PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425101
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Władca Pierścieni jest często mylnie nazywany trylogią, choć w rzeczywistości jest to powieściowa całość, podzielona na sześć ksiąg. Ze względu na swoją dużą objętość została wydana w trzech tomach z powodu nacisków wydawcy nie było to jednak oryginalne zamierzenie Tolkiena.
Więc jeszcze opieprzcie PJ że zrobił 3 filmy o WP a nie 1 przecież to jedna powieść podzielona na 3 tomy.
Człowiek odwalił kawał dobrej roboty, a ludzie i tak narzekają.

ocenił(a) film na 8
Real19

9 godzinny film aby zadowolić pseudoznawców literatury świetny pomysł:-D Prawda jest taka ja na film mówię trylogia bo jest trylogią czy ktoś mowiąc trylogia nolana zastanawiał się ile komiksów o batmanie tam można by odnależć, w sensie dyskusji terminologicznej nad którą debate uważam za zbędną bo to jakość filmów i ich wierność "1 powieści" Tolkiena żeby być szczegółowym jest dla mnie najważniejsza. A ludzie narzekali , narzekają i narzekac będą po to jest "cool" krytykować nawet jeśli to nie ma sensu.

ocenił(a) film na 8
grampiana

A widziałeś/widziałaś Hobbita?

ocenił(a) film na 8
grampiana

Ja widziałem wszystko, i Hobbit nie był aż taki zły. Mnie się podobał.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Ja trylogię widziałam oczywiście a Hobbita czytałam i aż mnie nosi aby pójść do kina. tylko ja sama do kina chodzić nie lubię więć pewnie skończy sie na oglądaniu w domu

ocenił(a) film na 8
grampiana

mozesz isc zemna malenka nawet ci loda postawie ;-)

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

I tu mogłabym cię rozczarować bo po pierwsze to maleńka na pewno nie jestem, a po drugie lody w taką pogodę kiedy wszyscy narażeni na infekcję:-( Musiałbyś się bardziej postarać:-D

ocenił(a) film na 8
grampiana

ok dorzuce w takim rzie die galki i polewe z bialej cZekolady na koniec ;-)

ocenił(a) film na 8
Gandalfnator

oj kusisz, ale jest jeszcze mały drobiazg ten seans były w Łodzi:-)a czekoladę wolę gorzką 70% minimum:-)

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Oczywiście że nie był zły. To świetny film, ale masa nie myślących ludzi nie potrafi pojąć, że to zupełnie inny klimat niż WP i oczekiwali kalki trylogii. Jackson wyciągnął wszystko z tej powiesci ( a raczej narazie 6 pierwszych rozdzialow) i mocno rozbudował film, chociazby o watek Saurona, czy też dwie retrospekcje. Zachował klimat powieści, jednocześnie nie robiąc z tego filmu dla dzieci, bo książka właśnie taka była. Nie rozumiem też narzekań że film rożni się od książki... Zrozumcie w końcu że film to nie ma być wierna kopia ksiazki... Pozatym niedawno w audycji, profesor od Tolkiena, napewno bardziej wyksztalcony od narzekaczy, ktorym nie podobają się zmiany, przyznal że Hobbit mu się podobał, bardziej niz WP. Chyba że niektorzy woleliby krasnoludy walczace patykami i nozami, oraz mówiąca sakiewke : ) W filmie ponadto jest sporo nawiązań do Drużyny Pierścienia, występuje też kilka motywów dzwiękowych znanych z LOTRa, co na pewno jest dużym plusem.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Masz rację. Dzieciarnia się nie zna.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Jak lubisz od czasu do czasu pogadać o filmach zapraszam. http://www.filmweb.pl/user/Rahabie/blog/539216#komentarze

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Sorry - http://www.filmweb.pl/user/Rahabiel/blog/539216#komentarze

ocenił(a) film na 7
Rahabiel

Ok. ; )

ocenił(a) film na 9
Real19

Skoro jest podzielony, to jest trylogią. Nie błędnie. Nie łykaj WSZYSTKIEGO, co jest na wikipedii. Tolkien
podzielił, mimo, że miał zamiar napisać to w jednym, wielkim tomie. Ale stało się i ot mamy trylogię. :)

użytkownik usunięty
ladymistake

Nie wiem, co jest napisane na Wikipedii, ale w notatkach Tolkiena dołączonych do mojego wydania LOTRu (oczywiście mówię o książce), pisarz jasno i dobitnie tłumaczy, że Władca Pierścieni dzieli się na sześć segmentów i tak też powinien być odbierany przez czytelników. Wydawca nie zgodził się na taki zabieg i dlatego historię podzielono na trzy części. Teraz rodzi się pytanie, co jest dla nas ważniejsze - ranga pisarza czy wydawcy. Nazywając LOTRa trylogią opowiadamy się za tym drugim.

ocenił(a) film na 9

Mi to obojętne tak naprawdę, też mi przykro, że wydAwca nie pozwolił Tolkienowi zrobić tego tak jak chciał i może to być i trylogia. po prostu fantastyka z najwyższej półki. Tak mogę to opisać.

ocenił(a) film na 10

Jako film, WP jest Trylogią. Co do książki, to szczerze mówiąc mam mieszane uczucia. Już abstrahując od tego, że mam gdzieś jak i kto będzie nazywał WP, to jestem ciekaw kto w takim razie wymyślił tytuły do poszczególnych części.

majkel02

Pewnie wydawcy. Sam dodałem to by pokazać że każdy na kasie będzie nas robił i tyle. Gdyby nakręcili 9 godzinnego hobbita do obejrzenia za 20 zł w kinie ludzie by narzekali że za długi. No cóż ludziom się nigdy nie dogodzi. A szkoda bo to naprawdę bdb film tylko że chciano by żeby było drugie WP, a tak się nie da.