PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425105
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Dziś zobaczyłem zapowiedź tego filmu i ogarnęło mnie wzruszenie i radość. Zwłaszcza, że współpracują ze sobą Del Toro i Jackson. Czuję, że będzie to godny prequel Władcy Pierścieni. Już się nie mogę doczekać aby zasiąść w loży kina na premierze.

ocenił(a) film na 6
unimatryca2009

Del Toro?

ocenił(a) film na 8
Charism

Patrz scenariuszek kto tworzy ;) (nie myl z Benicio Del Toro ;P) http://www.imdb.com/title/tt0903624/fullcredits#cast

ocenił(a) film na 6
MegaTM

A to Ci niespodzianka. : P (powaga)

Charism

Guillermo del Toro.
O pomyłkę w tym przypadku bardzo łatwo.
Hellboy . Złota Armia to właśnie prezentacja możliwości tego człowieka. Szkoda, że nie zrobi swojego Władcę Pierścieni. To byłoby bardzo ciekawe.

ocenił(a) film na 6
unimatryca2009

Och, wiem, który Del Toro, ale byłem pewien, że całkowicie się wycofał/wyrzucili go z Hobbita... : D

ocenił(a) film na 8
Charism

Raczej przerzucili go na "odstrzeloną" pozycję ;) Ważne, żeby ktoś Jacksona pilnował do końca, bo wyjdzie buba :D

MegaTM

Jego King Kong to była porażka. Oczywiście jak dla mnie. Może się komuś podobał...

ocenił(a) film na 8
unimatryca2009

Technicznie byl ok, ale przerost formy nad trescia spowodowal, ze jest to film na przysłowiowy "raz"...

ocenił(a) film na 8
unimatryca2009

Poczułem te same emocje- TOTALNE WZRUSZENIE ! ech... już nie mogę się doczekać.... Hobbit ma w sobie tą magię dziecięcych baśni, przygody co zawsze kiedy czytam sobie książkę (pomimo tego że mam już 27 lat) cofam się w czasie do czasów dzieciństwa i na nowo przeżywam te wydarzenia.

Namiestnik_SS

Rozumiem cię. Muzyka rewelacyjna, klimat...

unimatryca2009

Pieśń krasnoludów po prostu genialna!

ocenił(a) film na 8
obleh

Pieś Krasnoludów robi wrażenie. W książkach kiedy ktoś śpiewa jakoś nie jestem wstanie aż tak intensywnie sobie tego wyobrazić. Brak mi melodyjności i generalnie spłaszczam takie wydarzenia do suchego odczytania tekstu. A tu na zwiastunie taki klimat...

ocenił(a) film na 10
Namiestnik_SS

no właśnie, bo przecież Tolkien pierwotnie napisał Hobbita dla swoich dzieci i to się czuje. fajnie mieć takiego ojca, co? polecam tym, którzy jeszcze nie widzieli: http://www.youtube.com/watch?v=BCqd9U43XGs

ocenił(a) film na 2
emotionalheartcore

Tolkien nie napisał jej dla swoich dzieci. Dużo osób myli ''Hobbita" z książką" Łazikanty", którą to napisał dla swojego syna kiedy ten zgubił swoją ulubioną zabawkę - małego pieska. i ta bajka mówiła właśnie o tym pisku. Tak w ramach sprostowania:) (swoją drogą nieźle naćpana była ta bajka)

ocenił(a) film na 10
mate3

obczaj ten dokument, do którego wkleiłam link wyżej. film zawiera wywiady z jego dziećmi, które go też aprobowały. w 1:03 jest informacja, że Tolkien napisał Hobbita dla swoich dzieci.

ocenił(a) film na 2
emotionalheartcore

no i to mówi lekto(ka), a nie jego syn. nie wiem. ja czytałem dwie różne jego biografie (jak się do matury przygotowywałem:)) i w każdej poruszali ten wątek. . . "W tym czasie powstało opowiadanie Roverandom, dedykowane drugiemu synowi pisarza – Michaelowi". nigdzie nie mogę znaleźć info. o tym ze to hobbit był tą książka dla dzieci... ale mogę się mylić:)
(dla mnie to taki chwyt marketingowy. pod publiczkę, tak lepiej brzmi..)

ocenił(a) film na 10
mate3

ogladalam to juz jakis czas temu, wiec nie powiem teraz w ktorej konkretnie czesci, ale jestem prawie pewna, ze jego syn tez cos o tym pozniej wspomina. obejrzyj, warto.

emotionalheartcore

Rudy Dzil i jego pies był dla dzieci. To wiem na pewno. Hobbit...nie wiem.

unimatryca2009

Del Toro od dłuższego czasu nie ma żadnego wpływu na projekt.
Pracował nad scenariuszem i w preprodukcji, bo miał być reżyserem, ale od projektu ODSZEDŁ prawie 2 LATA TEMU! Część z tego, co po sobie pozostawił, zapewne znajdzie się w filmie, ale ciężko mówić, że kiedykolwiek ze sobą na poważnie współpracowali, bo wtedy gdy Del Toro przygotowywał się do Hobbita, Jackson był zajęty innymi filmami...
Prawdziwa współpraca to była między Jacksonem i Spielbergem przy Tintinie.

Kazioo

Tintin, niestety nie odpowiadał mi. Pod żadnym względem, zdaje się, że Spielberg wszedł na równie pochyłą, czyli spadnię. To tylko moje zdanie.

unimatryca2009

Nie wiem co opinie o tym filmie mają do tego tematu.

Kazioo

Taka dygresja na boku, dotycząca współpracy tych dwóch panów, del Toro i Spielberga.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

no właśnie, ale chyba jednak coś po nim jest, bo w trailerze został wymieniony