PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Witam mam pytanie ponieważ przed chwilą skończyłem czytać Hobbita i podczas całej książki jednego nie rozumiałem , mianowicie gdy Bilbo zakładał pierścień to oko Saurona go nie widziało albo czemu nazgule czy jak im tam szło nie ścigali hobbita . W władcy pierścieni gdy Frodo zakładał pierścień to od razu oko go widziało i nazgule kierowły się w jego kierunku . I jeszcze jedno pytanie jak wy widzicie gadające pająki bo mi cięzko się to wyobrazić w filmie . Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje .

ocenił(a) film na 7
strzelec555

To, że oko saurona od razu kierowało się na właściciela pierścienia to tylko wizja Jacksona w filmie , w książce jest troszeczkę inaczej opisane złe następstwa założenia pierścienia. W ogóle polecam trylogię w formie książki, są wakacje więc sporo czasu by przeczytać, ja się wziąłem za to 2 raz. Pozdrawiam

mariusz673

No chyba się za to wezmę ale na razie nie mam pieniędzy by kupić trylogie na allegro widziałem po 99 zł .

ocenił(a) film na 6
strzelec555

Na szczęście w Polsce za wypożyczenie książek płacić nie trzeba :)

ocenił(a) film na 10
mariusz673

Ja przeczytałem własnie w te wakacje Trylogia WP ,dla mnie jest na pierwszym miejscu razem z ,,Sagą o Wiedzminie''

ocenił(a) film na 10
strzelec555

Bo podczas akcji Hobbita Sauron nie był jeszcze dostatecznie silny. Wówczas nie wzniósł jeszcze ponownie Barad Duru, a jego siedzibą co odkrył Gandalf było Dol Goldur.

fanaticadas

Aha a co do książek wole mieć w domu swoje własne .

ocenił(a) film na 6
strzelec555

Pająki Mrocznej Puszczy nie były po prostu przerośniętymi pająkami. Wielkie Pająki były potomkami pajęczycy Ungolianty, demona z Pustki, więc jako stworzenia z natury niezwykłe posługiwały się mową. Inną sprawą jest fakt, że Śródziemie roi się od inteligentnych i gadających zwierząt (był chyba nawet fragment z lisem, który cośtam sobie pomyślał), więc pająki prowadzące dysputy z bohaterami nie są niczym dziwnym. A jak to zrobią w filmie, to nie wiem. Pozostawiam to twórcom do rozwiązania, a ja ocenię efekt ;)

EvilMonkey

Myślę, że pająki w filmie będą jednak nieme. Tak samo zapewne będzie z orłami. Co do trolli to trudno powiedzieć, ale skoro w LOTR nie mówiły, to tak powinno zostać. Ewentualnie jakieś pomruki i jęki mogłyby wydawać z siebie. Na pewno będzie można za to usłyszeć smoczy głos.

obleh

Myślę, że będzie jakiś inny gatunek trolli bo te w filmie nie zamieniały sie w kamień w świetle słonecznym

ocenił(a) film na 9
varden89

Zmieniały się, widać to w wersji reżyserskiej. Zanim Sauron wystawił swoją armię, zasłonił niebo dymem, żeby światło nie przeszkadzało jego armii.

ocenił(a) film na 10
varden89

W "Drużynie Pierścienia" pojawiają się nawet 3 skamieniałe trolle z "Hobbita" o ile dobrze pamiętam (?).
Było to bodaj w wersji reżyserskiej.

ocenił(a) film na 7
morpheustm

Tak, pojawiają się, w zwykłej edycji również.

ocenił(a) film na 5
Joecrou

w zwykłej wersji o Trolach opowiada Bilbo w reżyserskiej dodatkowo jest scena, w której pokazano skamieniałe olbrzymy (scena po tym jak Frodo zostaje zraniony nożem przez króla nazguli)