PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425099
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

W domu lepiej oglądało się, niż w kinie.

ocenił(a) film na 8
Slowianin

Tylko po co zakładać temat?

ocenił(a) film na 8
Baginzys

Żeby stwierdzić, że film za drugim razem lepiej smakuje.

Slowianin

ja obniżyłem . Zawiodłem się na tym filmie jako fan Tolkiena i wcześniejszych ekranizacji Jacksona

Slowianin

Widziałem film kilka razy, za każdym razem lepiej się oglądało. Również dlatego, że za drugim i trzecim razem zaakceptowałem już inny styl Hobbita.

Pisałem już to na tym forum: Hobbit nie ustępuje specjalnie LOTR jako film (nie mówię jednak tutaj o samej historii, która naturalnie jest uboższa). Jest inny stylistycznie i bazuje na prostszej historii. Wiele osób zapomina o tym oceniając film. To tak jak by oceniać mini coopera z bmw serii 7. Niezależnie jak dobrze byłby zrobiony mini cooper, nie dorówna pod pewnymi względami większemu autu - z wiadomych względów.

Tak samo jest z Hobbitem. gdyby spojrzeć na takie kwestie jak reżyseria np, to mamy podobny poziom co w LOTR. Ale lżejszy klimat (zgodny z książką) czy ogólnie lżejszy temat przesłania zdolność obiektywnej oceny, bo podświadomie wszyscy porównują film do LOTR.

Dlatego warto obejrzeć film więcej niż raz i mam nadzieję, że film będzie zyskiwał jak już wyjdzie na blurayu, bo być może część osób zaakceptuję odrębną stylistykę Hobbita i być może przeczytają książkę i przekonają się, że z tego materiału ciężko było zrobić coś lepszego.

ocenił(a) film na 4
zentaur

Ja oglądałem 3 razy s kinie i jakoś dalej mi się nie podoba przecientniak

FarCry3

Współczuję. Po co się tak katować więc. Nie lepiej obejrzeć na dvd np Kilera, któremu to wiekopomnemu dziełu dałeś 8/10?

ocenił(a) film na 4
zentaur

Miller jest rewelacyjny dałbym 10 ale już traci myszką _

FarCry3

Taaa, i w tym momencie ja nie mam więcej pytań :)