PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jestem w sumie wdzięczny Jacksonowi za Trylogię, swego czasu byłem można powiedzieć "wyznawcą" filmu Drużyna Pierścienia - na szczęście mi przeszło:)...

Jackson jest w mojej ocenie dość utalentowany, ewentualnie ma świetnych współpracowników. Ponadto, robi filmy ze wspaniałymi scenografiami, kostiumami, charakteryzacjami (brud za paznokciami Aragorna, przepocone włosy, starte/znoszone ubrania itd.), unikając przy tym zbytniego zaufania w efekty specjalne. Dla przykładu przy Trylogii stosowano makiety, które imitowały poszczególne twierdze w ujęciach z lotu ptaka i dzięki temu nie wyglądają one sztucznie i można było robić wspaniałe dynamiczne ujęcia, przesuwając kamerę dowolnie w czasie bitwy np (z dodanymi komputerowo ludkami), czego w późniejszych filmach batalistycznych raczej już nie próbowano (np. sztuczny komputerowy Karak w Królestwie niebieskim, w Troi i Królestwie Niebieskim oblężenia w zasadzie ograniczają się do tego samego fragmentu muru, najprawdopodobniej postawionego na potrzeby filmów).
Oczywiście Jackson uległ też hollywódzkiej pokusie co nadawało jego filmom groteskowy wymiar np. jeżdżenie Legolasa po trąbie olifanta, wodospad czaszek w wersji rozszerzonej Powrotu Króla i tam jeszcze pare...

Niestety w King Kongu Jackson już moim zdaniem przedobrzył z inwencją scen akcji i wyszedł z tego filmu taki dziwoląg za ogromne pieniądze...

Dlatego obawiam się, żeby w Hobbicie Jackson nie wszedł na jeszcze wyższy poziom swych hollywódzkich nawyków i nie wyszła z tego mieszanka strawna jedynie dla amerykańskiej młodzieży żądnej lekkiej i łatwej rozrywki... Ale bądźmy dobrej myśli.

ocenił(a) film na 7
bartus303

Dodam jeszcze, że moim zdaniem bezpieczniejszy dla Hobbita byłby Guillermo del Toro, który pokazał w Labiryncie Fauna, że potrafi za niewielkie pieniądze stworzyć intrygujące mroczne fantasy bez hollywódzkiego szajsu, Guillermo dałby zresztą Hobbitowi swój artystyczny wkład, a więc powiew świeżości dla standardów wypracowanych przez Trylogię - niestety Jackson chce sławy dla siebie... Film tak czy siak "must see"

bartus303

Moim zdaniem Del Toro mógł być najlepszym zastępstwem(sic) Jacksona, stąd nawet lepiej że się stało jak się stało. Poza tym "Hobbit" ma jednak lżejszy klimat niż "Władca...".

użytkownik usunięty
bartus303

Ja też się boję, że ta świetna historia zmieni się w parodię, władca pierścieni wyszedł niesamowicie, ale ile lat temu to było... Oby nie wyszło mu za dużo jak z King Kongiem, ale trzymam kciuki za Jacksona, może jednak nie przejdzie na ciemną stronę mocy hollywood, jeśli chodzi o Hobbita ;)

ocenił(a) film na 10

Ludzie "don`t worry be happy"

bartus303

Jeśli Jackson spieprzy ten film, to zacznę go nienawidzić. Czekam na ekranizację ''Hobbita'' tak długo... Nie, to MUSI się udać. Nie tracę nadziei, czekam na arcydzieło.

ocenił(a) film na 5
bartus303

Trzy rewelacyjne film nakręcone na podstawie Władcy Pierścieni, a ty dalej boisz się hollywodzkiego efekciarstwa ? : ) Po tym co Jackson pokazał w trylogii wiem, że mogę spać spokojnie. Co do King Konga, to ten film właśnie taki miał być, nie do końca poważny, lekko kiczowaty z mega efektami specjalnymi.

zonk_2

Też tak uważam , cala trylogia wyszła świetnie i jak na razie nie mam większych obaw co do ekranizacji hobbita. Trzymam kciuki za Jacksona i jego ekipe :D Będzie dobrze... mam taką nadzieję ;p

ocenił(a) film na 8
bartus303

Ufam Jacksonowi, że nie podda się tej presji, i jak to określiłeś - "efekciarstwu". WP to arcydzieło, i mam też nadzieję, że "Hobbit" okaże się nie mniejszym. :-)