PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Czytając komentarze oraz wypowiedzi na temat Hobbita bardzo często ludzie wypowiadając się niekorzystnie na temat filmu porównują go do WP JEDNAK JEST TO ZUPEŁNIE INNA HISTORIA..

Przygody opisane w obu dziełach maja zupełnie inny charakter i nie można wrzucać ich do 'tego samego worka" WP jest to opowieść o odwiecznej walce dobra ze złem opisana jako wielka wojna będąca odpowiedzią na być albo nie być dla głównych bohaterów natomiast Hobbit jest to przygoda 14 osób która ma charakter prywatny nie mających wpływu na całe śródziemne oraz na losy mieszkańców poza tymi opisanymi w książce

użytkownik usunięty
DidiBoss

I można by się z tym zgodzić, gdyby Jackson zekranizował tylko treść Hobbita. Ale skoro zdecydował się dodać wątki łączące film z Władcą (nielogiczne zresztą, ale to inny temat) to Hobbit może być traktowany jak wstęp do Władcy i porównania są jak najbardziej na miejscu. Zwłaszcza, że styl ten sam (wygląd postaci, kostiumów, oręża, itd) i nawet wepchnięto na siłę znajome postaci.

ocenił(a) film na 7

Ciekawe prawda? Przeczytaj sobie opowiadanie o pierścieniach władzy z Silmarillion, tam możesz sobie umiejscowić w czasie Hobbita i WP, te historie nie są od siebie wcale odległe. Cień, Czarnoksiężnik z Mrocznego lasu to Sauron. Saruman już podczas Hobbita jest ogarnięty rządzą posiadania władzy i ściemnia swoich kolegów. Podczas tej przygodny zostaje odnaleziony Jedyny Pierścień. I wiele innych, choćby Rivendell, Biała Rada, Bilbo jest dziadkiem Froda... Poza tym film jest ekranizacją fragmentów Niedokończonych opowieści i Hobbita. Jeżeli ktoś nie widzi powiązania WP i Hobbita to nie za wiele wie.

użytkownik usunięty
Dudenzz

Ja to wiem, ale Bilbo nie jest dziadkiem Froda:)

ocenił(a) film na 10

Jest wujkiem , a i to nie do konca, ale kolega sie rozpisal kazdy ma prawo do bledu

ocenił(a) film na 7

Nic dziwnego że stylem oba filmy sa podobne skoro zostały stworzone przez tego samego człowieka.Co do wątków które Jackson doddał zrobił to samo co z WP tylko że w o wiele mniejszym stopniu.WP było nasycone autorskimi pomysłami Jacksona nie majacych potwierdzenia w książce(zawierające wątki wręcz sprzeczne z tym co możemy przeczytaćw powieści Tolkiena) natomiast zmiany oraz dodatki wprowadzone w Hobbicie według mnie wpłynęły pozytywnie na całokształt filmu(chodzi mi głównie o postać Azoga)jednak niektóre scenu oraz dodatki mógł sobie odpuścić.

W dalszym ciągu twierdze żę są to dwie różne historie mające ze sobą zwiazek opisane na 2 różne sposoby.

użytkownik usunięty
DidiBoss

Opisane na różne sposoby przez Tolkiena, ale wyraźnie filmowane w ten sam sposób przez Jacksona.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem