PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425212
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Tak niesamowite uczucie miałem tylko raz w życiu. A właściwie sześć razy, kiedy to z wielką niecierpliwością czekałem na ekranizacje poszczególnych części "Władcy Pierścieni" i ich rozszerzone wydania na DVD. Teraz znów czuję to samo, chłonąc jak gąbka każdą informację o ekranizacji "Hobbita", nie mogąc doczekać się wizyty w kinie. I zapewne jak każdy, kto tak czeka na ten film, mam swoje wobec niego oczekiwania.
Bardzo chciałbym, żeby "Hobbit" był jak najbardziej spójny z "Władcą Pierścieni". Informacja o tym, że to Peter Jackson usiądzie w fotelu reżysera nie ucieszyła mnie nawet tak bardzo jak ta, że w postaci łączące obie opowieści ze świata Środziemia wcielą się ci sami aktorzy (Gandalf, Gollum, Elrond). Również bardzo mnie cieszy, że pojawią się znane z Trylogii postaci nie występujące w „Hobbicie”, lub tylko w nim wspomniane (stary Bilbo, Frodo, Saruman, Galadriela, Legolas) i że znów zagrają je ci sami aktorzy.
Mam nadzieję, że postaci i wszelkie stwory, a także miejsca odwiedzane przez bohaterów, będą wyglądać identycznie, jak w Trylogii. Oczywiście tam, gdzie identycznie wyglądać powinny.
Ale jeszcze bardziej oczekuję spójności w klimacie i sposobie przedstawienia świata. "Hobbit" jest książką pisaną dla młodych czytelników i da się to odczuć podczas czytania. "Władca Pierścieni" jest znacznie bardziej dojrzała literacko i fabularnie. Właśnie takiej dojrzałości i dorosłości oczekuję po filmowym "Hobbicie". Mam nadzieję, że znikną pewne "infantylności", takie jak np. gadające stwory czy nadawanie imion trollom. Nie chcę oglądać bajki, chcę zobaczyć mroczny film fantasy z krwi i kości. Wiem, że do książki o przygodach Bilba na pewno nie wrócę (no chyba, że będę ją czytał własnym dzieciom). Za to bardzo chciałbym móc wielokrotnie wracać do filmu. Jak będzie - zobaczymy. Już coraz bliżej...

ocenił(a) film na 7
kubisz77

Wszyscy mają bardzo duże oczekiwania wobec Hobbita, porównań do trylogii Władcy Pierścieni z pewnością nie uniknie.
Boje się że mając tak wielkie oczekiwania wobec nowego dzieła Jacksona, film może nas rozczarować.

użytkownik usunięty
kubisz77

"Mam nadzieję, że znikną pewne "infantylności", takie jak np. gadające stwory czy nadawanie imion trollom."

Bo takiego syfu nie będzie - spokojna głowa. W książkowej Trylogii też nie brakowało tego typu motywów i dialogów, na szczęście trio scenarzystów wycięło chybione pomysły Tolkiena i różnego rodzaju anachronizmy.

Jak możesz tak mówić, oczywiście że trolle będą mówić, mówimy tu o górskich trollach które różniły się od bez mózgich maszyn z Mordoru, nie wyobrażam sobie sceny bez Toma, Williama i Berta.
I czy nie minęło by się to z celem, gdyby scenarzyści zmieniali sens dzieła Tolkiena?

ocenił(a) film na 10
kubisz77

Jak czytałem twoją wypowiedź to znów miałem to dziwne uczucie w brzuchu które miałem jak oglądałem pierwszy raz Trylogie czy jak zobaczyłem pierwszy filmik z planu albo jak czytałem po raz pierwszy Hobbita czemu już niema grudnia.

kubisz77

Tutaj muszę cię rozczarować. Stwory będą mówić a przynajmniej wargowie, trolle i gobliny. Co do pająków orłów i całej reszty jeszcze nie wiadomo ale może to dobrze że będą mówić.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Ale skoro będą mówić, to podejrzewam że będzie to raczej jakiś schemat dźwieków i wyjaśnienie w postaci napisów na dole ekranu... raczej nie spodziewam się zwyczajnej choć odmiennej mowy jak np. w przypadku Elfów czy ludzi...
Tak więc czuję, że to będą nieco "naturalne" jezyki tych ras, ale bardziej zwierzęce odgłosy niż faktycznie ludzkie głoski :-)

khazad7_2

Pewnie tak będzie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Poczytałem w sieci o tych 12minutach filmu na Comic Con.... kurde, niby oficjalna impreza, niby publicznie wszystko pokazują a w sieci tego materiału brak... :(
To nie fair...

