PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425212
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Niedawno pojawiła się informacja, że Peter Jackson nakręcił o wiele więcej materiału na potrzeby dwóch filmów niż sądzono, że nakręci.Istnieją dwie opcje.
1.Dodatkowe sceny posłużą do wydania wersji reżyserskich oby dwóch Hobbitów.
2.Zostanie nakręcony jeszcze jeden film.

Tutaj link :

http://collider.com/peter-jackson-the-hobbit-3-movies/180491/

Ja osobiście przeczuwam, że dodatkowy materiał posłuży za wersję reżyserską.
Co wy o tym myślicie???

karol9_16

Ameryki nie odkryłeś tym, że będzie wersja rozszerzona.

ocenił(a) film na 10
obleh

Ale zawsze to jakaś radość a wersja reżyserska to świetna wiadomość.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Również mnie to cieszy :-) Ciekawe ile ewentualnie do każdej z części materiału by dodał... ale czuję, ze będzie podobnie jak we Władcy, po średnio 30minut dłuższy każdy z filmów w wersji reżyserskiej :-)

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Pewnie tak będzie po 30 czy 40 min dłuższy ale może3 więcej skoro z tego materiału mógł by nakręcić kolejny film w końcu hobbita nigdy za dużo:)

karol9_16

No trzeci film jest raczej niemożliwy ale gdyby powstała wersja reżyserska to by było fajnie:)

ocenił(a) film na 9
karol9_16

Zdecydowanie powstanie wersja reżyserska, jak przy każdym fantasy Jacksona :)

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

A czy przy nostalgii anioła była bo nie pamiętam.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Oj zapomniałem o Nostalgii Anioła, ale chyba nie ma wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

Jedyny film Jacksona który nie trwa 3h i nie ma wersji reżyserskiej.

mareczekp2

Wczoraj na CC zostały rozwiane plotki o trzeciej części, PJ natomiast potwierdził, że ma o wiele za dużo materiału, który oczywiście umieści w wersji reżyserskiej.

użytkownik usunięty
Matt_888

Tzn potwierdził że będzie wersja reżyserska?

Tak :)

mareczekp2

Mała uwaga: wersja reżyserska =/= wersja rozszerzona.

Wersja reżyserska to ta, którą reżyser uważa za tą najwłaściwszą wg jego wizji filmu, ale to nie musi oznaczać, że to jest ta najdłuższa istniejąca. Przykładowo wersja reżyserska Avatara to ta najkrótsza, która była za pierwszym razem w kinie.

karol9_16

Kwestia 3 części filmu ciągle otwarta.Peter będzie prowadził rozmowy ze studiem w tej kwestii.

http://www.heyuguys.co.uk/2012/07/15/peter-jackson-talks-the-possibility-of-maki ng-the-hobbit-a-trilogy/

ocenił(a) film na 8
karol9_16

TheOneRing.net na facebooku:
A third film: Warner Bros says no, but Peter Jackson says to TORn "maybe?".

Snobi

Poczekamy, zobaczymy, może ich jeszcze przekona.

karol9_16

Lepiej niech zostawią dwie części, bo przedobrzą i wyjdzie kaszanka.

użytkownik usunięty
obleh

Też tak myślę, lepiej niech zrobią wersje reżyserską. Typowo dla fanów, do obejrzenia w domowym zaciszu. Może jeszcze do wydania z rozszerzonymi filmami dołączą figurki zrobione przez Wete, jak to było w przypadku LOTRa. Byłbym wniebowzięty. Są wspaniałe, zdobią moją półkę.

ocenił(a) film na 7
obleh

Racja, oby zostali przy tej wersji reżyserskiej.

Joecrou

Z tym, że tu nie chodzi o to co już jest, to że teraz maja już nakręcone za dużo to fakt i będzie wersja reżyserska, natomiast jeśli chodzi o trzeci film to gra idzie o nakręcenie dodatkowego materiału.

ocenił(a) film na 7
Matt_888

Nom to na pewno, ale nie wydaje mi się aby trzecia część była dobrym pomysłem... Co za dużo to nie zdrowo. Nie zapominajmy że Hobbit nie był długą powieścią.

