PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

... więc mogę wystawić bez żalu 8/10.
Chociaż za zmianę zakończenia epizodu z trollami (jeden z niewielu wątków, który mi w głowie został) Jackson powinien w mordę dostać.

Przy okazji to odnoszę takie wrażenie, że poprzez mieszanie chronologii dziejów Śródziemia (te wątki z Dol Guldur i Azogiem), reżyser chce wykluczyć wszystkie inne ekranizacje prozy Tolkiena przez innych twórców (łącznie z jakimiś próbami ruszenia Silmarilliona).

ocenił(a) film na 9
dumnie

O jaką zmianę epizodu z trollami dokładnie chodzi ?
Wątek Azoga i Dol Guldur praktycznie ani trochę nie "liże" tematyki Silmarillionu, więc każdy reżyser ma tutaj otwartą furtkę. Chronologicznie wszystko się zgadza. Cenne informacje znajdują się w dodatkach na końcu Powrotu Króla.

Marvolo666

Nie jestem pewien czy Dumnie o to chodziło ale w książce to Gandalf wyratował ich z opresji udając głosy trolli i tym samym skłócając ich ze sobą a nie jak w filmie Bilbo. Fakt to byłoby ciut lepsze zagranie ale aż tak mi nie przeszkodziło w odbiorze filmu.
Co do innych ekranizacji to różnie ludzie mówili. Podobno prawa do reżyserii Innych dzieł nie zostały sprzedane.

ocenił(a) film na 7
Real19

Zawsze doszukuj się drugiego dna. Gandalf ratuje ekipę. Nic nowego. Mądry, wiekowy, potężny. Każdy się tego spodziewa. A tak? Bilbo miał drobną okazję do wykazania się. Mniej przed krasnoludami, bardziej przed widzami. W ten sposób mogli stopniowo nakreślać "dojrzewanie" postaci. Szkoda tylko, że potem za bardzo przyśpieszyli. W oryginale Bilbo zaczął dopiero zyskiwać nieco szacunku wśród kompanii po epizodzie w Górach Mglistych. Dopiero przy okazji ucieczki z Ereboru i "włamaniu" do Ereboru można powiedzieć, że został doceniony przez kompanię. Trochę szkoda, że w filmie Bilbo już pokonał całą tę drogę w trakcie pierwszego filmu. Nie zostało tu zbyt wiele miejsca na dalszy rozwój postaci.

PaladinRage

A ty się go nie doszukuj. Ja to wiem. Czytałem książkę i dlatego powiedziałem że w oryginale to Gandalf ich uratował a nie Bilbo, a o to chodziło Dumnie. O to zamianę.

ocenił(a) film na 7
Real19

Jestem tego świadom. Ja po prostu napisałem czemu tak, a nie inaczej zrobiono. A raczej, czemu, jak ja się domyślam tak zrobiono.

PaladinRage

Nie no jest tak jak piszesz. Ja myślę jednak że jeszcze spokojnie mogą pokazać rozwój postaci. Co prawda w filmie już Thorin opowiadał że mylił się co do Bilba ale w książce raz go chwalili innym razem nie. Na pewno po przygodach z beczkami zaczną narzekać na Bilba.

ocenił(a) film na 7
Real19

Ciężko stwierdzić. Thorin książkowy był bądź co bądź nieco karykaturalnym monarchą. Dobrym przykładem było boczenie się na Bilba po przygodzie z drzwiami. Możliwe iż ta niestałość stanowiła dobrodziejstwo inwentarza bohatera książkowego. No i oczywiście, krasnoludy mogą narzekać, może jeszcze parę razy stracić poważanie (raz na pewno straci), ale dla nas widzów już przebył całą drogę. W zasadzie mogą tu jeszcze zagrać motywem zwątpienia, zniechęcenia i utraty wiary we własne siły. W książce zdawkowo Tolkien wspomniał o czymś takim, podczas niewoli krasnoludów na dworze króla brwi... to znaczy króla elfów leśnych.

ocenił(a) film na 7
dumnie

O co Ci chodzi z trollami? Wolałeś aby krasnoludy zostały złapane jeden po drugim bez najmniejszego oporu przez trolle tak jak w książce? Czy przeszkadza Ci że Gandalf zamiast skłocic trolle to rozwalił kamień, czym skierował na nie światło ?

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Tak.