PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425157
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Czy tylko ja nie kojarzę Galadrieli w Hobbicie?

kilek1

No. Na 100% nie było takiej postaci w książce. Może będzie tylko z nią związane jakieś wspomnienie czy coś.

kamil_makowski_11

radzę poczytać troszke więcej o hobbicie

ocenił(a) film na 10
kamil_makowski_11

Była choć nie wymieniona tak samo Legolas czy Aragorn

ocenił(a) film na 9
adrian229

Nie było jej, a czytałam książkę miesiąc temu --ale książka jest słaba, na pewno Jackson zrobi z niej coś ekstra, tak jak z Władcy Pierścieni -- wg mnie uproszczenie niektórych wątków pomogło filmowi

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

Książka słaba ty się chyba nie słyszysz książka jest arcydziełem literatury fantasy obok Wp.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Kocham twórczość Tolkiena, ale uważam, że niektóre wątki z Władcy Pierścieni były lepiej rozwinięte w filmie, niż w książce, a czytałam wszystkie (po polsku i angielsku). Sami wydawcy Tolkiena mówili, że on zrobił coś innego niż oczekiwali, i może dlatego jest to taki hit na całym świecie.

ocenił(a) film na 10
MilkaBros

A to przepraszam za moje oburzenie źle cie zrozumiałem ale moim zdaniem Hobbit to najlepsza literatura fantasy tak jak cała twórczość Tolkiena(prócz dzieci Hurina)

ocenił(a) film na 9
adrian229

Zgadzam się ;-)

ocenił(a) film na 5
adrian229

"Była choć nie wymieniona w książce" hahaha dziecko ile ty masz lat? Siedzisz na tym forum w temacie o Hobbicie z rok i co chwila zalewasz nas takimi tekstami.

Oczywiście Galadrieli NIE BYŁO w książce. Była zmianka, że gandalf opuścił grupę krasnoludów, w dodatkach zaczęło się dodawać wątki fabularne pokroju Białej Rady, więc Jackson wciśnie w to Galadrielę, Erlonda i Sarumana. Tyle.

ocenił(a) film na 10
cichy89

Ja przynajmniej umiem robić coś innego niż trollowanie.

cichy89

Władca Pierścieni Powrót Trolla

kilek1

Takie tematy należy przemilczeć.

ocenił(a) film na 10
obleh

Chyba masz racje.

ocenił(a) film na 7
kilek1

W książce jej nie było, ale oczywiście w tamtym czasie żyła i tak naprawdę o jej losach w owym czasie można by nakręcić kolejny film ( o ile fabuła nie będzie się gryzła z tym co było w Hobbicie i tRoTR ). Legolas w owym czasie też żył tak samo jak Aragorn. Jackson może te postacie fajnie wkręcić w tło Hobbita, a nawet spleść ich losy z krasnoludami oczywiście zachowując zdrowy rozsądek. Dla przykładu przypomnę sympatyczną scene w której Orkowie na Wargach zaatakowały ludność Rohanu udającą się do Helmowego Jaru. Tej sceny nie było w książce a jednak dodanie jej w filmie wcale nie zaszkodziło fabule, a wręcz przeciwnie bardzo urozmaiciło całą historię. W Hobbicie Garandiella może odegrac rolę w nieopisanej scenie wypędzenia Czarnoksieżnika, Legolas może pokazać się na dworze króla Elfów a potem w bitwie pięciu armiii. Aragorn mógłby spotkać Krasnoludy przypadkiem w lesie :) Tylko wyobraźnia nas ogranicza :)

ocenił(a) film na 9
S_T_P

Galadiela to ta leśna pani wyst. w 1 częsci po tym jak wyszli z tej kopalni, gdzie Gandalf spadł razem z tym cieniem czy jakoś. jeśli o to chodzi :D

ocenił(a) film na 7
Laska2343

Wiemy kim była :) Rozmawiamy o tym, iż widać ją w zwiastunie Hobbita, choć w książce jej nie było.

ocenił(a) film na 9
S_T_P

od dawna wiadomo że w filmie będzie pokazany wątek Białej rady więc chcąc nie chcąc muszą ją pokazać.... a raczej bez niej czegoś by brakowało ;d

ocenił(a) film na 9
S_T_P

aaa spoko :D

ocenił(a) film na 4
kilek1

Nie jestem za "ulepszaniem" fabuły wątkami, których nawet książka nie dotyka. Ale jeśli to ma wzbogacić wiedzę fanów Tolkiena, którzy nie przeczytali nic poza "Hobbitem" i "WP" bez dodatków, to czemu nie dodać Galadrieli? Oczywiście, że nie ma o niej wzmianki w Hobbicie, ale Legendarium Śródziemia toczyło się własnym życiem, niezależnie od akcji w "Hobbicie". Pokazanie bitwy o Dol Guldur może być ciekawe. Tylko, że to nie będzie chyba walka na miecze, a na myśli :P