Joecrou

No ja też jestem za dwoma częściami tylko :)

Matt_888

Oby nie było trzeciej części bo zrobi się zaraz trylogia z takiej cienkiej książki.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Ale może zrobią trójkę o czymś innym? Chociaż póki co też jestem za wersjami reżyserskimi.

ocenił(a) film na 7
mareczekp2

Wydaje mi się że własnie były by to wydarzenia rozgrywające się miedzy Hobbitem a Władcą, kiedyś były takie plotki, ze o tym będzie własnie cała druga część. Niech lepiej poprzestaną na wersji reżyserskiej...

ocenił(a) film na 10
Joecrou

Ale może by pokazali wreszcie zdobycie morii czy bitwę o dale z wojny o pierścień itd.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Jeżeli mają taki pomysł czemu by nie w dalszej przyszłości całkiem inny film, ale jeśli chodzi o Hobbita to racja niech zostaną przy wersji reżyserskiej/rozszerzonej.

użytkownik usunięty
karol9_16

Nie będzie 3. filmu, bo dylogia została napisana przez nich jako zamknięta całość. Zresztą ten news to potężna nadinterpretacja ostatnich 30 sekund tego wywiadu: http://www.youtube.com/watch?v=7ni3C-Qib6A&feature=relmfu

ocenił(a) film na 7

Będzie sporo śmiesznych scen w filmie.

użytkownik usunięty
Joecrou

No, no. A jak to się ma do plot o jakiejś 3. części?

ocenił(a) film na 7

Nie ma się w ogóle, ale napisałem to akurat pod twoim postem :P

Dziś pojawił się news na filmwebie, że istnieje możliwość powstania 3 części filmu.

ocenił(a) film na 8
karol9_16

PJ raczej tutaj mówi o edycji rozszerzonej i rozmawia na ten temat ze studiem, link poniżej:
http://www.youtube.com/watch?v=swiFjQczTIo

LordWieslaw55

Musimy czekać za oficjalnym potwierdzeniem.Peter musi prosto z mostu powiedzieć, czy kręcą kolejny film, czy tylko wersję rozszerzoną.

ocenił(a) film na 8
karol9_16

Fajnie było by ujrzeć dwie wersje rozszerzone, czyli po jakimś czasie jedną krótszą wpuścić do kin, a drugą dłuższą na Blu-Ray. Było by to dobrym nawet rozwiązaniem.

karol9_16

Piszą o 125 stronach notatek Tolkiena , które "Według reżysera, wnoszą one wiele nowych informacji na temat świata Śródziemia i historii opisanej w "Hobbicie". Grzechem byłoby więc z nich nie skorzystać." Bardzo zastanawia mnie co to za nowe informacje :)

ocenił(a) film na 9
karol9_16

Skoro 1. część skończy się na przygodzie z beczkami to ogarnie ona jakieś 4/7 objętości książki. Chyba że coś mi umknęło. Na bannerze do pierwszej części są beczki, a gdzie indziej czytałem że kończy się na Legolasie, który mierzy do Thorina z łuku. W każdym razie nie starczy im materiału na jeszcze dwie części. Bardzo jednak możliwe że powstanie dużo dodatkowych scen, które wzbogacą film w wersji reżyserskiej. Do każdej części mógłby dołożyć po godzinie dodatkowej fabuły, To byłoby moim skromnym zdaniem najlepsze rozwiązanie.

Marvolo666

A gdzie czytałeś że skończy się na Legolasie?

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

http://www.tolkien-world.info/aktualnosci/19-filmy/126-odliczanie-do-qhobbitaq-- w-ktorym-momencie-zakonczy-sie-pierwsza-czesc-filmu
To tylko teoria ale natknąłem się na ten motyw jeszcze gdzie indziej i to całkiem niedawno. Jak odnajdę drugą wzmiankę to prześlę.

Marvolo666

Tez to czytałem ale to jest już bardzo stare. Skończy się na beczkach bo gdyby tak nie było to Peter nie pokazywałby scen z nimi.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Być może tak. Artykuł jest bodajże z lutego. Zastanawiają mnie tylko słowa aktorki grającą Turiel. która twierdzi że pojawi się pod sam koniec pierwszej części. A miejsce elficy jest w Mrocznej Puszczy :D
Z drugiej strony banner wyraźnie ukazuje beczki. Trzeba czekać do następnego zwiastuna, planowany jest na wrzesień z tego co wiem. Może on udzieli odpowiedzi na parę pytań.

