PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425212
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Banner, który ostatnio się ukazał oraz wypowiedź Fran Walsh sprzed kilku miesięcy odnośnie struktury obu filmów, mówią jasno, że "Niezwykła podróż" prawdopodobnie skończy się na przybyciu Kompanii do Laketown. Szaleństwo Smauga oraz Bitwa Pięciu Armii czeka nas zatem w "Tam i z powrotem".

I tutaj zasadnicze pytanie: czy w pierwszym filmie w ogóle zobaczymy starcia zbrojnych armii? Mimo że książkowy "Hobbit" niczego takiego w tym miejscu nie miał, to praktycznie niemożliwym jest nie zamieszczenie bitwy w tak ogromnej produkcji, zwłaszcza że to potężny walor rozrywkowy, a przeto i marketingowy.

Moim zdaniem, w takiej lub innej formie, ale w 1. filmie będą miały miejsce DWIE bitwy.

1) Spodziewam się retrospekcji z wielkiej wojny między krasnoludami a orkami o Morię i zamordowanie dziadka Thorina, w której to bitwie Thorin zapracuje na swój przydomek.

2) Skoro walka ze Smaugiem oraz Bitwa Pięciu Armii rozegrają się w drugiej części, pewne wydaje się zamknięcie wątku Dol Guldur oraz Białej Rady i atak na siedzibę Saurona. Elfowie pod komendą Gandalfa i Sarumana vs. Czarnoksiężnik z Nazgulami i orkami - mogę się założyć, że tak właśnie będzie :)

ocenił(a) film na 10

Chyba masz racje. Ale bitwa z pająkami to też bitwa.

użytkownik usunięty
adrian229

To tylko mała rozróba, w dodatku bardziej akcja ratunkowa ;)

ocenił(a) film na 10

W filmie ma być dość rozbudowana nie tak jak w książce zamiast Bilba biegającego wokół będziemy mieli walczące krasnoludy.

Z punktem pierwszym bardzo się zgadzam. Tak powinien rozpocząć się film.
Co do Dol Guldur, to uważam, że PJ jednak umieści ją w drugiej części i będzie ona rozgrywana równolegle z Bitwą Pięciu, jak to było w Dwóch wieżach ( Helmowy Jar przeplatał się z Isengardem). Myślę, że scenariusz książkowy, a filmowy będą się w tej kwestii różnić.
W pierwszej będą za to małe potyczki: z trollami, z goblinami, z wargami i z pająkami.

ocenił(a) film na 9
obleh

Ja jednak myślę, że nie połączy 2 epickich bitew w 1 części filmu....
Zgadzam się z założycielem tematu, że w 1 części raczej można się spodziewać wątku Dol Guldur i Walki o Morię.... natomiast w drugiej Smauga i Bitwę Pięciu Armii....
I oby te 2 pierwsze bitwy które wymieniono a więc DG i Morię faktycznie pokazano... bardzo chciałbym zobaczyć te wydarzenia na dużym ekranie :-)
Ale rzecz jasna to wszystko kwestia domysłów... jak faktycznie będzie dowiemy się bliżej premiery pierwszej z części :-)))

khazad7_2

Na CC jest tabliczka pod figurą Thorina, na której napisano, że przydomek Dębowa Tarcza zyskał dzięki kawałku drzewa. W dodatku pod nogami Thorina leży kawał drewna. Jest to więc duża podpowiedź jeśli chodzi o ukazanie bitwy pod Morią w pierwszym filmie.

użytkownik usunięty
obleh

Odnośnie równoległej bitwy o Samotną Górę/atak na Dol Guldur, jest to niemożliwe z jednego powodu - Gandalf bierze udział w Bitwie Pięciu Armii. Choć z wywiadu, którego udzielił aktor od głosu Smauga/Saurona, ten ostatni będzie obecny pod Samotną Górą. Wydaje mi się, że wykurzą go z Dol Guldur właśnie w pierwszym filmie, natomiast w drugim, dając uprzednio nogę, pojawi się w Bitwie Pięciu Armii. No, ale to opieram tylko na tym niefortunnym wywiadzie Benedicta Cumberbatcha.

Z Dol Guldur twórcy mają pole do popisu, bo jest to bardzo słabo opisane wydarzenie przez Tolkiena. Nie ma pewności czy Gandalf brał w niej udział. Raczej stawiałbym na Galadrielę z Elrondem i elfami. Na wiki jest napisane: "Ostatecznie to Elfy z Lórien, pod wodzą Galadrieli i Celeborna, przeprawiły się przez Anduinę i zdobyli Dol Guldur. Galadriela zaklęciem zburzyła mury twierdzy".
Na pewno będą zmiany w fabule filmowej. Obecność Saurona w BPA to raczej plotka.

użytkownik usunięty
obleh

Choćby tutaj jest to info: http://www.filmweb.pl/news/SPOJLERY!%3A+Cumberbatch+zdradza+zmieniony+w%C4%85tek +%22Hobbita%22-81003

Czytałem też gdzieś to w oryginale, gdzie Cumberbatch m.in. nazwał BPA Bitwą Pięciu Legionów :) Z Sauronem raczej nie kłamał.

