PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424908
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Dziwoląg 

ocenił(a) film na 9

Na samym początku zaznaczę, że ogólnie film jest w miarę. Oceniam 7/10 tylko ze względu na genialną scenę z Gollumem. A czemu uważam, że "Hobbit" to dziwoląg? Bo pełno w nim skrajności. Z jednej strony mamy "słodziutkie" jeżyki i króliczki a z drugiej odcinanie głów i rzucanie nimi. PJ nie za bardzo wiedział co chce zrobic: czy baśń, czy coś poważniejszego, w stylu LOTRa. Może chciał znaleźc złoty środek, ale ten "środek" miałby byc mieszaniną baśniowości i powagi stonowaną przez cały film. To tak jak w matematyce - minus i plus nie daje zero, ale minus. Więc to jest ogromny minus "Hobbita". Nie jest zrobiony ze smakiem, tak jak LOTR. "Hobbit" jest też za bardzo przekolorowany i przesłodzony. Historia sama w sobie ma baśniowy charakter i nie trzeba było tego "podkręcac" w komputerze. Wszędzie mamy oczoje**e wschody i zachody słońca i pełno złocistych odcieni. Może by to tak nie raziło, gdyby twórcy nie chcieli tego jakoś połączyc z LOTRem. Ale mamy pierwsze sceny ze starym Bilbo i Frodo. Zresztą i tak jest tam błąd, bo w "Drużynie.." na początku Bilbo jak pisze książkę woła Frodo i nie wie, gdzie on jest, a tymczasem w "Hobbicie" jest świadkiem, jak ten wybiega na spotkanie z Gandalfem. Swoją drogą początek w Shire w FOTR o wiele bardziej przypomina klimat książkowego "Hobbita". No ale wracając też do połączenia z LOTRem - czemu wargowie wyglądają inaczej? Fakt, design fajny, ale powinni byc konsekwentni. Poza tym trochę za bardzo przypominają mi tego wilka z "300". I skoro jesteśmy przy "300" to właśnie wiele scen przypomina mi ten film. Np. sceny retrospekcji - kolorystyka (pomarańczowa poświata i komiksowośc) w bitwie pod Morią, Azog podobny do tego dryblasa, nawet sposób w jaki tryskała krew z jego odciętej ręki przywodziła na myśl sceny z "300". Ogólnie film jest MEGA sztuczny. Erebor wygląda tragicznie, Rivendell lepiej wyglądało w LOTRze i do tego komputerowy Azog i gobliny, KOSZMARNE CGI-zwierzęta Radagasta i wiele, wiele innych. Jedynie Azog ma ten plus, że ogólnie jest świetną, ciekawą postacią, więc tu na plus filmowi, mile się tu zaskoczyłem. Ale żeby była "równowaga" mamy pieprz***tego Radagasta. To jak przywraca do życia jeżyka (debilne to, kompletnie nie pasuje do Śródziemia), czy scena z patyczakiem są żałosne. Do tego jeszcze dochodzą łamiące wszelkie prawa rządzące Wszechświatem, sceny z niezniszczalnymi krasnoludami. Powinnie zgianąc z miliard razy, ale wszyscy dożyli do końca. Nawet Thorin, który przyjął na machę potężny cios maczugą, który nawet go nie zadrapał. I jak dla mnie film ten (poza paroma scenami) jest pozbawiony klimatu, a także dramaturgii (np. scena, gdy Thorin idzie na Azoga). Nawet muzyka, mimo że sama w sobie świetna, nie jest tak dobrze dopasowana do scen (np. motyw Nazguli w przed chwilą wspomnianej scenie). Jednak ta genialna scena zagadek tak mi się spodobała, że ostatecznie oceniam na 7/10.

marvolo_1998

O znowu ty trollu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

palancie jeden zrozum wreszcie, że ludzie którzy się nie zgadzają z takimi tłukami jak ty to nie trolle- idąc tym tropem 99% użytkowników to trolle a tylko ty, twoje alterkonta i przydupasy bez mózgu jak lordbyron to normalni użytkownicy
użyj mózgu i dostrzeż wreszcie, że jesteś w mniejszości - to nie reszta użytkowników jest patologiczna lecz ty !

