Ile Gollum ma lat? Było coś o tym w książce? Kiedy nastąpiła jego przemiana w golluma?
Bo przecież kiedyś był Hobbitem. Czy będzie jeszcze normalnym hobbitem w "Hobbicie"? Ile
lat minęło od jego przemiany aż do momentu pozyskania pierścienia przez Bilba?
Gollum ma około 600 lat.
Nie będzie się znacząco różnił od tego co można było zobaczyć we Władcy.
Ale za to jest to jedna z najbardziej emocjonujących części książki więc mamy mało ale dobrze.
A poza tym czytając książkę wcześniej dajesz szansę swojej własnej wyobraźni :) Sam tworzysz obraz postaci i wszystkiego co ich otacza. A potem możesz to wszystko skonfrontować po obejrzeniu filmu. Robiąc odwrotnie, będziesz się bez wątpienia sugerował wszystkim co zobaczyłeś w filmie i zatracisz coś niepowtarzalnego.
Po prostu nie czytałem. Nie są to głupie pytania, tylko pytania na które chciałbym uzyskać odpowiedz, tyle ;)
Wiem jak sie juz wezme za czytanie to wszystkiego po kolei, tylko nie wiem od czego zacząć i co w ogóle należ przeczytać ;)
Wiem, wiem, ale chodzi mi w ogóle o książki o śródziemiu w odpowiedniej kolejnosci/chronologii ;)
To zacznij od Hobbita, nie widzę problemu. Jeszcze będą Ci kazali przeczytać Silmarillion i się zrazisz :P
No właśnie JA chce przeczytać wszystko
- Dzieci Hurina
- Silmarillion
- WP
- Hobbit
To chyba najważniejsze nie? :D
W jakiej kolejnosci czytać?
Jest coś jeszcze?
Hobbbit WP Sil a dzieci Hurina masz już w Siliu a potem jeszcze poszukaj niedokończonych opowieści fajne uzupełnienie.
A gdy Cię to wszystko przekona, polecam jeszcze do tego Listy Tolkiena, oczywiście na koniec.
Gollum ma w Hobbicie jakieś 520 - 530 lat. Jako młody mężczyzna (coś ala hobbit ale nie do końca) znalazł Pierścień i ukrywał się z nim w jaskini przez 500 lat. W takim stanie poznał go Bilbo i odebrał Pierścień. Nie pokażą Golluma przed przemianą bo to nie ma znaczenia dla głównego wątku.