Przecież w LofTR poznaje dopiero Gandalfa i innych ziomków.
Władców.?! Osz chłolera, już sobie wyobrażam Froda z pięcioma łańcuszkami na szyi, drącego z buta do pięciu Mordorów i Orodruin.
No tak popularność "Władcy pierścieni" powoduje że wszyscy wiedzą o co chodzi w tej historii, a magiczny pierścień i jego pochodzenie to rzecz tak oczywista, że wstyd byłoby nie wiedzieć do kogo należał. Niestety wszyscy swą wiedzę czerpią nie z książek, a z filmów. Także w woli wyjaśnienia "Hobbit" został napisany przez Tolkiena jako pierwszy opowiada historię Bilbo Bugginsa kojarzysz go zapewne z pierwszej części filmu jako tego starego hobbita przekazującego pierścień w ręce Froda. To on jest bohaterem "Hobbita" w którym to przypadkowo pierścień ów znajduje. Nie jest to jednak główna część fabuły a jedynie watek poboczny. Gandalfa w Shire znali na wiele lat przed LoTR uważali go za dziwaka, a każdy kto z nim ruszał w wyprawę nigdy nie wracał
Blisko Golden, ale ciut błędów i niedopowiedzeń ;)
1) Bilbo BAgginsa a nie Bugginsa (ale to pewnie literówka ;P)
2) Ci, którzy poszli z Gandalfem na wyprawę wracali, tylko byli "zdziwaczali", stąd opinia o Gandalfie jako mąciwodzie :)
3) Oprócz pierścienia pojawia się w Hobbicie po raz pierwszy również Sauron (nazywany tu Czarnoksiężnikiem), Gollum, Elrond (+ Rivendell).
Co do samej ekranizacji ja czekam aż się Jackson podejmie nakręcić Silmarillion, ale to chyba jest materiał na 20 filmów pełnometrażowych :)
"Silmarillion" byłoby świetnie zobaczyć na ekranie, jednak wg mnie musiałby powstać serial lub miniserial np. w podobnej formie co "Ziemiomorze" (tylko lepiej zrealizowany). "Silmarillion" jest niczym zbiór mitów mniej lub bardziej ze sobą związanych, więc próba nakręcenia kinowych produkcji na jego podstawie musiałaby się skończyć serią filmów. Nie ma siły, by choćby te najważniejsze dla historii Śródziemia wydarzenia, umieścić w trzech trzygodzinnych przygodach.
przecież ludzie pokroju tego LeoMessi86 nie chwycili by ani o co chodzi z latami ( roznemiary czasu) anie pierwszego odcinka... Muzyka Ainurów byla by dla nich za nudna:)
Bardzo możliwe, kolego. A swoją drogą chciałbym zobaczyć sfilmowane stworzenie Ardy i wyśpiewany każdy aspekt przyszłego życia.
Spoko, co do hobbita to czytałem jakieś 8 lat temu... także szczególiki mogły ulecieć ale z tego co pamiętam to większość tych którzy wyruszali nie wracało a jak już wrócili to rzeczywiście "zdziwaczali" w pojęciu przeciętnego Hobbita ale faktycznie źle się wyraziłem :) Co do postaci które się pojawiają również masz racje ale uznałem że nie było sensu ich wymieniać tym bardziej że Elrond i Rivendell są widoczne na filmikach prezentowanych przez Jacksona.
Silmarillionu nie zekranizują moim zdaniem z prostej przyczyny.. nie będzie się opłacać, już sam hobbit stał pod znakiem zapytania także może za jakieś 10-15 lat się by za to zabrali ale bardziej prawdopodobny będzie reamake samego Władcy.
Tak czy owak pierścień został odnaleziony po omacku w ciemnościach przez Bilbo bo ten idiota Golum go zgubił a potem oskarżał
go o to że mu go ukradł ale mniejsza o to i tak najlepszą sceną będzie zapewne o ile to dadzą zbroja smauga na jego podbrzuszu z diamentów i drogich kamieni będzie się świecił jak milion dolców ;d
Oczywiście pomijając fakt zbędnego 3D w mojej ocenie to pewnie przy tej scenie ludziom oksy popękają! :]
To ma być w 3D WTF :( jeśli to dobrze zrozumiałem bez jaj ja nie chce mojej ulubionej książki w ekranizacji 3D to będzie poracha w tej książce nie chodzi o efekty tylko krajobrazy przeżycia bohatera fabułę sam PISAŁEM pracę maturalną na temat Topos Wędrówki i Wynikających z Niej Doświadczeń i o to tu właśnie biega to esencja te książki dlatego ją też wybrałem do pracki maturalnej
Na szczęście film będzie dostępny także w normalnej wersji 2D także będzie wybór o ile się nie mylę.
Jestem oczywiście tego samego zdania co Ty. Ostatnio mam wrażenie, że 3D to tak na prawdę moda i próba wciśnięcia tego kitu zwykłemu szaremu widzowi. Czy ktoś oprócz mnie także odnosi ostatnio wrażenie, że niedługo napis "3D" będzie na plakacie ważniejszy niż tytuł samego filmu?
W przypadku HP 7.2 - "2D in selected theatres" w Polsce praktycznie nie obowiązuje.
Na szczęście mi 3D nie przeszkadza jako tako. Jackson kręci Hobbita oryginalnie w 3D, więc może dostaniemy kolejne godne widowisko w 3D.