Marq_94

Ja nie mówię że większość jest patalogiczna tylko niektóre osoby.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

patologia to z definicji odbieganie od normy- o ile mi wiadomo to ty jestes w mniejszosci an tym forum i denerwujesz 99% uzytkownikow stad prosta implikacja- ty jestes patologiczny i lepeij nam by bylo bez ciebie ( a przynajmnij dopoiki nie zmienisz sposobu bycia tj. wtracania sie w kazdy temat, powtarzania do usranej smierci nic niewnoszacych zdan jak "spadaj na drzewo trollu jeden, ten film to arcydzielo" czy wyzywaniu normalnych uzytkownikow, wypadaloby tez byc otwartym na inne zdanie a nie uparcie twierdzic, ze racja jest po twojej stronie, mimo, ze wszystko przemia przeciwko temu) -.-

Marq_94

Ja normalnych użytkowników nie obrażam tylko tych co zakładają głupie tematy lub trolluja czyli jakieś 25 % uzytkowników niestety. mamy aż tyle trolli.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ale facet, który założył ten temat nie jest trollem a jego spostrzeżnia są ciekawe i nie ma co go obrażać ... ty obrazasz ludzi, ktorzy dostrzegli wady hobbita , ne podajesz kontrargumentow a jedynie kretynskie, nicniewnoszace stwierdzenia, że śledziłeś videoblogi i masz kronike -.-

nie wiem czy dotarło do ciebie, że jesteś postrzegany jako troll nr. 1 na tym forum -.-

ocenił(a) film na 7
Marq_94

AMEN

Marq_94

Wchodzisz tu raz na wielkie święto i myślisz że zabłyśniesz inteligencja? To nie ta bajka. Skończ swoje popisy. Może jak zaczniesz częściej wchodzić na forum do dostrzeżesz moje argumenty.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

to jak z Modą na sukces... oglądam jeden odcinek na rok i jestem an bieżąco ;) (specjalnie dla ciebie wytłumacze, że to metafora, nie ogladam MnS :D)
u ciebie jest podobnie, wchodzę rzadko, ale zawsze, ZAWSZE spotykam ciebie, pod każdym DOSŁOWNIE postem i twoje kretynizmy W KÓŁKO TE SAME -.-

PS. Wchodze czesciej ale rzadko sie odzywam, zwykle gdy robisz z siebie szczegolnego kretyna :D

Marq_94

O widzę że poznaliśmy na j. polskim co to metafora. Brawo! Dostajesz 6+

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

no no, troche (nieznacznie) urosles w moich oczach pokazując, że nieobce jest ci pojęcie sarkazmu ;)
myslalem, ze trzeba ci tlumaczyc, bo nie raz interpretowales moje wypowiedzi doslownie i powodowalo to przerozne niesnaski ... no ale milo, ze sie czegos nauczyles jednak :P

Marq_94

Hahahha twoje wypowiedzi są tak smieszne że po prostu padam jak je czytam:D myślisz że jak masz w nicku datę urodzenia i masz jakieś 19 lat to ci wszystko wolno? A tak przy okazji jak tam matura? Chociaz po twojej inteligencji wnioskuję że byłeś w szkole zawodowej nieprawdaż?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

i vice versa ;)
nie nieprawdaż
i matura jest za tydzień ćwoku :P
a jak tam egzaminy gimnazjalne ? :D a nie zapomniałem, przecież ty napisałeś książkę, więc pewnie czesc humanistyczna zdana na 100% (co z tego, ze nie potrafisz napisac wypowiedzi zlozonej z wiecej niz 2 zdan ;) czytac ze zrozumieniem tez nie potrafsz, o czym niejednokrotnie sie przekonalismy :P )

PS. Ciekaw jestem kiedy twoj "wysoce rozwiniety" umysl skapnie sie, ze to wszystko prowokacja, zeby posmaic sie z najwiekszgo tępaka na forum... tak, o tobie mowa :D

Marq_94

No własnie jestes prowokatorem.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

no shit Sherlock o.O

kamilxxx09

Powiedział największy troll na tym forum, który ma czelność wyzywać normalnych użytkowników.

marvolo_1998

Aha fajnie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ty brałeś udział w 996 dyskusjach tylko i wyłącznie dotyczących Hobbita, w każdym jest z 30 twoich tępych wypowiedzi :O
get a life nerd ! zatruwasz życie od dwóch lat ludziom na tym forum, Grima Gadzi Język mógłby się od ciebie uczyć :D

Marq_94

Bo ja siedze praktycznie tylko na tym forum. I ty sam zatruwasz wchodząc tu raz na jakiś czas bałwanie. Ja przynajmniej jak coś znajde o Hobbicie nowego to wklejam linki, dzielę się spostrzeżeniami itp a ty tylko obrażasz innych i trollujesz.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

nir wydaje mi się, żebym obraził kogoś innego poza toba :D poza tym również dzielę się spostrzeżeniami z normalnymi użytkownikami (jak nie wierzysz to sprawdź)
zdanie, że siedziesz tylko n tym forum jest przykre... nie masz życia ? rodzice trzymaja cię zamkniętego w piwnicy? w sumie nie dziwie się bo też bym nie miał przyjaciół gdybym miał taki charakter :D
zreszta szkoda, że nie widzisz, że na jeden twój sensowny temat przypada 10 idiotycznych i 3\4 komentarzy se powtarza i obraza innych uzytkownikow... i tak od 2 lat ;\

