PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

12 wspaniałych i szef

http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2011/07/thorin2-2048x1 536.jpg

obleh

spodziewałem się czegoś innego

ocenił(a) film na 9
lotr12345

A dla mnie wygląd wszystkich trzynastu jest po prostu zajebisty,już się nie mogę doczekać jak to będzie w ruchu wyglądać

obleh

''Szef'' wygląda jak dzikus z Dunlandu lub korsarz z portu Umbar.

ocenił(a) film na 7
obleh

http://niezlekino.pl/2011/07/17/thorin-i-parszywa-dwunastka-foto-2/thorin-i-s-ka -czesc-1/top#content Zdjęcia całej 13 w HD, widać fajne szczegóły jak to, że Dwalin ma wytatuowaną głowę (!).

ocenił(a) film na 7
Gimli_syn_Gloina

Nie powiem, że wszystkie kraśki mi się podobają . Jest tak, bo nie pasują do końca do obrazu, który stworzyłem w głowie, gdy pierwszy raz przeczytałem Hobbita . Jednak rozumiem reżysera, każdy musi być charakterystyczny, nie mogą być monotonni . Ja to widzę tak, patrząc na każdego po kolei (chodzi mi tu konkretnie o zdjęcia, które nadesłał "Gimli_syn_Gloina") :

Thorin -surowy, dumny, władczy . Na pierwszy rzut oka budzi respekt, szczególnie w ujęciu z mieczem .
Bombur - iście polski szlachcic, jego protoplasta to chyba Pan Zagłoba .
Bofur - taki wyluzowany górnik / tatarzyn na co wskazuje charakterystyczny wąsik i czapka prosto ze stepów .
Bifur - Co on ma w głowie ? Krasnoludzki, jak najbardziej . Chociaż, ta osobliwa pika (?) każe mi go porównać nieco do korsarza z Umbaru .
Nori - niepozorny, ale zręczny . Bystrość w oczach .
Ori - sam nie wiem . Wygląda nieco jak jeden z dżentelmenów z filmów o średniowieczu, którzy stojąc na targowiskach, głosili "prawdy" na temat końca świata .
Dori - zawziętość wypisana na twarzy. Pierwszy do bitki .
Balin - kreacja istny majstersztyk . Choć brakuje mi u niego wąsów, ma dosłownie wypisane na twarzy to, co widziałem w postaci Balina cały czas, czytając niegdyś "Hobbita". Krasnoludzką potęgę dawnych dni, która przeminęła gdzieś i zginęła w otchłani Morii . Oczy to mądrość i doświadczenie, a zarazem gorycz.
Dwalin - iście monumentalna postać, jak na krasoluda. Jest niczym Ajax z "Troi". W tym przypadku Dwalin wydaje się być synonimem słowa "weteran" . Podobnie jak Thorin, budzi respekt . Typ, którego nic już na tym świecie nie zdziwi, ani nie zaskoczy .
Oin - Duma, duma i jeszcze raz duma . Wygląda bardzo majestatycznie.
Gloin - Bardzo krasnoludzki (według mojego prywatnego szablonu :)), stary Gimlego, ot co . Podejrzliwość w oczach, pomieszana z pewnością siebie . No i topór z Ereboru - to mówi samo za siebie .
Fili - poczciwy, zwinny młody krasnolud o dobrym sercu .
Kili - "zagroźcie,że utniecie mi głowę, a i tak nie zdradzę, gdzie są moi towarzysze." Wygląda na walczaka kreowanego nieco na elfa. Generalnie jest w nim mało z krasnoluda .

ocenił(a) film na 7
Tommy_Red

+ do Doriego - wygląda na kogoś, kto nie przebiera w słowach... przynajmniej tego nie lubi .

Tommy_Red

Krasnoludy, które mi się najbardziej podobają to: Thorin - wygląda na gościa z klasą, ze zdolnościami przywódczymi, który walkę mieczem ma obcykaną w jednym palcu; Dwalin - maszyna do koszenia wrogów, Balin - łebski gość, którego rad warto słuchać; Oin i Gloin - wyglądają na sprawdzonych w boju, którzy chcą odzyskać złoto za wszelką cenę; Bifur - widać, że wspinaczka to jest to w czym jest najlepszy; Bombur - jak on coś ugotuje to nie ma bata i każdy zgłodniały podróżą zje ze smakiem jego jadło; Dori - widać, że ma coś do udowodnienia i chęć zemsty na smoku jest w nim wielka.

obleh

kili w ogóle nie przypomina krasnoluda tylko wygląda jak pomniejszony dunedain