Fak je ale to będą efekty!
250 mln na film. Piraci z karaibów 3, Spider-man 3 oraz Zaplątani miały większy budżet.
Biorąc jednak pod uwagę, że WETA nabrała gigantycznego doświadczenia po Avatarze (na początku nie wiedzieli za bardzo nawet jak go zrobić, a teraz kończą już Tintina - drugi tego typu projekt), to efekty powinny nas wszystkich powalić. Przynajmniej ja na to liczę ;)
A ja bym wolała żeby było normalnie, w 2D... 3D jest super, ale przy filmach takich jak Avatar, nowoczesnych. Tu potrzebny jest klimat. A obawiam się, że siedząc w okularkach, mając wrażenie, że postać zaraz w Cb wleci, ten klimat gdzieś zniknie...
3D nie jest super, filmy-wydmuszki gdzie efekty specjalne zastępują treść też nie są super. Tym bardziej, że Hobbit to dość kameralna, niemal baśniowa opowieść. Nakręcona na modłę filmowego lotra sporo straci IMO.
No ale przecież kto by się przejmował takimi pierdołami jak wierność literackiemu pierwowzorowi, liczy sie zeby byly elfy orki smoki czarodzieje krasnoludy wojownicy duzo CGI i bardzo epickie bitwy w HQ 3D i NAKURVIX SURROUND. Wtedy jest fajnie.
A jak komuś potrzebne takie drobiazgi jak fabuła, to kupi sobie Hobbit MMO i utłucze Smauga z pięcioma milionami użytkownikow. I zaden Tolkien nie będzie się wtrancać.
Ja uważam że dzielenie tego budżetu na pół jest błędem, ponieważ po to jest film kręcony jak jeden by zmniejszyć koszty produkcji np. sceny w Sharier do obu filmów nakręcą teraz by już później nie "odbudowywać" tych scenografii
apropo budżetu.... wydaje mi sie ze nie dz ielą tej kasy na pol na pol tylko poprostu robia film za 500 mln i pokazuja go w 2 czesciach....... ale jesli mysle zle to napewno na druga czesc by poszlo mniej kasy bo nie b eda zaczynac wszystkiego od podstaw... rzeczy typu modele stroje itp sa zaplacone odrazu przecierz
Dokładnie. Oni to robią jako jeden film. To, że druga część wychodzi rok później, to przede wszystkim chwyt marketingowy. Bo jedna część zdąży już pobić rekordy box office, zrobić wielki szum w kinach, wyjść na dvd i blue-ray itp.
Jeśli ktoś nie pamięta, albo nie wie, to dodam, że LotR także był kręcony jako 1 film, a każda część wychodziła rok po poprzedniej.
Tak więc budżet dotyczy obu filmów, ale nie został podzielony, gdyż de facto jest to jeden projekt, podzielony 'sztucznie' na dwie części.