Marq_94

No pogadaj sobie.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Zaproś wreszcie mnie do znajomych

ocenił(a) film na 6
lordbyron

Hahaha:D
Padłam. Tak się właśnie zastanawiałam, czy jesteś alterkontem kamila, ale okazało się, że Ty mu się tak po prostu podlizujesz, delikatnie mówiąc. Urocze.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Powiedz mi jedno. Śledziłeś szczegółowo powstawanie Ojca Chrzestnego, Życia Carlito'a, Labiryntu Fauna, Batmana i innych filmów, które tu oceniłeś?

Ciri94

Nie, ale ja ich głupio nie komentuję. Wystawiłem tylko ocenę.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Jeszcze tego by brakowało, żebyś zaczął komentować inne filmy. Wystarczy że tutaj wkurzasz 3/4 użytkowników. Skończysz z tym kiedyś?

Ciri94

To że wkurzam to nie mój problem. Jestem tylko człowiekiem.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Każdy z nas jest. Ale większość normalnych użytkowników stara się tu jakoś koegzystować z innymi w spokoju. No wiesz, nie wszczynamy co chwila kłótni, nie wyzywamy od trolli bez powodu, szanujemy zdanie innych etc.

Ciri94

No wiesz ale jak pisze normalnie a mi ktoś wyskakuje z tekstami typu "Na stos" no to sorry. Niektórzy mają coś z głową.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

"nie śledziłeś produkcji, nie wiesz ile w ten film włozono pracy, nie posiadasz przewodnika i kronik, do widzenia!"
"No dokładnie. twoje zdanie jest g**** warte"
"Idź oglądać Seksmisję trollu"
To byłeś Ty obrażający innych/nie szanujący cudzych opinii. I to tylko w tym jednym temacie. Teraz wskaż mi posty, które tutaj Ciebie obrażają.

Ciri94

Pragnę zauważyć że napisałem tylko na początku że się nie zna a Banner wyskoczył że jestem żałosny.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Owszem, ale to już była odpowiedź na Twoje wysoce niekulturalne zachowanie.

Ciri94

Ja nikogo nie obraziłem na początku tylko odpowiedziałem na temat zawierający kłamstwa.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

To trzeba się było ładnie odnieść do treści posta Bannera, a nie po prostu powtarzać to, co trąbisz tu od paru miesięcy. "Nie oglądałeś videoblogów, nie masz kronik, więc jesteś trollem". Porównaj sobie swoje bogate wypowiedzi z postami Joecrou, lelen_lis czy kordruma (tego ostatniego akurat tu nie ma). Oni faktycznie mają coś do powiedzenia, tylko tylko potrafisz obrzucać błotem tych, z którymi się nie zgadzasz.

Ciri94

Nie będę zgadzać się z kłamstwem.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ja pie.rdole. Takiego stopnia tępoty nie da się nawet komentować. Próbuję z Tobą rozmawiać normalnie, ale nie jest to możliwe, bo nie rozróżniasz najbardziej podstawowych pojęć.

Ciri94

Za to rozróżniam kłamstwo od prawdy. Nie będę zgadzać się z tym co załozył temat bo jego argumenty to brednie.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

A rozróżniasz swoje opinie od faktów? "jego argumenty to brednie" - Ty nie podałeś ŻADNYCH argumentów. Wypunktuj mi tu, proszę, wszystkie brednie napisane przez Bannera.

