i brać przeróżne informacje z książek, mierząc właśnie, że będzie to tak wyglądało dodając własne logiczne zdanie na ten temat.
Drogi znawco pozwól że Ci coś wyjaśnie. Ork (l.mn. orkowie; ang. orc, sind. orch) – rasa stworzeń ze stworzonej przez J.R.R. Tolkiena w mitologii Śródziemia.Orkowie zostali wyhodowani za Dawnych Dni, przez pierwszego Władcę Ciemności – Morgotha – poprzez torturowanie i upodlenie elfów. Nie znosili światła dziennego (wyjątek od tej reguły stanowili Uruk, stworzeni przez Saurona w Drugiej Erze oraz Uruk-hai stworzeni przez Sarumana jako hybryda Uruka i człowieka). Ich ulubionym pożywieniem było mięso, bez względu na pochodzenie. Posądzenie o kanibalizm, jak wynika z wypowiedzi Grishnákha, było obrazą dla orka, co pozwala sądzić, iż nie zjadali przedstawicieli własnej rasy.
Z orkami walczyli Quendi, krasnoludowie i ludzie (Liga Maedhrosa, Gondor, Arnor czy Rohan).
Szczególną znajomością orków w czasie Trzeciej Ery wykazywał się Aragorn, członek Drużyny Pierścienia – tropił ich przez 68 lat. Znał większość ich szczepów, rodzajów uzbrojenia, jakiego używali, oraz zwyczajów (po wyjściu z Morii ostrzegał, że zwykle mszczą swoich wodzów). Stąd wynika że gobliny były tylko szczepem orków.
P.S W akcji "Silmarillionu" (mitologii śródziemia) te istoty również nazywano Orkami.
Skopiować z wikipedii każdy potrafi :/ Tak się składa, że @Matt_888 ma rację (jak i inni), bo orkowie i gobliny to to samo, różnią się jedynie nazwą. Tolkien tworząc "Hobbita" wybrał gobliny, bo nazwa ta po prostu istniała wcześniej, natomiast później przy "Władcy..." i innych dziełach, dopiero wymyślił nazwę ork. Ale cały czas chodziło o tę samą rasę.
ale odpowiedziałeś mu w taki sposób jakbyś nie wierzył że mówi prawdę. Ale ok, skoro też tak sądzisz to spoko.
Sorki Julia. Nie miałem nic złego na myśli. Sarkazmem odpowiedziałem na sarkazm. Jeśli kogoś to zabolało- Przepraszam.
Wystarczy wyżej spojrzeć "Możliwe, że ich gatunek, bądź nawet nazwa wyewoluowały ze względu ich późniejszego pochodzenia w podziemiach, jaskiniach Gór Mglistych" tzw. w przeciwieństwie do pozostałych orków, którzy stali się niewolnikami swojego pana.
Wydaje mi się, że jednak orkowie różnią się jakoś od goblinów i sam Tolkien ich rozróżniał. W Hobbicie pod koniec 7 rozdziału gdy gandalf żegna się z krasnoludami i Bilbem wypowiada takie zdanie: "Zanimbyś obszedł od północy Mroczną Puszczę, trafiłbyś na doliny Szarych Gór, gdzie po prostu roi się od goblinów, szkrzatów i orków najgorszego pokroju". Str. 111w przekładzie Marii Skibniewskiej.
Postaci Beorna i ja jestem ciekaw :-) Ale chłop to będzie potężnej postury na pewno :-)
A co do Orków i Goblinów to faktycznie jeden ch....
Ja myślę, że Goblinów w Hobbicie Peter Jackson pokaże mniej więcej tak jak pokazał ich w Morii.
No i ciekawe jak wyglądać będzie postać Króla Goblinów :-)
Oby w kolejnym filmiku z planu uchylili nieco rąbka tajemnicy :-)