Nie wyobrazam sobie innego aktora w tej roli :/
Z tego co pamiętam w książce temat wygnania Saurona z Mrocznej Puszczy był ledwo liźnięty i wspomniany był tam tylko Radagast i ogólnie rada czarodzieji. Jej przywódcą był Saruman, ale tego dowiadujemy się dopiero we Władcy Pierścieni. Jeśli w filmie wątek ten byłby szerzej rozwinięty (byłoby miło) Saruman musi się pojawić, a wtedy nie widzę innej opcjji niż Christopher Lee w jego roli.
SARUMAN
wystepuje w bialej radzie i pelni tam warzniejsza funkcje od Gandalfa. Powinien wystapic
Ja gdzieś czytałem jakoś wiosną (nie pamiętam czy w jakimś artykule czy komentarzu) że zdjęcia do filmu miały ruszyć już w tym 2009tym roku w Nowej Zelandii. Jednak coś poszło im nie tak i wszystko się przesunęło przez sprawy związane z prawami autorskimi itp. Ze względu na to opóźnienie z udziału w filmie zrezygnował podobno Cristopher Lee (Saruman). Podobno uskarżał się że ze względu na swój podeszły wiek (87 lat) i inne zajęcia nie może sobie pozwolić na kilkumiesięczny pobyt w tak dalekim kraju podczas kręcenia filmu. W końcu w 2011 miałby już 89 lat..
Nie wiem na ile w tym prawdy. Nie mam żadnego źródła żeby to potwierdzić, może to plota.
Pozdrawiam
zdjęcia ruszają wiosną 2010 i potrwają pewnie z pół roku potem mają cały 2011 na obróbkę i w grudniu premiera. Nawet nie wiedziałem że Christopher Lee ma już tyle lat, i tak szacuneczek dla niego, że wogóle udziela się w takim wieku w filmach - teraz zagrał w Alicji w Krainie Czarów. Zobaczymy, jeśli stwierdzi że jest już za stary do roli Sarumana to mogą dać innego, podobnego do niego aktora. W końcu troszkę lat minęło pomiędzy wydarzeniami z Hobbita a Władcy Pierścieni. Poza tym będą mogli wytłumaczyć jego inny wygląd tym, że nie stał jeszcze po stronie zła, gandalf we Władcy też zmienił się z wyglądu ;)
jak nie był zły, w Hobbicie stał po stronie dobra przewodniczył białej radzie, był najmądrzejszym i najpotężniejszym czarodziejem. We Władcy Pierścieni zdradził przyjaciół, wszedł w konszachty z Sauronem, miał orki na swoich usługach i nawet chciał wykiwać samego Saurona zdobywając pierścień i samemu przejąć władzę w Śródziemiu - to chyba raczej nie są dobre uczynki ;)
nie zgadzam się, w książce jest wyraźnie powiedziane, że Saruman dużo wcześniej zaczął działac na szkodę rady i opóźniac pewne decyzje które trzeba było podjąc dużo wczesniej - jak wygnanie Saurona z mrocznej puszczy. Starał się też odwrócic uwagę Gandalfa i rady od pierścienia. Było jeszcze więcej przykładów ale w tym momencie nie mogę sobie przypomniec jednak jeśli ktoś wątpi to mogę znaleźc i podac dokładne cytaty :)