Jestem swiezo po przeczytaniu Hobbita. Jakies 15 minut temu skonczylem go czytac - po raz kolejny - i naszlo mnie wiele pytan. Chodzi mi glownie o Bitwe Pieciu Armii.
Zaczynam... a wiec:
- jestem baaardzo ciekawy jak Jackson pokaze ta bitwe... w ksiazce calej bitwie poswiecone sa 3,5 strony plus 1,5 strony tzw retrospekcji Gandalfa na temat bitwy (tzn to co dzialo sie po tym jak Bilbo dostal kamieniem w glowe), ciekawi mnie czy PJ pokaze ja jako "huczna rozpier***ke" czy to bedzie cos w stylu bitwy o Helmowy Jar z "Dwóch Wież"
- czekam niecierpliwie na to jak bedzie wygladal Beorn w postaci niedzwiedzia... oby nie spieprzyli go przy pomocy efektow komputerowych... najbardziej ciekawi mnie moment jego "przeobrazenia"
- wyjatkowo nie moge sie doczekac zeby zobaczyc elitarna jednostke goblinow bedaca przybocznymi Bolga... wg ksiazki to moga byc o wiele lepsi niz Uruk-Hai z LOTRa
- ciekawe jak bedzie wygladalo przybycie Daina i jego armii... wyobrazcie sobie kilkaset krasnoludow z toporami, mieczami i tarczami maszerujacych pod Samotna Gore i gotowych na smierc w obronie Thorina... to moze byc zajebiste ujecie.
- no i najciekawsza chyba scena dla mnie... tzn pelna patosu i dramaturgii bohaterska smierc Kiliego i Filego w obronie Thorina... mam nadzieje ze tak bedzie wygladal ten moment i nie zgina w jakis glupi sposob... licze ze ta scena wywola lzy wzruszenia nie tylko u kobiet...
A Wy co sadzicie o tym? :)
Jackson robi na tyle świetne bitwy (chyba najlepsze), że nie ma czego się bać :) Ciężko mi to sobie wyobrazić, jeszcze armia Elfów i wargowie i orły...
Oby nie była to jedyna bitwa w filmie. Mam nadzieję, że film rozpocznie bitwa w dolinie Morii z udziałem kilkudziesięciu tysięcy zbrojnych. Bardzo dobrze wprowadziłaby w tematykę konfliktu krasnoludów z orkami.
Może w drugim filmie pokażą spustoszenie Ereboru przez Smauga? Chciałbym to zobaczyć.
Ja czule też ze pokażą sceny z bitwy w dolinie Azanulbizar ale to już tylko przeczucie które pewnie się nie sprawdzi
Przybycie Daina i jego armi - też uważam , że to może być świetna scena , a tak poza tym mnie najbardziej zastanawia postać Beorna i śmierć Smauga z jego runięcie na Esgaroth.
przepraszam że to nie na temat ) ale nie chce robić nowego wątku : takie coś do przesłuchania
http://www.youtube.com/watch?v=xkURvVITmIY&feature=g-all-lik
Raczej nie... ten utwor jest juz dlugo dostepny w sieci :) juz ktos go wrzucal na forum :)
Tak ale tylko po części muzyka od Howarda ale utwór jako utwór został zrobiony jak człowiek się wsłucha jest tam muzyka z dwóch filmów.
Dokladnie. Tam jest motyw z Władcy... chyba z Drużyny Pierścienia jesli dobrze kojarze.
Myśle i mam nadzieje że będzie pokazana bitwa w dolinie Azanulbizar. Wazna bitwa, wielkie zwyciestwo krasnoludów. Pewnie bedzie pokazane jak bardzo rozwscieczonei byly krasnoludy i jak atakowali w bojowym szale;] Mysle że o tym przypomni nam Thorin podczas spotkania u Bilba lub Beorna. Od dlugiego czasu fascynują mnie krasnoludy i jestem ciekaw jak P.J. przedstawi armie kilkunastu tysięcy krasnoludów, którze pędzą szaleńczo na wroga. Już widze te lscniące zbroje i wyrazy twarzy khazadów.
Druga bitwa na którą czekam to Bitwa Pięciu Armii . Tu P.J ma duże pole do popisu, ciekaw jestem oprocz samego starcia jak bedą wygladaly negocjacje miedzy Thorinem a elfami i reszta no i przybycie odsieczy khazadów. Jesli chodzi o samą bitwe to po prostu widze ten kawałek jak drużyna Thorina spada z całą siłą na wroga, widze zdziwienie przeciwnika i jak sie cofają, no i to cos w oczach tej druzyny.
Jeszcze ciekawe jestem Beorna, wasnie jego przemiany i tego jak będzie przedstawiony dokladnie.
To tyle, pozostaje czekac;D
Najbardziej boje sie tego, ze ukazany zostanie tylko poczatek bitwy, a reszty dowiemy sie np. z opowiesci gandalfa kilka dni po starciu. Jednak mam nadzieje ze PJ nas nie zawiedzie i caly przebieg walki zostanie ukazany w pelnej krasie ;D
Może nawet być retrospekcja Gandalfa, byle na filmie a nie w słowach. Tak jak w "Drużynie Pierścienia", gdy pokazana jest ucieczka z wieży Sarumana.