PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425212
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

"Hobbita" przeczytałem w tydzień. To krótka i przyjemna czytanka, wręcz bajka dla dzieci na dobranoc z paroma mądrościami. Jest bardziej baśniowa i awanturnicza niż "Władca Pierścieni. A mianowicie zastanawiam jak z takiej czytanki można zrobić dwuczęściową epopeję. Mam nadzieję, że film nie będzie przegadany i na siłę wydłużony, a tego się niestety obawiam.

ocenił(a) film na 10
ozzwald244

Oto się nie martw właśnie podzielenie filmu pokaże wiele rzeczy pominiętych w książce a im więcej dialogów tym lepiej.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Trzeba chyba wrzucić do opisu filmu stwierdzenie:
Filmowy Hobbit będzie miał znacznie szerszy zakres fabularny od książkowego i będzie znacznie bardziej poważną historią.

ocenił(a) film na 10
Radziol88

Dokładnie.

ozzwald244

W sumie chciałam napisać, że wierzę, że uda się zrobic to w sposób sensowny, ale szczerze mówiąć to wydłużenie do dwóch filmów kojarzy mi się tylko z naginaniem fabuły do oczekiwań wytwórni (kasa, kasa, kasa). Więc w sumie myślę dokładnie tak samo. Książka jest za krótka na dwa filmy i czego by nie robić, Jackson napocić się musiał, żeby to porozciągać. Mam nadzieję, że za wiele nie nazmyślał.

ocenił(a) film na 7
latelamb

Przecież wiadomym jest już od dawna, że w filmie znajdą się rzeczy które nie były opisane w książce, ale działy się w trakcie trwania Hobbita.

Joecrou

Tak, ale ja nie mówię o rzeczach, które możemy wywnioskować z opisów w innych książkach, tylko o tym, co w ogóle nie miało miejsca w świecie Tolkiena. Mam na myśli na przykład wprowadzanie nieistniejących postaci (przykładowo: elficka panna imieniem Tauriel bodajże) - chciałabym po prostu, aby takich rzeczy było jak najmniej, a podzielenie "Hobbita" na dwie części jednak wskazuje, że Jackson mógł się posiłkować takimi rozwiązaniami. Co do scen, które opisywane są przez Tolkiena i nie mają miejsca bezpośrednio w "Hobbicie" - z tym nie mam problemu :)

latelamb

Też nie lubię, kiedy na siłę wymyśla się wątki których nie było w książce, ale np. przyjście elfów do helmowego jaru było całkiem fajne :D.W Hobbicie o ile dobrze wiem jedyną rzeczą która pojawi się w filmie, a nie było jej w książce to właśnie ta elfka Tauriel.Jeśli ma być wprowadzona tak rozsądnie jak elfy w jarze, to nie mam nic przeciwko.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Jeszce pojedyncze nie wykrywalne zmiany jak to że Torin jest z krasnoludami podczas przygody z pająkami i inne takie akcje.

adrian229

O tym nie wiedziałem...

ocenił(a) film na 9
latelamb

Tauriel będzie tylko na chwilę, tak samo jak Legolas a w książce też go nie było.

ocenił(a) film na 9
latelamb

W filmie znajdą się zapewne również wydarzenia opisane krótko w Silmarillionie, które działy się równolegle z tymi z Hobbita (chociażby wątek "czarnoksiężnika" z dol Guldur). Ja osobiście cieszę się, że dostaniemy dwa długie filmy zamiast jednego - epickości Tolkienowskich nigdy za wiele:)

ozzwald244

Tego typu tematy sa wałkowane juz jakieś kilkanaście miesięcy ale ok odpowiem - będzie trochę nowych wątków pominietych w książce i tyle

ocenił(a) film na 6
ozzwald244

ja mam nadzieje, ze lwia czesc filmow zajma bitwy

ocenił(a) film na 9
maiev888

Drugiego na pewno w końcu bitwa pięciu armii :)

ozzwald244

też mi się wydawało, że będą podorzucane wątki z "Niedokończonych opowieści" i "Silmarillionu", ale piękno "Hobbita" polega na jego prostocie, chociaż mam nadzieje, że Jackson to zrobi naprawdę porządnie, bo na "Władcy Pierścieni się nie zawiodłem.

ozzwald244

Człowieku ja hobbita ostatnio w jakieś 4 godziny przeczytałem, chyba jesteś strasznie zapracowany

infrared118

I mam ci za to wręczyć medal? Bo nie rozumiem twojej zaczepnej uwagi?

ozzwald244

Nie denerwuj się człowieku, to nie miało być zaczepne. Po prostu stwierdziłem, że musisz być niezwykle zapracowanym człowiekiem skoro taka "krótka i przyjemna czytanka" zajęła ci tydzień. Aż boję się pytać w ile byś przeczytał trylogię Sienkiewicza...

ozzwald244

Wlasnie jestem w trakcie czytania hobbita w j. angielskim i to samo mnie ciekawi. Film b€dzie wydluzony i jak pierwsza czesc trylogii druzyna pierscienia wedlug mnie przy dlugi i nudnawy.

rutkowsky

Jak uważasz, ale mi ostatnio najbardziej 'spodobała ' się właśnie Drużyna Pierścienia mimo , że pozostałe dwie części też są świetne. Sądze jednak , że Drużyna Pierścienia najbardziej oddaje klimat Śródziemnia.

Nessa_3

wlasnie to jest fajne w tym filmie, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. Wielu osobom podobala sie wlasnie druzyna pierscienia bardziej niz pozostale czesci. Mnie na odwrot. Moze dlatego, ze pozostale czesci sa bardziej dynamiczne i oczywiscie koncza sie wielkimi bitwami. w druzynie pierscienia poczatek wcisnal mnie w fotel.

Autor posta ma racje, bo Hobbit sam w sobie jest krotka ksiazka i zrobienie z niej dwoch czesci filmu po 3 h to nielada sztuka. Tutaj jest tylko jedna bitwa. Ale i tak jestem fanem Tolkiena i mam nadzieje, ze film bedzie nie gorszy od Wladcy pierscieni, ktora uwazam za najlepsze sfilmowane fantasy w historii kina.

rutkowsky

Przecież już od dawna wiadomo, że w filmie zostaną pokazane wydarzenia, których nie było w książce, były tylko lekko opisane.Co do bitew, to możliwe, że będą 3.