Ciri94

1. Że Peter nie wiedział co robi.
2. Że baśń i mrok to minus
3. Że Hobbit jest przesłodzony.
4. Że zachody i wschody słońca są minusem filmu.
5. Że wargowie wyglądają nie tak jak powinni
6. Że film jest sztuczny
7. Że Erebor (który jest monumentalny i piękny) jest tragiczny
8. Że komputerowe postacie są koszmarne
9. Że Radagast jest piep**ony.
10. Że krasnoludy są niezniszczalne (no sorry ale po co mają ginąć skoro w książce nie giną)
11. Że nie ma klimatu
12. Że muzyka jest niedopasowana do scen.
To są kompletne brednie wynikające z braku wiedzy na temat tego filmu. Założyciel tematu to zwykły troll myślący że jak rozwinie swoją wypowiedź to jest królem i wszystko mu wolno.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Eee, a co, może nie wolno wyrazić swojej opinii? Bo tylko Twoja jest właściwa i każdy, kto ma inną nie ma prawa się wypowiadać, tak?
Dobrze wiesz, że prawdziwy troll napisałby po prostu "1/10 gó.wno". I tyle.
Banner ma rację, że Hobbit jest zawieszony gdzieś między bajką a powagą LOTRA - jemu się to nie podoba, nie masz prawa go za to obrażać. Hobbit jest przesłodzony - niektórzy po prostu nie lubią takiej ilości efektów specjalnych, może im się nie spodobać zbyt jaskrawa kolorystyka. Ekhem, zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, ale chodziło o zbyt sztuczne wschody i zachody, nie o sam fakt ich wystąpienia. To samo jest z Ereborem (Erebor mi się akurat podobał) i postaciami komputerowymi (tu się zgadzam z Bannerem) - to po prostu kwestia gustu - jedni wolą więcej efektów, inni mniej. Zdaniem Bannera historia jest sama w sobie wystarczająco bajkowa i nie trzeba dodatkowo jej charakteru podkreślać jej charakteru kolorystyką czy efektami - zrozum, że niektórzy mogą to odebrać jako przesyt. Radagast jest popie.przony - no przecież jest, jest cholernie ekscentryczny jak na Istari. Nie chodzi o fakt, że krasnoludy nie giną - chodzi o podkreślenie tego ich nadzwyczajnego farta w praktycznie każdym momencie filmu. Klimat i jego odczucie to kwestia czysto subiektywna i to nigdy nie będzie żaden argument. Z muzyką też się nie zgadzam, nie zauważałam jakiegoś rozdźwięku.

Ciri94

Co do klimatu to owszem odczucie subiektywne ale reszta to kochany elementy składające się z faktów. I jeśli coś prezentuje się doskonale to każdy musi się z tym zgodzić. jemu może się to nie podobać ale nie może pisać że to takie jest. Mi się też jakiś film może nie podobać ale wiem że i tak jest świetny.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jejku.. Ale ty jesteś tępy 0.o BTW. Jak ci poszedł egzamin gimnazjalny?

Baginzys

I kto tu kogo obraża.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ty też jesteś nieuprzejmy, nie odpowiedziałeś Baginzyzowi na pytanie:)
Nie, to nie są fakty. Według Ciebie faktem jest to, że im więcej efektów, tym lepsza oprawa wizualna filmu?

Ciri94

Wizualnie przecież Hobbit bije każdy film na głowę. Może prócz Avatara który jest na równi.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ech, a od kiedy jesteś aż takim ekspertem w dziedzinie kinematografii, żeby stwierdzić, jaki film w dziejach jest najlepszy od strony wizualnej? Przecież oglądasz głównie bajeczki. Jak już bierzesz się za coś naprawdę dobrego i uznanego, zazwyczaj nie potrafisz tego docenić. Dla Ciebie piękno oprawy wizualnej filmu polega tylko i wyłącznie na użyciu jak największej ilości efektów specjalnych. W tym momencie przychodzi mi do głowy parę tytułów lepszych pod tym względem od wymienionych przez Ciebie.
Dom latających sztyletów
Samotny mężczyzna
Labirynt Fauna
Oczywiście, tu nie wszystko opiera się na masie efektów, filmy utrzymane są w pieknej kolorystyce, no i moim zdaniem są dużo ciekawiej zrobione od Avatara i Hobbita.

Ciri94

Z tych filmów widziałem tylko Labirynt Fauna. I nie akurat on jest jednym ze słabszych graficznie filmów.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Powiedz mi, który sposób rozumienia Twojej wypowiedzi jest właściwy.
1. I nie, akurat on jest jednym ze słabszych graficznie filmów.
2. I akurat on nie jest jednym ze słabszych graficznie filmów.
I ponawiam pytanie, no nie było ono retoryczne - od kiedy jesteś aż takim ekspertem w dziedzinie kinematografii, żeby stwierdzić, jaki film w dziejach jest najlepszy od strony wizualnej?

Ciri94

Nr 1. Chodzi o filmy fantasy
A od kiedy ty jesteś ekspertem żeby podawac przykłady filmów?

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Nie uważam się za eksperta, ale widziałam trochę więcej niż Ty (także w obrębie filmów fantasy). Przykłady podawać każdy może. To Ty przedstawiasz swoją opinię, że Avatar i Hobbit są najlepsze od strony wizualnej, jako jedyną właściwą.