Z pierwszym punktem się zgodzę. Byłby świetny początek. Natomiast co do drugiego punktu to mam przeczucie, że w pierwszej części jeżeli chodzi o Dol Guldur będzie tylko pokazane jak Gandalf dostaje mapę i klucz i ewentualnie jak przeszukuje te grobowce. W drugiej części zaś będzie pokazany atak Białej Rady na Dol Guldur.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

No zobaczymy....
Swoją drogą, ciekawe jak będzie ukazana postać Sarumana... ale nie miał on w tamtym okresie aspiracji do bycia nowym Władcą Pierscieni... co prawda studiował sztuki uprawiane przez nieprzyjaciela, ale chyba będzie bardziej przychylny radzie etc. Niż w przypadku Drużymy Pierścienia, gdzie już zaczął knuć.... no i ciekawe jaką będzie miał laskę :-) Gandalfowi się zmieniła... ale czuje, że będzie to ta sama czarna którą miał we Władcy :-)
Swoją drogą Christopher Lee naprawde trzyma się świetnie... nagrywa Deathmetalowe kawałki, gra Sarumana... ogólnie żywotny z niego staruszek. Pełen Szacunek! :-)

khazad7_2

Haha mi się kiedyś śniło że był u mnie w kościele.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

HAHA :D Nieźle :D
No oby nie wymyślono kolejnej laski...bo znów będę polował na replikę :D
Mam nadzieję, że laska Gandalfa Szarego będzie do kupienia... tym razem takiej okazji nie przeoczę :-)

khazad7_2

A najlepsze było to że machał do wszystkich którzy stali na balkonach i jeszcze miał czarne okulary przeciwsłoneczne.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

No co do pana Lee to prawda, nawet bardzo żywotny:) Ale to fajnie jak tak starsze osoby sie udzielają gdzies i "bawią" zamiast siedziec samemu w domu:)

ocenił(a) film na 9
DziarD

Fakt...
Kurcze... nadal nic nie słychać o jakimś trailerze nowym...czy też fragmencie filmu... lipa :/

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

No niestety nic;/ Może dzis pod wieczór coś nowego, jakieś nowe info . Myśle że jutro będzie coś ciekawego też. Ale to tylko moje przypuszczenia. Chciałbym żeby wreszcie cos pokazali bo mnie rozrywa od środka ta ciekawośc.

DziarD

Do soboty ma nie być żadnych nowych informacji i materiałów.

użytkownik usunięty
jack665

I na tym wątek newsów warto w tym miejscu zakończyć, bo temat się rozmył jak psia kupa na deszczu.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Geneza przejścia na złą stronę Sarumana ma się zasadniczo różnić od książkowej. Wg Tolkiena, pycha i buta zaczęły jątrzyć się w nim już z chwilą przybycia do Śródziemia, kiedy to strażnik Szarej Przystani wręczył swój pierścień Gandalfowi, a nie jemu. Lee w wywiadach odnośnie LOTR-a i niedawno "Hobbita" zawsze powtarzał, jak to bardzo chce ukazać Sarumana jako nobliwą i godną szacunku postać. I taki chyba Saruman w "Hobbitach" będzie - biały :)

ocenił(a) film na 9

Podzielam Twoją opinię. Zaś genezę przejścia na złą stronę Sarumana znam doskonale, ale dziękuję za informacje :-)
Brakuje mi jego postaci, dlatego czekam na jakieś materiały z nim związane :-) Uważam, że to najciekawsza postać z uniwersum Tolkiena :-)

ocenił(a) film na 9

We WP "Drużyna Pierścienia" jedyną konkretną bitwą była retrospekcja starcia na stokach Góry Przeznaczenia. Mam nadzieję że w pierwszej części Hobbita też pojawi się konkretna retrospekcja - dotycząca napadu Smauga na Samotną Górę. Wtedy ujrzelibyśmy smoka już w pierwszej części, przynajmniej połowicznie. Oczywiście retrospekcja walk o Morię z goblinami jest również mile widziana. Walka o Dol Guldur należeć będzie (jeżeli w ogóle się pojawi) do części drugiej, bo to miało miejsce mniej więcej wtedy gdy Bilbo i Kompania siedzieli w Esgaroth.
Christopher Lee zagra dumnego, wybuchowego ale i póki co jeszcze dobrego Sarumana. Książka rzeczywiście mówi, że już za czasów wyprawy Bilba usypiał on czujność Białej Rady, ale nie sądzę aby Jackson podchwycił ten wątek.