PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Thorin bez brody?

ocenił(a) film na 8

Teraz dopiero zauważyłem ,że na zdjęciach z cała drużną krasnoludów Thorin nie ma
prawdziwej Krasnoludzkiej brody po pas. Nie jestem pewien ,ale wydaje mi sie ,że w
książce takową posiadał. Nie chce nikogo wprowadzać w bład więc nie trzymajcie mnie za
słowo :)

Loir

Faktycznie na zdjęciach nie ma. A jak będzie ostatecznie wyglądało to nie do końca wiadomo.

Mnie osobiście długość brody nie obchodzi. Ortodoksem nie jestem i nie chce KALKI książki.

Ani kanonicznych do porzygania krasnoludów(klonów) z kanonicznymi do porzygania toporami i brodami poganianych kanonicznymi do porzygania elfami.
Chcę twórczej adaptacji. A PJ pokazał , ze potrafi takie tworzyć więc jestem spokojny.

Przypomnę definicję bo tu niektórzy na forum(sądząc po innych tematach) nie bardzo chyba wiedzą o co biega.

http://en.wikipedia.org/wiki/Film_adaptation

ocenił(a) film na 8
calgon09

To już nie jest kwestia samej adaptacji filmowej, czy własnej wizji reżysera. Gdyby Jackson zrobił z Thorina krasnoluda bez brody, byłby to czyn podobny do skrzywdzenia wampirów przez Meyer ("Zmierzch" - co zrobiła z postacią wampira chyba nie muszę dopowiadać). Zwłaszcza, że Thorin jest przywódcą, a o ile dobrze pamiętam, długość brody świadczy również o pozycji w klanie (wieku).
Dlatego sądzę, że w ostatecznej wersji z pewnością brody mu nie zabraknie.