PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 423 tys. ocen
7,6 10 1 422675
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Niby fajnie ze będą trzy części, bo to gratka dla fanow Tolkiena i fantasy ze ktoś w ogole zobrazował te powieści i to w tak genialny spośób, ale nie wiem czy przez tą napompowana fabułę film nie stracił zbyt wiele. Oglądając go i mając w pamięci książkę mam wrażenie ze Peter Jackson troche zabawił się w Tolkiena wymyślając przeróżne rzeczy których w książce de facto nie było albo były opisane pobieżnie. Trzy części na fabułę ksiażki zawierającej nieco ponad 300 stron to przegięcie majace na celu zwyczajnie wyciągnięcie kasy, tłumaczenie tego w inny sposób jest po prostu głupia - choc mzoe amerykanie sa w stanie to łyknąć

Ponadto wiele scen jest przesadzonych a juz walka z goblinami to po prostu przegięcie. Tak jaby Jackson zrobił ankietę - jakie sceny podobały sie najbardziej we WP i zwielokrotnił to razy 10 przez co popsul zupełnie odbiór filmu.

Niemniej daje 6

ocenił(a) film na 9
latelamb

Może i tak, ale ja jestem fanem wizji Jacksona i dla mnie osobiście to jest gratka.

ocenił(a) film na 8
fabcio93

Zdaje mi się, że głównym rezydentem będzie Witch King. Sauron może zostanie sprowadzony do roli latającego mrocznego ducha bez fizycznej postaci.

lord_of_angmar

Bez garnituru znaczy? ;P

ocenił(a) film na 8
latelamb

Znaczy się, sam latający garnitur i powiązanie Saurona ze Slender Manem :P

lord_of_angmar

Bez Bonda? :(

ocenił(a) film na 9
latelamb

Może się zgodzi jakiś Daniel Craig, albo Roger Moore zagrać :P

ocenił(a) film na 9
fabcio93

Chociaż już jest Benedict Cumberbatch w obsadzie jako Czarnoksiężnik :(

fabcio93

Jako Smaug chyba też ten sam pan. Albo mi się pokićkało.

ocenił(a) film na 9
latelamb

Po prostu gościu ma świetny głos, bo swojej twarzy to tym postaciom raczej użyczać nie trzeba. Ciekawe kogo wcisną w polskim dubbingu. Pewnie Adamczyka, albo Zamachowskiego...

fabcio93

A Galadrielę kto dubbingował?

ocenił(a) film na 9
latelamb

Danuta Stenka

ocenił(a) film na 9
latelamb

Nie, w filmie to też nie jest Sauron. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=52Kkr2vyXU8#t=94s był bardzo podobny do Nazgula, co ranił Frodo we WP, a ranił go nei kto inny jak sam były Czarnoksiężnik z Angmaru, co nawet w filmie (WP) zostało potem powiedziane.

dawidzielonka

Sauron to ta ciemna postać, wyglądająca jak czarna chmura w kształcie faceta w garniaku ;) Sauron w tym czasie przebywał w Mrocznej Puszczy, po utracie Pierścienia nie miał fizycznej postaci, był tylko duchem. Stąd ta chmura.
Ta niebiesko-biała zjawa w koronie to rzecz jasna Król Upiorów, Czarnoksiężnik z Angmaru.

ocenił(a) film na 9
latelamb

Sprawdziłem w dodatkach WP i rzeczywiście w Dol Guldur wówczas pansozył się Sauron, który został tam nakryty przez Gandalfa już na około 90 lat przed wydarzeniami z Hobbita. Gandalf odnalazł tam również przetrzymywanego Thraina (ojca Thorina), który przekazał mu wtedy klucz do Ereboru. Oczywiście dodatki potwierdzają, że Król Czarnoksiężnik to nie jest Sauron, a jest to przywódca Nazguli.
A w filmie zrobili tak, że to Radagast odkrył mrok zasiedlający się w Dol Guldur, i nasi bohaterowie śmieją przypuszczać, że to Czarnoksiężnik (tak przetłmuaczyli "Necromancera"), a nam "Uczonym w Piśmie:)" postać

Czarnoksiężnika wydatnie kojarzy się tym z Angmaru, więc przez to mogą występować różne nadinterpretacje . Nie wiemy jaki zabieg został tu wykonany przez Jacksona, ale najprawdopodobniej w filmei okaże się, że to rzeczywiście Sauron, choć nie zdziwiłbym gdyby okazało się, że to nasz "bohater przepowiednii".