Marvolo666

Raczej skończy się na beczkach bo pamietam w 7 videoblogu jak Peter zakrywał to co miało pojawić się w części drugiej a beczek nie zakrył.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Więc jest to najbardziej prawdopodobna opcja. Pewnie spłyną z rzeką w stronę miasta a na horyzoncie migotać będzie mroczna sylwetka Ereboru :)

Marvolo666

Pewnie tak:)

Marvolo666

Nie mam pojęcia jak to rozegra Peter Jackson.Kiedyś była mowa o filmie pomoście, który miał opowiadać o wydarzeniach pomiędzy Hobbitem, a LOTR'em.Trzeba czekać na oficjalne potwierdzenie przez Petera, bo na razie, to tylko taka gadka szmatka.

ocenił(a) film na 8
karol9_16

z tego co wiadomo to Peter chce trzeciej części ale musi przekonać gości z Warner Bros bo im to nie odpowiada. W pierwszej części raczej nic już się nie zmieni, skończy się na spływie beczkami. Głównie chodzi o to czy 2 część będzie podzielona na dwie. Zastanawiam się czy jeśli powstanie trylogia to czy filmy będą miały wtedy wydanie rozszerzone? Raczej wątpię ale i tak chciałbym aby powstała trzecia część głównie żeby się dowiedzieć co w tych notatkach Tolkiena jest ;) dzisiaj nawet znalazłem na tvn24 wzmiankę o możliwej trylogii:
http://www.tvn24.pl/nie-wszystko-udalo-sie-upchnac-hobbit-bedzie-trylogia,265128 ,s.html

ocenił(a) film na 9
Snobi

A ja nadal nie wierzę w trylogię... jeśli już, to materiały których nie udało się upchnąć zostaną dodane do wersji reżyserskiej i tyle....
Konwencja była na 2 filmy i wytwórnia raczej zdania nie zmieni a Peter Jackson też zapewne nie będzie chciał robić z tego tasiemca.
Zresztą... co za problem do wersji reżyserskiej wsadzić po np. 1h czy 1,5h więcej filmu? Żaden problem, bo tutaj ograniczeń w wydaniach DVD czy BR nie ma. Wolałbym 2 filmy po chociażby 4-4,5h niż 3 filmy po 2,5h. Nabijanie sakiewki za wszelką cenę bo się coś tam w filmie nie udało upchnąć, nie jest dobrym pomysłem.
A wydanie rozszerzone cieszyć się będzie nie mniejszym zainteresowaniem co wersja kinowa.

A poza tym.. media mocno nadinterpretują całą sytuację i wszyscy "sraczki" dostają jak się tego typu choćby domysły pojawiają. TVN24 to stacja pokroju pisma FAKT... gdzie sensacyjki i wielkie "WOW!" jest jak najbardziej na miejscu... brak tam niestety prawdziwego warsztatu dziennikarskiego.

To tyle :-)
I rzecz jasna z moim zdaniem mogą się tu ludzie nie zgadzać, więc proszę Was, nie róbcie z podanego przeze mnie przykładu tasiemca na forum czy TVN24 jest fajny czy nie... i czy mam racje czy nie. Każdy z nas ma racje we własnych oczach :D

Snobi

No właśnie, poczekamy zobaczymy.Jednak rzeczywiście, jeśli ten 3 film miałby na siłę powstać, to lepiej tego nie psuć i zostawić tak jak ma być.

ocenił(a) film na 9
karol9_16

No dobra... a pytanie z innej beczki. Skoro pokazano na Comic Conie 12minut filmu we fragmentach to dlaczego nie ma tego w sieci czy tez na bloku P.J. żadnego nagrania etc.?
To trochę nie fair by wąska grupka fanów która akurat była na pokazie mogła to zobaczyć a fani na całym świecie już nie....
A może masz/macie informacje czy jednak ten materiał będzie dostępny w sieci?

khazad7_2

Szczerze, to wątpię, aby 12 minut ukończonego filmu zaprezentowano w sieci.Jeśli już to w najbliższym videoblogu zostanie ukazanych kilka scen z filmu, Peter tak powiedział.