PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 422 tys. ocen
7,6 10 1 421801
6,7 72 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jest tu np. HOBBIT SHOP, soundtrack, zapowiedź imprezy 24 marca z Peterem Jacksonem, info o blu-rayu
http://www.thehobbit.com/

obleh

Fajna stronka. Szkoda że ceny w sklepiku w dolarach :/

Real19

Ta koszulka ze znakiem Gandalfa to rewelacja:
http://www.hobbitshop.com/product/the+hobbit+an+unexpected+journey+bilbos+door+w omens+relaxed+fit+womens+tshirt+hobtvtwt1091.do?sortby=dateCreatedDescend&from=f n

obleh

Kubki też wymiatają http://www.hobbitshop.com/category/home+decor/mugs+%26+drinkware.do?nType=1

Real19

No a ta koszulka to już kosmos:
http://theonering.bigcartel.com/product/may-the-dwarves-be-with-you-non-trilogy- edition

obleh

fuj nie lubię gwiezdnych wojen.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

A lubisz w ogóle coś co nie jest LOTRem, Hobbitem albo Avatarem i jest wyżej od Hobbita w rankingu?;P

Ciri94

Hahahah gwiezdne wojny to przepaść w porównaniu z Hobbitem. Nie lubię ich po prostu.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Nie trzeba było pisać smsów w trakcie seansu. ;D

Ciri94

Sorry ale jak leciały w kinie to jakoś nie specjalnie mi się spieszyło dostać się na ten świat:P

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

To mówimy o nowej trylogii?

Ciri94

Apropos neue Trilogie, ist der Benutzer etwa Mitte vierzehn. Seltsam, weil ich gehört, dass es mehr hat.

Ciri94

Mówię o tym czymś wyglądającym jak z paleozoiku.

kamilxxx09

Czyli?

hr_dooku

Star wars

kamilxxx09

Która trylogia?

hr_dooku

Ta stara. Wygląda beznadziejnie.

kamilxxx09

Ale jak? Efektami specjalnymi?

hr_dooku

Nie. Wygląda jak wyblakły film kręcony kamerką w aparacie. te stroje są jak w szpitalu psychiatrycznym a wizualnie też słabo. No jak na tamte czasy to pewnie był full wypas ale teraz już nie i jak ktoś mówi że niby star wars są lepsze niż Hobbit czy WP to po prostu śmiech na sali. Moga być lepsze fabularnie. Reszta to przepaść.

kamilxxx09

Nadużycie słowa przepaść.

hr_dooku

Wiem ale nie wiem jak inaczej to ująć. Po prostu jak na tamte czasy może było super ale teraz już nie jest. Film się mocno zestarzał i tyle. A to że zdobył kilka oscarów nie oznacza że jest lepszy od dzisiejszych filmów które oscarów nie zdobyły. To chyba jest jasne.

kamilxxx09

Jak sobie obejrzysz wersję odnowioną wizualnie to tam nie ma na co narzekać.

hr_dooku

Było tam mało efektów, ale za to jaka scenografia, miniaturki statków. Wyglądało to bardziej realistycznie niż w Hobbicie.

hr_dooku

Nie bardzo.

kamilxxx09

Miniatury, kukły są bardziej realistyczne niż komputerowe rendery.

hr_dooku

Ale gorzej wyglądają. Weź nawet nie porównuj bo mnie takie coś śmieszy.

kamilxxx09

Przynajmniej czuć tę ich namacalność i byt.

hr_dooku

Weź prosze cię nie ciągmy tego dalej bo mi się robi słabo jak coś takiego słyszę.

kamilxxx09

No cóż, taka prawda.

hr_dooku

Może według ciebie. Ja nie toleruję sztuczności.

kamilxxx09

Czyli komputera.

hr_dooku

Sztucznych makiet

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Sztuczność to efekty komputerowe. Makiety i modele ze starej trylogii Gwiezdnych Wojen to arcydzieło.

