PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424990
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Według mnie powinien dostać co najmniej 2 Oscary idealnie było by gdyby otrzymał 3, nie dostał ani jednego. PORAŻKA. Nic więcej nie mam do powiedzenia...

ocenił(a) film na 10
Froogo

Może za Trzecią część zgarnie najwięcej (jak WP)

ocenił(a) film na 6
Froogo

a za co te oskary, przepraszam?? nie zaslugiwal na zadnego oskara

maiev888

Za charakteryzację zdecydowanie zasługiwał. W innych kategoriach była za mocna konkurencja, ale jeden Oskar powinien być.

Georgiana_1

Zgadzam się całkowicie. Za charakteryzację Oscar zdecydowanie powinien być. Ale prawda, że co do innych kategorii, to duża konkurencja w tym roku, żeby nie powiedzieć bardzo duża.

Starkylo

Bardzo duża w swoich kategoriach. Jakby wziąśc wszystko w całość Hobbit nie ma żadnej konkurencji. Żaden z nagrodzonych filmów nie zasługuje na więcej niż ocene 7

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Bez przesady.

Kociepierogi

Według mnie tak jest.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Każdy ma swoje zdanie :)

kamilxxx09

Kamil ja wiem, że bardzo kochasz "Hobbita" i wierz mi, że ja również pokochałem ten film, ale bądźmy subiektywni. Hobbit nie wniósł do kina więcej niż każda z części "Władcy Pierścieni". Film jest piękny, ale nie zasługiwał na zdobycie Oscarów w innych kategoriach tak jak filmy, które zwyciężyły. Wyjątkiem jest wspomniana przeze mnie charakteryzacja i sądzę, że kostiumy, za które o dziwo hobbit nie dostał nawet nominacji. Ode mnie to chyba tyle. Kamil, pamiętaj, że w żaden sposób nie ujmuję niczego hobbitowi, bo podobał mi się tak samo jak "Drużyna..." i "Dwie Wieże", choć "Powrotu Króla" nie przebił :)

Starkylo

Spoko też tak sądzę. Tylko jakby zebrać wszystko w całość to się okazuje że nagrodzone filmy są świetne tylko w tym za co dostały Oscara. A Hobbit ma cały arsenał plusów.

kamilxxx09

Choć uważam, że masz w sobie coś z trolla (bez obrazy ;) ) to zgodę się z Tobą. Hobbit jest genialny w poszczególnych elementach jak również jako całość XD

ocenił(a) film na 10
Starkylo

Też liczyłam na chociaż 1 oscara :(

maiev888

Charakteryzacja, piosenka (nie muzyka!) oraz efekty specjalne. Byłem pewien, że film dostanie statuetki chociaż za ostatnie dwa warianty...

Froogo

Przepraszam, Lincoln lepszy jeśli chodzi o scenografię? To jakiś żart chyba. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że scenografia była wspomagana komputerowo miejscami. Samo Bag End to mistrzostwo świata.

Nędznicy lepsi jeśli chodzi o make-up? To już jest kompromitacja Akademii i dowód na ich niechęć i uprzedzenie do Jacksona. Niektórzy piszą - ale to już było we WP. No nie było we WP. Były te same rasy i postacie, ale charakteryzacja, makeup zupełnie inne, zwłaszcza w przypadku krasnoludów. Na tej zasadzie możemy przestać dawać Oskary za kostiumy dla filmów historycznych stwierdzając - ale przecież to już było, ta sama epoka, te same stroje.....

Mam nadzieję, że za scenografię Hobbit dostanie za drugi film. Podobno Dale i dom Beorna są niesamowite.

zentaur

Bardzo lubie twoje wpisy:) Sa świetnie uargumentowane i chyba jesteś obok mnie jedyną osoba która naprawdę broni tego filmu przed trollami jak prawdziwy fan:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tylko że Ty atakujesz inne filmy, bo ubóstwiasz tylko Hobbita. Nawet najeżdzasz na WP...

Joecrou

Nie najeżdżam tylko stwierdzam fakty. A inne filmy? Hmm jest niewiele takich co dorównują Hobbitowi.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Hehe. Smieszne : P

Joecrou

No to podaj jakiś przykład

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

W kategorii fantasy, owszem Hobbit jest wysoko. Zaraz po WP. Zobaczymy jak następne części.

Joecrou

No własnie. ja bym powiedział że nawet z WP to konkuruje o podium.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jak narazie WP:DP vs Hobbit to wygrana Władcy, ale to było do przewidzenia, zważywszy na materiał wyjsciowy. Jednak patrząc na powieść na której bazuje film, można powiedzieć że Hobbit to świetny film.

Joecrou

ja się z tym nie zgadzam.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Stoję za wami murem! Również ubóstwiam Hobbita. Nawet jeśli nigdy nie dostanie Oscara, to w moim oczach jest i będzie najlepszym filmem jaki kiedykolwiek oglądałam fantasy!

ocenił(a) film na 9
zentaur

Na wideoblogach wyglądały olśniewająco.

zentaur

Dale już widzieliśmy.

zentaur

Wybaczcie ja niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat "Lincolna" bo go nie oglądałem.