PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Nie wiem czy wiecie ale budżet tego filmu ma wynosic $ 317.000.000 co czyni go Rekordem .

FastSmith7

masz jakieś źródło? ja czytałem że budżet dla obu części będzie wynosił 500 mln czyli 250 na łebka.

xedor

Ja także słyszałam o 500mln, ale to z pewnością nie jest równie 250mln na jeden film!
Zastanówmy się... Duża, bardzo duża suma pójdzie na scenografię(zarówno wnętrza, jak i zagospodarowanie terenów, np filmowego Shire). W takim wypadku część scen do obu filmów kręcona będzie przy tych samych scenografiach, a więc nie płacimy podwójnie!(Oczywiście, można sumę potrzebną na zrobienie dekoracji podzielić przez dwa, jako na dwa filmy)
Stroje. Skoro już wydaliśmy potworne ilości pieniędzy na zbroje, broń i stroje elfów, krasnoludów i Hobbitów, to przecież te używane w pierwszej części, posłużą nam przy drugiej, mam rację?
Promocja. Zdecydowanie więcej funduszy zostanie przeznaczona na promocję pierwszego obrazu. Drugi reklamuje się praktycznie sam.
Jest jeszcze oczywiście wiele innych czynników wpływających na to, że tego budżetu po prostu nie da się podzielić na równe dwie części, do każdego z filmów, ponieważ to jest właściwie JEDEN obraz, ale w dwóch częściach. Zdjęcia robione są raz, nie na dwie tury, podobnie jak przy trylogii LotR.

ocenił(a) film na 8
DianaReachel

Dokładnie

DianaReachel

Dokładnie budżet pierwszej czesci ma wynosic 317 a drugiej 253 miliony (magazyn forbes)

ocenił(a) film na 8
FastSmith7

Coś mi sie wydaje że Avatar był rekordem z budżetem miliarda..tak czytałam aczkolwiek nie wiem czy to prawda

Justyna0810

Avatar miał 237 milionów budzet ...

FastSmith7

Oficjalnie, bo była też mowa o lewej kasie jaka poszła na ten film...

ocenił(a) film na 9
FastSmith7

avatar miał ponad 450 milionów budżetu 237 na film reszta na promocje

ocenił(a) film na 8
Valeriusz

Promocja się nie wlicza. Do tej pory największy budżet mieli Piraci z Karaibów: Na krańcu świata - 300 milionów

użytkownik usunięty
Rahabiel

Na drugim miejscu "Cleopatra" z 1963 roku (po uwzględnieniu inflacji jakieś 290 milionów $).

ocenił(a) film na 8

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia na co oni wydali w "Na krańcu świata" tę kasę ? Dla przykładu "Klątwę Czarnej Perły" udało im sie nakręcić za 120 milionów. Cleopatra natomiast musiała być droga. To były czasy w których jak na ekranie widac 100 tysięcy ludzi to oni naprawdę tam stali. Dziś takie sceny kręci się z 300 statystami a reszta to komputerowe klony.

Na pierwszym miejscu jest radziecka Wojna i pokój. Około 700 mln $.

ocenił(a) film na 8
FastSmith7

Jak przeliczyć na złotówki to miliard jest :) Ale tak to sroki za błędne info poprostu wyczytałam gdzieś to kiedyś w jakiejś gazecie.

użytkownik usunięty
FastSmith7

Z kosztami opracowania technologi 3D(których się jednak nie wlicza w budżet filmu) Avatar kosztował ponad 500 mln dol.

Justyna0810

Tak naprawde nie wiemy ile te filmy miały budżetu...

ocenił(a) film na 9
FastSmith7

Ale chyba większa część budżetu danego filmu,jakieś super mega produkcji idzie na gaże dla gwiazd?Nie wiem czy to prawda,ale ponoć J.Deep za ostatnich"Piratów" dostał 56 baniek$.Nielicho.Nie wiem,czy ktoś zgarnia więcej,albo coś w granicach tej mega kwoty.W którymś z numerów chyba "Filmu",co tez mnie trochę zaskoczyło,czytałem,że największe zyski filmy z Hollywood,a głównie wielkie produkcje czerpią z różnego rodzaju gażetów,zabawek,gier na podst.filmu,wydań DVD,soundtrack'ów,dupereli,itp,a ok 25% to zysk z biletów.Nie wiem ile w tym prawdy.A po sukcesie "Władcy pireścieni" producenci nie poskapia cencików na ten fil.Pewnie będzie najdroższy w historii,albo w ścisłej czołówce,bo sukces komercyjny juz ma murowany.

ocenił(a) film na 7
FastSmith7

A czy "Hobbit" będzie w 3D?
To może wyraźnie podnieść koszty.

Platton

Będzie. Niestety.

DianaReachel

Nie sądzę, żeby płaca dla aktorów była wyciągana z budżetu filmu. Trochę to by było bez sensu.
Co do piratów, na krańcu świata miało budżet 300 mln dolarów co jest obecnym rekordem.
Avatar nie miał o dziwo rekordowego, ale pewnie do tego dojdzie w następnych częściach..

ocenił(a) film na 10
Piter_

Gaża dla aktorów może być mimo wszystko całkiem spora, wprawdzie nie ma tu Johnnego Deppa a prawda jest taka, że cała obsada nie jest w połowie tak popularna jak jeden Johnny (popularna w tym przypadku nie równa się uzdolniona bo pani Blanchett to jedna z najlepszych aktorek stulecia), a suma gaży dla wszystkich aktorów może być tak wysoka jaką zgarnał jeden Depp. Za LOTRa najwiecej dostał Viggo Mortensen 2 miliony, a przeciez wtedy jeszcze nie był tak znaczący jak dziś. No i sytuacja zawodowa obecnej czołówki znacząca się zmieniła przez te 10 lat mogą sporo wyciągnąć, ale bez przesady. 3D bedzie pewnie najdroższe ;D

Platton

Obrobienie filmu do 3D kosztuje max 1.000.000 a wracając do avatara miał on budżet $229.000.000 A taki Hobbit Lub Harry mają budzet w Funtach