Pojawia się pytanie, jak FILMOWY Gandalf zdobył klucz od Thraina?

dawidzielonka

No właśnie. Myślę, że to nie będzie poruszane, bo twórcy filmu już by się kompletnie zaplątali chyba.

Ta nazwa "czarnoksiężnik" trochę spłaszcza i wprowadza zamieszanie, kiedy po angielsku obaj mają swoje określenia i nie ma możliwości się pomylić. Wkurza mnie to ;p

Wydaje mi się, że z któregoś trailera kojarze jak Gandalf walczy z postacia całą w czarnych szmatach (widać to przez krótką chwilę) i teraz już nie wiem, czy to Nekromanta czy może po prostu Nazgul w swoim nowym wdzianku.

ocenił(a) film na 9
dawidzielonka

Teraz oglądając ten filmik z linku od początku zwróciłem uwagę na jeszcze jedną rzecz. Miecz, który wyjmuje Nazgul, a ten, którym później rani Froda, to przecież ten sam miecz, który odebrał mu Radagast, a o który było tyle dymu. Ciekawe czy będzie pokazane jak miecz trafia z powrotem w ręce Czarnoksiężnika.

fabcio93

Myślę, żed w trakcie potyczki z Gandalfem ten miecz jakoś zmieni właściciela ponownie.

dawidzielonka

Tak naprawdę kiedys spotkałam się z określeniem, że Eowina w pojedynkę nie zdołała by go zabić. To rana, którą zadał Merry sztyletem z Westernesse zdjęła z niego klątwe i uczyniła podatnym na cios Eowiny, która dopełniła dzieła.
Tym samym wydarzenia w kurhanach były tak ważne.

ocenił(a) film na 9
latelamb

Merry'ego też za Człowieka nie można uznać. Ta przepowiednia była bardzo stara, nie zdąrzyła, badź w ogóle nei obejmowała Niziołków.

dawidzielonka

"No man can kill me" - tutaj w oryginale faktycznie lepiej to pasuje do przepowiedni, bo ani Eowina w pelnym tego słowa znaczeniu nie jest "man", ani Merry. Ale chodziło także o broń, więc oba warunki musiały być spełniona - 1) Witch King musiał być zraniony bronią z Westernesse (czyli Numenoru, skąd sam pochodził), bo ta broń powiązana jest z klątwą i jej użycie zdejmuje z niego czar, który czynił go niepodatnym na ciosy śmiertelników 2) zabity mógł zostać tylko przez "no man" :)

Nie wiem, co ten Necromancer robił z Krolem Upiorów jak go wskrzeszał, ale to była całkiem niezła ochrona! ;)

ocenił(a) film na 9
latelamb

Ponoć Sauron zbierał pierścionki do swojej zagubionej kolekcji właśnie w Dol Guldur. Jeden z nich odebrał właśnie Thrainowi.

dawidzielonka

Lubi skubany biżuterię, czyż nie? ;)

Pierścienie od ludzi już miał, więc pewnie skupiał się w tym czasie już bardziej na krasnoludach.

ocenił(a) film na 9
latelamb

Tak, zwłaszcza że Dol Guldur był0 idealnym miejscem na bazę wypadowo-zaczepną na dodatek pozostającej w ukryciu Mrocznej Puszczy. Blisko Morii, rzeki Anduiny, gdzie mógł szukać Jedynego, lasów Lorien, w których znajdował się jeden z trzech elfich pierścieni mocy, i na dodatek niedaleko do Mordoru,

ocenił(a) film na 6
kubanjan

Sauron to Nectomancer z Dol Guldur. Witch-king, dowódca armii Saurona i lider Nazguli, był w tym czasie w Minas Morgul.

ocenił(a) film na 8
b3rs

podobno historia hobbita ma być ukazana w dwóch częściach. Trzecia ma być dopowiedzeniem jakiś historii, może silmarilionu.

ocenił(a) film na 6
kajtek3224

Silmarillion to raczej ciężko będzie tam wcisnąć. Prędzej jakieś wątki uzupełniające z WP lub interpretacje wspomnianych tam i w Hobbicie wydarzeń.

kajtek3224

Z tego, co czytałam Silmarillionu nie będzie, bo filmowcy nie mają praw autorskich do użycia treści z niego.

ocenił(a) film na 9
b3rs

tak, masz rację.