Zachęcam do podsumowania tego, co zobaczyliśmy na oficjalnych zdjęciach i video-
blogach Jacksona.
1. Numerem jeden dla mnie bezkonkurencyjnie jest Dwalin - przedstawiono go jako
wielkiego wojownika o twardym charakterze. I ten młot. Po prostu bomba.
2. Nori - za super fryzurę. Dla jednych porażka, dla mnie ta "gwiazda" wygląda świetnie.
W połączeniu z wplecionymi brwiami wygląda jak na krasnoluda nieziemsko.
3. Gloin - wypisz wymaluj kreacja Gimlego, z tym że ma większą brodę i więcej włosów.
4. Oin - typowa kreacja Krasnoluda z LOTR.
5. Thorin - przedstawiono go na młodszego niż rzeczywiście był w tych czasach. Lekki
niedosyt patrząc na tę główną postać
6. Kili - ja rozumiem, że musiały być jakieś hot dwarfy. Dlatego też zakontraktowano
Turnera do tej kreacji. Dla mnie wygląda ok, na video wygląda bardziej niekrzesanie.
7. Ballin - lekko podstarzały krasnolud, nie wiem czy był w książce aż tak zaawansowany
wiekowo. Wygląd ok.
8. Fili - tu już lekko pachnie trzynastym wojownikiem, ani na zdjęciu, ani na video nie
wygląda na krasnoluda, tylko na przyszywanego człowieka karła. jakoś mi nie pasuje.
9. Bofur - kreacja mongolskiego wojownika. Niezbyt ciekawa.
10. Bombur - zapewne będzie dużo wstawek humorystycznym z nim związanych, w końcu
ktoś musi rozśmieszać. Jednak jakoś nie kupuję tego łańcucha zrobionego z warkocza.
11. Bifur - więcej włosów z głowy i brody się nie dało dopchać? Mało sympatyczny wygląd
krasnoluda. No i ten topór wbity w głowę, podejrzewam tu robotę Del Toro, jakoś nie
pasuje do śródziemia Jacksona.
12. Dori - z całym szacunkiem, ale przypomina świnię... te zaplatane warkocze przy
skórze jak jamajczycy... nie wygląda ciekawie
13. Ori - wiecie kogo mi przypomina? Kudłatego ze scooby doo... kompletnie nietrafiona
dla mnie kreacja, nie przypominająca krasnoluda. Po video można wywnioskować, że
będzie to kreacja miłego ciamajdy. po co?
Wasze zdanie?
ja napisze najkrucej jak sie da !.
Nie bede opisywac nikogo bo kazdy krasnolud mnie urzekl poprostu i tak swietnej kreacji i harakteryzacji juz naprawde dawno nie widzialem.Poprostu miazga.A jesli mialbym wybraz faworyta to mysle ze bylby nim
-Bifur
-Nori
-Balin
Wszyscy wygladaja swietnie ale tych 3 poprostu miazga.
Krasnoludy, które mi się najbardziej podobają to: Thorin - wygląda na gościa z klasą, ze zdolnościami przywódczymi, który walkę mieczem ma obcykaną w jednym palcu; Dwalin - maszyna do koszenia wrogów, Balin - łebski gość, którego rad warto słuchać; Oin i Gloin - wyglądają na sprawdzonych w boju, którzy chcą odzyskać złoto za wszelką cenę; Bifur - widać, że wspinaczka to jest to w czym jest najlepszy; Bombur - jak on coś ugotuje to nie ma bata i każdy zgłodniały podróżą zje ze smakiem jego jadło; Dori - widać, że ma coś do udowodnienia i chęć zemsty na smoku jest w nim wielka.
Wszyscy razem wyglądają na bardzo muzykalnych i lubiących zaglądać do kufla.