Władca Pierścieni - Trylogia
Hobbit, czyli tam i z powrotem
Dzieci Húrina
Silmarillion
Czy jest coś jeszcze związane ze Śródziemiem co powinienem znać?
Księga zaginionych Opowieści
Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa
Atlas Śródziemia
i są jeszcze jakieś legendy czy coś
A możecie mi przybliżyć fabularnie te książki? I w jakich latach toczy się akcja? Z góry dzięki :D
Atlas Śródziemia to skrócona(mega skrócona) wersja historii Śródziemia(tej 12 tomów) i tych innych tylko słyszałem nie wiem o czym są.
2 tomy tylko są przetłumaczone ale i tak nie da się tego przeczytać skoro jeden tom jest jak jedna książka Wp czyli około 350 stron a tomów jest 12.
Może wiem że masz ta maż za dużo jakieś słowniki mów Śródziemia i tak dalej istna masakra.
Opowieści z Niebezpiecznego Królestwa są bardzo luźno powiązane z LOTRem. Chyba już najbardziej Przygody Toma Bombadila.
Niedokończone opowieści
i są jeszcze takie książki jak np. "Przygody Toma Bombadila", "Pan Błysk", ale nie są jakoś szczególnie ważne
PS. Władca Pierścieni to nie trylogia.
skoro one są wydane jedna po drugiej mają wspólny początek i koniec oraz wszystkie mają jeden wątek to oznacza że są sagą a saga 3 częściowa to trylogia.
A wiesz, że na początku nie miały być wydawane jedna po drugiej? Tolkien napisał "Władcę..." jako jedną część, podzieloną na 6 ksiąg, ale to był warunek wydawcy by zrobić z tego 3 części.
Zresztą, na początku "Drużyny..." (notatka od wydawcy czy coś takiego) można przeczytać, że jest to błędne określenie powieści. A nawet sam Tolkien też mówił, że to nie jest trylogia.
Dla mnie nie jest istotne jak planowano wydać, ważne że wyszła w 3 tomach, ze wspólnym wątkiem - więc trylogia :)
nie jest trylogią, wyszła w 3 częściach bo wydawcy uważali że 1200 stron to za duży koszt jak na jedną książkę... (kiedyś papier był; o wiele droższy:))
Mimo wszystko nie zgodzę się :) Czy jeżeli chce się wyprodukować samochód i jest w planach "normalny" dach, a mimo wszystko produkuje się kabriolet, to znaczy że nie jest to kabriolet? (bo w planach był dach)
Polecam zapoznać się z definicją literackiej trylogii. Poza tym Koledzy i Koleżanki powyżej dali Ci konkretne argumenty, że powieść Tolkiena trylogią nie jest. Tak więc mimo wszystko proponuję jednak się zgodzić:)
Ale Tolkien też mówił, że to nie jest trylogia! Nie sądzę, by podważanie zdania samego autora było sensowne...
jest jeszcze jedna książka fanowskie tłumaczenie upadku Gondolinu i o zwyczajach elfów mega sprawa:)