Anthrax91

makiety tak ale jak się to ogląda to niestety aż się dalej oglądać nie chcę. I nie wmawiaj mi że Star wars jest lepsze od wp czy Hobbita bo jest za nimi daleko w tyle.

kamilxxx09

Od Hobbita stara trylogia Star Wars jest zdecydowanie lepsza.

hr_dooku

Hahhahaha to już jest akurat żałosne. Tutaj nawet nie ma co porównywać. Między tymi filmami jest przepaść na korzyść Hobbita.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Ja pierniczę. I powiedz mi, jak Ciebie można brać za poważnego fana fantasy/sf? Nijak się nie da, bo takie pierdoły wypisujesz. Wiadomo, widzowie są przyzwyczajeni do oglądania filmów kręconych w stylu tych, na których się wychowali, ale ktoś, kto ogląda trochę więcej filmów, jest w stanie przyzwyczaić się do tych starszych. Zamykasz się w swoim małym hobbitowym światku i nie potrafisz dostrzec niczego poza nim. I to byłoby nawet ok, gdybyś przy okazji nie starał się narzucić wszystkim swojej racji jako jedynej właściwej. Dla Ciebie istnieje tylko wizualna strona filmu, nie widzisz natomiast fabuły i bohaterów. Uniwersum SW jest równie szerokie jak Śródziemie, akcja jest o wiele ciekawsza i bardziej rozbudowana. Hobbita można opowiedzieć w kilka minut, z SW nie byłoby tak łatwo. Bohaterowie starej trylogii gniotą tych z Hobbita. W SW masz zajebistego Hana Solo, genialny czarny charakter w dodatku o tragicznej biografii, śliczną Leię, Luke'a, mądrego mistrza Yodę, dwa przecudowne roboty, Chewiego, Obi Wana... Bohaterowie w czasie całej sagi przechodzą jakieś metamorfozy, są bardziej zróżnicowani. A kogo mamy w Hobbicie? Bagginsa, Gandalfa, Sarumana, dumnego Thorina. Coś jeszcze? No chyba jak na razie nic.

Ciri94

Bilba który wyrusza w świat i staje się bardziej dojrzały, czarującą Galadrielę, mądrego Gandalfa, pełnego dostojności i charyzmy Thorina, dzielną kompanię krasnoludów, władcę elfów Elronda, szalonego Radagasta, mrocznego do szpiku kości Azoga i cały arsenał bestii - orków, goblinów, wargów, trolli, kamiennych gigantów.

kamilxxx09

Azog mroczny? To tylko kolejny bad guy, bo nie udało się wymyślić niczego nowego. A ten twój "arsenał'' to tak ważne postaci jak wróbelek błąkający się po świecie.

hr_dooku

Żal mi cie

Ciri94

Ps. fabuła to nie wszystko.

kamilxxx09

Czyli dla ciebie są ważne tylko efekty, fabułę stawiasz jako poboczny szczegół.

hr_dooku

Nie efekty tylko muzyka scenografia kostiumy charakteryzacja i gra aktorów.

kamilxxx09

Czyli wszystko co nie jest związane z fabułą.

hr_dooku

Fabuła też ale akurat Hobbit ma bardzo dobrą.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

A ja Ci właśnie próbuję od dłuższego czasu wytłumaczyć, że forma to nie wszystko. hr_dooku dobrze napisał, że fabułę traktujesz jako drobny dodatek do efektów specjalnych.
Galadriela i Elrond to akurat niespecjalnie często się pojawiali. Dzielna kompania krasnoludów? Tak, tylko szkoda że nie da się nic powiedzieć o każdym z krasnoludów osobno. Są taką masą pozbawioną oddzielnych charakterów. W porównaniu z barwną i różnorodną Drużyną Pierścienia to jest przepaść. ;D Szalony Radagast? Ekscentryczny co najwyżej. Zauważ, że wielu fanów Tolkiena irytuje ta filmowa postać. Potężny Istari jako stuknięty ekomaniak? No nie wiem. Też uważam, że chyba lepiej by było zmniejszyć komediowość tej postaci. Sam Bilbo ma tyle potencjału komediowego, że wystarczy to na cały film. Mroczny do szpiku kości Azog i cały arsenał bestii? Proszę Cię, Azog jest tak ohydnie sztuczny, że niedobrze mi się robi, kiedy na niego patrzę. Fuj. To samo z resztą trolli.

Ciri94

Z reszta trolli czyli z tobą. Sorry ale chyba musisz przeczytać książkę i obejrzeć film Hobbit niezwykła podróż żeby móc się tutaj wypowiadać. Bye bye.

kamilxxx09

Sorry, ale ty tu prowokujesz i mącisz ludziom w głowach, bo mają inne zdanie od twojego i już od razu się nie znają na filmach i nie mają gustu.

hr_dooku

Tego nie powiedziałem. Opinie opiniami a fakty faktami.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

a troll trollem, czyli zawsze ty.

Baginzys

Nawzajem