khazad7_2

Lepsze informacje na temat tego pokazu niz nic.

khazad7_2

Dlaczego? W książce były to dialogi, Gandalf podstawiał głos pod każdego z nich a Bilbo wszystko rozumiał, a raczej nie uczył się starożytnego trollowego języka.
Jeśli robimy ,,ekranizację" dzieła, róby ją wiernie, tak jak chciał Tolkien.
Owszem nie będize to zapewne jakiś wyrafinowany ton itd. ale odebranie głosu Tomowi Williamowi i Bertowi to jak zabicie jednej z ciekawszych scen z książki.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Jeżeli Twoje informacje są prawdziwe, to rzeczywiście bardzo mnie rozczarowały:( Mam nadzieję, że tych gadających stworów będzie jak najmniej...

kubisz77

Trolle będą mówić bo mówią też w książce. Gobliny tak samo. A co do wargów to Peter powiedział że będą porozumiewać się w języku który stworzono na potrzeby filmu.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To, że trolle mówią w książce wcale nie musi oznaczać, że będą mówić i w filmie. Mam nadzieję, że jednak nie będą...
Co do wargów, to informacja o specjalnie stworzonym dla nich języku jest pocieszająca.

kubisz77

Po pokazie ludzie się wypowiadali i trolle mówią.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Czyli wargi będą mówić pewni warcząc i wyjąc .

adrian229

Nie wargi tylko wargowie.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Nie dobra tylko spadaj.

kamilxxx09

A ja mam pytanie jak to jest z tymi goblinami. Kiedyś wyczytałem na wikipedii to:
"W pierwotnym wydaniu Hobbita i wczesnych szkicach Władcy pierścieni Tolkien nazywał orków goblinami i używał nazwy hobgoblin dla większych i silniejszych orków. W późniejszym okresie nazwy goblin i hobgoblin zastąpił w większości przypadków nazwami ork i Uruk-hai."
Wychodzi na to, że Tolkien od początku miał na myśli orków, ale w filmach stworzono kolejną rasę, gobliny, tak?

Poszewka

W Wp są orkowie w Hobbicie gobliny.

kamilxxx09

Wydaje mi się, że w filmie w Morii były gobliny :/
Chodzi mi o to, czy w Hobbicie w Górach Mglistych wg Tolkiena były tam orki (wcześniej nazywał orka goblinem), a w filmie będą gobliny. Dobrze myślę?

Poszewka

Nie wiem.

ocenił(a) film na 9
kubisz77

Aż miło było poczytać to co napisałeś. Widzę, że mieliśmy i mamy podobne odczucia co do produkcji Hobbita jak i samego Władcy Pierscieni :-)

Pozdrawiam serdecznie.

khazad7_2

Sorry że się wtrącam ale twoje pozdrowienie źle mi się skojarzyło. Wiesz pewnie o co mi chodzi.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Kompletnie nie wiem.... ale chodzi o jakiegoś innego użytkownika czy coś innego?
Pozdrawiam jak to pozdrawiam... słowo samo w sobie wydźwięku negatywnego nie ma :-)

khazad7_2

Tak chodzi mi o innego uzytkownika.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Mr.jukatos aka pozdrawiam serdecznie.

adrian229

Nie zapominajmy o użytkowniku smoking

ocenił(a) film na 10
FRODOLIVES

Tak obaj są godni pożałowania.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Oj tam... olać ich :-)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Niby tak wielce walczysz z osobami i tematami zaśmiecającymi forum, a sam zacząłeś idiotyczny offtop. Ponieważ założyłem ten temat to pozwolę sobie przywołać Cię do pionu i poprosić o pisanie w temacie. Innych także o to proszę.

kubisz77

Spoko:)

ocenił(a) film na 9
kubisz77

Widze że podobnie myślimy. Oczywiście podpisuje się pod tym co napisałeś obiema rękami :)
Im bliżej premiery tym bardziej sie denerwuje a zarazem jestem bardziej podekscytowany.