Co powinienem przeczytać żeby wszystkie wiedzieć, ale nie chodzi mi o Hobbita . Przeczytałem Hobbita, Trylogie Władce Pierścieni i co dalej?
Przede wszystkim Silmarillion. A później Niedkończone Opowieści oraz Dzieci Hurina.
Silmarillion to punkt podstawowy potem niedokończone opowieści a Dzieci Hurina masz już w Silu.
Silmarillion jest najistotniejszy. Później możesz ugryźć Niedokończone Opowieści i Dzieci Hurina. Warto też blisko zapoznać się z dodatkami zamieszczonymi na końcu Powrotu Króla. Jeżeli chcesz ogarnąć temat geograficznie i chronologicznie to Atlas Śródziemia jest bardzo przydatny :)
Masz rację, sam jestem posiadaczem owego Atlasu i chętnie się przydaje gdy zgubiliśmy się w trakcie czytania.
Dzięki wszystkim. Na pewno zabiorę się za Silmarillion, potem Niedokończone Opowieści i Dzieci Hurina. W ogóle nie wiedziałem że jest takie coś jak Niedokończone Opowieści :D
Czy te dodatki są dostępne gdzieś w necie? Niestety nie stać mnie na oryginał(póki co).
A to chodzi o to co było na końcu Powrotu Króla książki? To spoko widziałem to tylko parę lat temu, jak to czytałem. Po prostu myślałem że chodzi o jakieś dodatki ze specjalnego wydania filmu czy coś.