Tylko sobie wpisałem w google encyklopedia śródziemia i wyskoczyło data wydania: 2002.
http:// ksiazki. polter. pl/Encyklopedia-Srodziemia-n11109
Czyli kolejne wydania, coś do książki wydają w 2002 miała 281 stron, w 2003 roku wyszła z 319 stronami: http://ksiazki.wp.pl/bid,21075,tytul,Encyklopedia-Srodziemia,ksiazka.html , no a teraz ta z 512. Podałeś za mało informacji w pierwszym poście.
Taka różnica liczby stron oznacza, że możemy oczekiwać praktycznie nowej książki pod tym samym tytułem. Nie czytałem wcześniejszych wydań, więc pozwolę sobie poczekać na nowe :)
Pewnie co rok wydają z 10-20 stronami więcej, nowe wydanie by zbić kasę, pewnie znajdą się osoby co mają każde wydanie ;].
Jprdl lepiej zgrać, tylko mi nie mów, że nic nie zgrywasz. Jest masa lepszych ksiązek ktore warto kupić.
Wygląda na kolejne wznowienie. Kto nie czytał też po prostu musi ją kupić, bo jest doskonałą pozycją.
Teraz będę miał i Atlas i Encyklopedię. Hahaha nawet teraz weszła jakaś książeczka dla dzieci od 4-6 lat z jakimiś kolorowankami z Hobbita i łamigłówkami i niby ze zdjęciami z nowego filmu. Od 4 września.
Nie ma co się dziwić, że Encyklopedia Śródziemia ma więcej stron niż poprzednio, skoro format książki jest 130x205 i do tego oprawa miękka (zbieram tylko z twardą, nie niszczy się tak jak w miękkiej) a stare wydanie Encyklopedii ma format 173x246... i do tego w oprawie twardej.
Zagadki Śródziemia też mają mały format i do tego miękka oprawa. .. oj nie podobają mi się te formy. Zaczekam... może pokuszą się o większy format, pasujący do reszty kolekcji i w twardych oprawach. Amber się nie popisał... :/
Ciekawe czy ktoś się kiedyś pokusi o polskie tłumaczenie Historii Śródziemia w 12 tomach. Dawno temu przetłumaczono dwa tomy i w sprzedaży były w trzech tomach jako Księga zaginionych opowieści.
Być może kiedyś....
A byłaby to ciekawa pozycja. No ale mam nadzieję, ze np. taki Amber weźmie się do roboty i wreszcie o coś NOWEGO się pokusi. Bo póki co mają tendencję do nowych wydań czegoś co już po kilka razy wypuszczali.
Ostatnio kupiłem nowe wydanie Hobbita. Piękna okładka, różnica może kilku stron, ale wynikająca z formatu i samego druku a nie nowych treści... i niestety doszukałem się w kilku miejscach literówek.
No na litość boską, wydają książkę która była już ze 2-3 razy u nich w druku i wciąż pojawiają się błędy. Robią to raczej na zasadzie KOPIUJ - WKLEJ... kompletnie się nie przykładając.
TAk więc lepiej by postawili na jakość i na nowości niż na wznawianie czegoś co już było.
A Historia Śródziemia właśnie do tych NOWYCH treści należy.
W takim razie te dwie pozycje trzeba mieć obowiązkowo :) Dobrze by było, gdyby kiedyś Amber wydał tą "Historię Śródziemia" lub wznowił KZO, ale póki co na to nie ma szans, bo wszystko na razie blokuje Christopher i Tolkien Estate. Tak samo mogi by wznowić kiedyś "Przygody Toma Bombadia", "Pan Gawen i Zielony Rycerz" itd, ale to marzenia niestety...
Oj, sory, "Przygody..." znajdują się w"Opowieściach z Zaginionego Królestwa", które też mam :)
No i jak widać, nawet do niej nie zaglądałeś :P
A tak swoją drogą... uważam, że te 2 wydania, są kiepskiej jakości. Nie dość że format inny niż chociażby Władcy Pierścieni, to do tego jeszcze w miękkiej okładce... ja mam starsze wydanie Encyklopedii Śródziemia. Poczekam aż Amber się nieco przyłoży i da lepszą jakość.