W "Hobbicie" jest scena w której Gandalf w grocie trolli znajduje miecz. Ma on taką samą rękojeść jak Narsil. Mało tego! Jest on nazywany jako "miecz królów Gondoru". Jak to mozliwe że miecz który czterysta lat temu został złamany a we Władcy Pierścieni spoczywa w kawałkach w Rivendell, znalazł się z grocie trolli na jakimś pustkowiu i do tego w całości?
Glamdring: http://www.goods.pl/images/products/pl/LOTR_Glamdring_The_Sword_of_Gandalf_the_W hite_UC1265+UC1417BL.jpg
Anduril: http://www.goods.pl/images/products/pl/LOTR_Anduril_The_Sword_of_King_Elessar_UC 1380ASNB.jpg
Ostrze pękło ja już z 3000 lat wcześniej. gdyż był to koniec drugiej ery, a tu mamy 29 wiek 3 ery. Było mówione ze jest to miecz króla Gondolinu nie Gondoru. I Narsil a Glamdring wyglądają inaczej. Kolega Seba przedstawił to wyżej obrazowo. Więc nic co mówisz nie ma pokrycia z rzeczywistością świata Tolkiena. Błędem np. są wargowie. Jak każdy fan Tolkiena wie wargowie występowali tylko po wschodniej stronie gór mglistych( nie licząc tych wyhodowanych przez Sarumana) w filmie natomiast mamy jeźdźców wargów po zachodniej stronie gór mglistych. Jest ot strasznie naciągane gdyż tak duży odział który jeździ na zwierzętach nie mających prawa istnieć, szybko został by szybko zlikwidowny przez strażników północy ludzi Eriadoru lub wysokie elfy. To są prawdziwe błędy.
"Błędem np. są wargowie. (...) To są prawdziwe błędy."
W zespole Jacksona są specjaliści od Tolkiena, których celem jest wyłapywanie niuansów, które pozwoliłyby właścicielom praw autorskich pozwać PJ za nieautoryzowane użycie pewnych nazw czy fragmentów z innych książek do których PJ nie ma praw.
Naprawdę myślicie, że taki oczywisty błąd by popełnili? Jest to po prostu świadome działanie Jacksona mające na celu uatrakcyjnienie filmu. A nie coś, co się przytrafiło przez niedopatrzenie.
A co miecza, to oczywiście chodzi o miecz króla Gondolinu, który wygląda trochę inaczej.
Ciekawi mnie gdzie w całym uniwersjum Tolkiena masz wzmiankę o wargach po zachodniej stronie gór mglistych. Jeżeli takie głupoty mają być uatrakcyjnieniem filmu to ja dziękuje za takie coś. Zaraz w bitwie pieciu armii pojawią się mumakile i trolle górskie.
No nie ma takich wzmianek, właśnie o tym pisałem. W momencie jednak kiedy wprowadził Azoga i Orków, to stwierdził, że muszą na czymś jeździć.
Mi to specjalnie nie przeszkadza, szczerze powiem.
Wiesz wielu przeszkadza np. brak Toma Bombalida w filmie mi przeszkadza obecność Wargów każdy znajdzie coś co kocha w tym filmie i coś czego nie lubi.
Nie był bym taki pewny że mumakile czy trolle się nie pojawią. Jackson będzie chciał nam bitwę uatrakcyjnić więc kto wie co tam zobaczymy :) O ile nie będzie głównych wątków zmieniać to takie zmiany można jeszcze zaakceptować. Gorzej kiedy zacznie zmieniać główne wydarzenia jakie są opisane w książce.
Już to zrobił Krasnoludów przed pająkami nie uratuje Bilbo ale Legolas więc to już ciężkie do strawienia.
No właśnie. Legolas z Tauriel mu pomogą. I to jest znaczne odstępstwo od książkowej fabuły, niestety....
Mogli przejść ale nie mieszkali tam. Dlatego że są to zwierzęta a zwierzęta wolą żyć na jednym terytorium lub migrować z punktu A do punktu B w określonym terminie. Wargowie po zachodniej części gór mglistych nie byli już nazywani wargami lecz wilkami. Wargowie jak podaje definicja z książki są to inteligentne wilki żyjące w dzikich krajach położonych na WSCHÓD od gór mglistych, podkreślam WSCHÓD.